‘Heroj Dragutin Golik Zmija zaslužio je najmanje ulicu u našem kvartu’

U Voltinu naselju posljednjih dana postoji samo jedna tema. Heroj njihove ulice postao je heroj cijeloga grada. Svi ga se rado sjećaju, a oni koji ga nisu poznavali, ponosni su na neustrašivog čovjeka iz svoga susjedstva.



Ime Dragutina Golika u ulici Drvinje izgovara se s ponosom i tugom istodobno, a svi se slažu da čovjek velika srca mora dobiti ulicu u tome naselju.



Za preminulim Dragutinom Golikom Zmijom, herojem koji je 2005. godine pokušao spriječiti pljačku banke u ulici Drvinje i pri tome bio ranjen, njegovi prijatelji i poznanici i danas su žalili u kafiću Volta, gdje je Golik često navraćao na kavu. Na pitanja o hrabrom “dečku iz kvarta” uglavnom su slijegali ramenima, izbjegavajući odgovore i spuštajući poglede, mrmljajući kako je sudbina htjela da se sve baš tako dogodi.



- Da je sve toga dana teklo uobičajenim redom, Golik uopće ne bi bio u kafiću. Prvi je put došao ovdje bez auta i zadržao se dulje. Sve je to veliki peh - rekao je Golikov prijatelj.



POTPIŠITE ONLINE PETICIJU ZA PREIMENOVANJE ULICE DRVINJE U GOLIKOVU ULICU



Podsjetimo, Golik je u petak izgubio borbu s teškom ranom, radi koje je godinu i pol proveo u bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Jutarnji list pokrenuo je akciju prikupljanja potpisa za preimenovanje ulice Drvinje u Ulicu Dragutina Golika, a jučer do 18 sati peticiju je potpisalo 2700 građana. I gradonačelnik Bandić već je najavio promjenu naziva ulice. Akciju podržavaju i Golikovi prijatelji i stanovnici Voltina naselja koji ga nisu poznavali.



- Heroji poput Golika danas više ne postoje, ljudi se prave da ne čuju i ne vide zlo koje se događa. Osim toga, on je u ovom kvartu rođen i tu je proveo cijeli život, tako da zaslužuje da ulica nosi njegovo ime - rekao je Mićo Vujanić.



Proglasiti Golika junakom

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravka predložila je Saboru da Dragutina Golika Zmiju proglasi “junakom Domovinskog rata”. Golik je bio hrvatski branitelj, a svoje je junaštvo, osim u ratu, pokazao i u miru. Budući da udruge više ne mogu dodjeljivati priznanja zaslužnima, UBIUDR poziva Vladu, Sabor ili predsjednika države da to učine, u želji da se ne zaboravi velik čovjek.



Zdenko Šaban i Zvonko Koenig prijatelji, Dragutina Golika

- Poznavali smo Golika od osnovne škole i bio je dobar dečko, pravi fakin, uvijek spreman svakome pomoći ili dati savjet. O njemu se može reći samo sve najbolje i, naravno, zaslužio je da ulica nosi njegovo ime.



Josip Perhoč, prijatelj Dragutina Golika

- Golik je bio dečko iz našeg kvarta i poznavali smo se 30 godina. Došli smo ovdje pola sata nakon što se on obračunao s pljačkašima. Ulica bi trebala nositi njegovo ime.

Jasna Bolšec, stanarka Voltina naselja



- Promjena naziva ulice je sasvim u redu. Dragutina Golika nisam poznavala, ali prema onome što čujem učinio je hrabru i veliku stvar.

Mićo Vujanić, prijatelj Dragutina Golika

- Mislim da je red da se ulica zove po njemu jer su takva herojska djela danas prava rijetkost. Uvijek su se dodjeljivala odličja za hrabra djela koje i on zaslužuje.

Muhamed

Mujčinović, prijatelj Dragutina Golika

- Sudbina je htjela da se naš prijatelj našao tu u vrijeme pljačke. Inače, on se u kafiću zadržavao najdulje 20 minuta, a onda je odlazio boćati i kartati na boćalište.

Davor Sučić - Sejo Sexon, glazbenik i stanar Voltina naselja

- Nisam znao da postoji peticija za promjenu imena ulice Drvinje, ali mislim da je to odlična inicijativa. Za takvu hrabrost treba dobiti svoju ulicu.

Biserka

Kapetanić, stanarka Voltina naselja

- Živim u ovom kvartu već 45 godina i bilo bi lijepo da nazovu ulicu po njegovu imenu. Apsolutno se slažem s idejom, a ime ulice Drvinje ionako nikome ništa ne predstavlja.





Mila Batinica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:36