RASTROŠNOST NA DJELU

Zadar: Palača na samoj obali. U njoj sjede činovnici. sad kreću u višemilijunsku renovaciju. Prodati zgradu neće. Zadrani se bune

ZAGREB - Sunce na prozoru. More na par koraka. Glazba Morskih orgulja u ušima. Prava divota! Plus - osiguran parking u raskošnom mediteranskom dvorištu. Ne, to nije reklama za neki hotel, jadranski Shangri-La, već atmosfera u kojoj rade službenici Zadarske županije.

Većina ljudi ovakav prizor tijekom radnog vremena vidi samo na desktopu računala. Ali ako je vaše radno mjesto Dom Zadarske županije, za prizor iz bajke dovoljan je pogled kroz prozor.

Skupi projekt

Županija je upravo ugovorila izradu projekta rekonstrukcije zgrade. Platit će 200.000 kuna za projektiranje i izradu troškovnika, a zatim još najmanje milijun i pol za samu rekonstrukciju. Ali, dok se župan sprema za rekonstrukciju, javljaju se Zadrani koji poručuju: stani malo, a da razmislimo o tome da palaču na tako dobroj poziciji koristimo u druge svrhe?

- Koristiti tako vrijednu zgradu za smještaj lokalne vlasti je iracionalno - kaže Nikola Bašić, arhitekt koji je projektirao Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Ti njegovi projekti na zadarskoj rivi udaljeni su samo 50-ak metara od županijske palače.

- Njima je super: orgulje, sunce, more, parking u središtu grada… To je birokratski komfor visoke kategorije. Ali zgrada je idealna za bilo što, samo ne za birokratske poslove - smatra i Neno Stojaković, zadarski scenograf koji je kroz udrugu Propela osmislio neka vrlo uspješna događanja u Zadru.

A kako zapravo izgleda ta palača? Najavili smo se Renati Kapitanović, županijskoj šefici protokola i odnosa s javnošću, koja nas je provela kroz zgradu. Ali prvo zastajemo kod župana, da čujemo argumente za ostanak birokrata u zgradi. Odmah se, radi političke korektnosti, ispravljamo: nije sasvim točno sve te ljude u zgradi nazivati birokratima. Ipak tu sjede predstavncii izvršne vlasti, a tu zasjedaju i članovi predstavničke vlasti. Nije ovo, dakle, samo zgrada za činovnike, već za izabrane predstavnike naroda. Ni Obama ne sjedi u Bijeloj kući kao birokrat, već kao izabrani predsjednik. I Jadranka Kosor sjedi u Banskim dvorima kao premijerka izabrana na izborima! OK, to možda i nije najbolja usporedba.

Ali sličnu usporedbu s Markovim trgom navodi i župan u prostranom uredu.

- Prodati Županiju?! Pa to je kao da prodate Sabor - kaže župan Stipe Zrilić.

Kuhinja i streljana

Njegov ured je na prvom katu, u kutu zgrade, a pošto se zgrada nalazi na rubu Poluotoka, prozori na dvije strane gledaju na more. Na zidu je slika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Župan je njegov fan.

- Mi druge zgrade nemamo. Kad bismo imali neku drugu lokaciju, i kad bismo imali novca da na njoj uredimo zgradu, i kad bismo znali da se postojeća zgrada može kvalitetno staviti u javnu funkciju, ja ne bih bio protiv te ideje. Ali, da je prodamo na natječaju i da neki bogataš radi s njom što god hoće, to ne dolazi u obzir… Što da je kupi neki šeik i pretvori u svoju privatnu vilu? Dok sam ja župan, nećemo je prodavati - kaže župan.

Osim njegova ureda i ureda zamjenika župana, svi drugi uredi u palači Zadarske županije su ili vrlo mali ili nabijeni maksimalnim brojem stolova i zaposlenika. Gipsanim pregradama od nekad velikih prostorija stvoreno je puno malih. U sobičcima od pet-šest kvadrata samo visina stropa (oko četiri metra) govori o staroj grandioznosti zgrade.

Zastajemo pred vratima na kojima se naziru davno napisana slova “kuhinja”. Pretvorena je u tri mala ureda i još jedno sićušno predsoblje u kojem stoje serveri. Pokraj njih ljestve. Pokraj njih kanistri za aparat za vodu.

- Imate i zanimljivija vrata od tih na kojima piše ‘kuhinja’ - kaže službenica u prolazu. Pogledom nas upućuje na druga vrata iznad kojih piše ‘streljana’. To je iz vremena kad se zgrada zvala Dom JNA. Sada se iza natpisa ‘streljana’ zapravo nalazi ured za kulturu i školstvo…

Sa županom Zrilićem izlazimo na terasu s koje se pruža lijep pogled na Morske orgulje. Župan u argument za ostanak u ovoj zgradi ubacuje i malo povijesti. Zgrada je podignuta u vrijeme Austro-Ugarske. Bila je sjedište dalmatinskog guvernera u vrijeme kad je Zadar bio glavni grad Dalmacije. Kratko je služila Francuzima, pa ponovno Austrijancima, pa onda Talijanima kao zapovjedništvo talijanske mornarice, da bi nakon Drugog svjetskog rata postala Dom JNA.

- Sad je prvi put da je zgrada u hrvatskim rukama. Osim toga, ovo je prvi put u povijesti da postoji Zadarska županija. Ako cijenimo činjenicu da imamo županiju, moramo znati i da su sjedišta takvih tijela uvijek u reprezentativnim zgradama - kaže župan Zrilić i okreće se prema susjednoj zgradi: - Evo, pokraj nas je Fina. Nitko ne spominje da bi njih trebalo iseliti, nego samo nas!

I zaista, agencija u kojoj rade samo računovođe zauzima staru, kamenu vilu koja nije na tako isturenoj poziciji kao zgrada Županije, ali je također prvi red do mora. Za razliku od Županije, Fina svakodnevno ima i stotine klijenata koji dolaze, traže parking, stvaraju gužvu na Poluotoku iako bi i njima bilo lakše da posao obavljaju u novijem dijelu Zadra.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:02