BOŽIĆNI SAJAM

10 GASTRO HITOVA S ADVENTA Probili smo se kroz gužvu, isprobali ponudu na kućicama i kušali najfinije: Ove delicije ne smijete propustiti...

    AUTOR:
    • Tena Šarčević

  • OBJAVLJENO:
  • 03.12.2018. u 19:34

Damjan Tadić/Srđan Vrančić / Cropix

 

U nemilosrdnoj gužvi, već standardnoj za prvi dan, s relativno toplim vremenom, obiljem glazbe, jela, pića, punktova za fotografiranje te drugih sadržaja (prodaju se čak i mikrofoni), u subotu je i službeno počeo ovogodišnji Advent u Zagrebu.

Metropola je u njega ušla tradicionalnim programom na klizalištu na Tomislavcu, paljenjem prve svijeće na Manduševcu te paljenjem tisuća lampica na Zrinjevcu.

Vjerojatno ne postoji osoba koja je posjetila prvi dan Adventa, a zbog toga barem u jednom trenutku požalila. Gužve su bile ogromne, za obići sve lokacije trebalo je nekoliko sati, a redovi za hranu i piće bili su nepregledni. Nekih je jela nestalo već prije 22 sata, a ugostitelji su iznimno zadovoljni prvim “šutom” posjeta.

Situacija je drugog dana, prije večernje špice bila mnogo opuštenija no što je bila prvi dan. Centrom grada kretalo se bez problema, a atmosfera je bila vrhunska. Na Zrinjevcu je najviše “klasike”; kobasa, fritula i kuhanog vina, a slično je i na Tomislavcu te Trgu bana Jelačića - na Božićnoj bajci većina je kućica sponzorska. Cijene su uvijek slične, pa se kuhano vino prodaje za 12 do 15 kuna, fritule su oko 15, a kobasice 20, no, naravno, cijene rastu s kompleksnošću namirnica i razrađenijim konceptom jela. Europski trg, Fuliranje, Strossmayerovo šetalište, Caffe de Matoš te punkt oko Klovićevih dvora mogu se, pak, pohvaliti vrlo kreativnim jelima. Isprobali smo neka koja su se pokazala najvećim hitovima u prva dva dana.

Goldburger

Kućica: 50 A Burger & Champagne Bar

Lokacija: Europski trg

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: slatki hamburger.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Slatki hamburger

 

Cijena: 24 kn

Sastojci: Lino lada, mascarpone, mliječno pecivo

Praktičnost: Burger smo dobili u kartonskom tanjuru. Preliven je čololadom, no umjereno, tankim linijama, tako da se može pojesti i bez da ruke budu u čokoladi do lakta. Poslužuje se prepolovljen, što ga čini još praktičnijim.

Druga zapažanja: Kućicu drži Amerikanka koja se zaljubila u Lino ladu pa otud i slatka verzija.

Sarma

Kućica: Cheese bar

Lokacija: Europski trg

Zagreb, 021218.
Trg Europe.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: sarma.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Sarma

 

Cijena: 40 kn

Sastojci: meso, kupus

Praktičnost: Tri sarme dolaze u tanjuru i s priborom. Mora se jesti za stolom.

Druga zapažanja: Sarma ide kao da se dijeli. U subotu navečer nestalo ih je i prije 22 sata, a u kućici su nam rekli kako procjenjuju da su prvi dan Adventa prodali oko 600 smotuljaka. Skupa sa sarmom i kupusom priprema se i buncek, a odmah pokraj njih krčka se i grah. Porcije graha i bunceka s kiselim kupusom su po 30 kuna.

Buffalo pizza

Kućica: Buffalo

Lokacija: Fuliranje (Trg Josipa Jurja Strossmayera)

Srđan Vrančić / Cropix

Buffalo pizza

 

Cijena: 60 kn za cijelu pizzu, 25 kn pizza cut

Sastojci: mozzarella, salama od boškarina, tartufi, cherry rajčice, masline, svježi bosiljak

Praktičnost: Naručili smo cijelu pizzu, koju smo dobili u klasičnom kartonu za pizze. Pizza je prilično sočna pa bi bilo puno praktičnije jesti je vilicom i nožem s tanjura nego u hodu, ali uz malo zaprljane prste, da se pojesti i rukama.

Druga zapažanja: Pizzu radi Romano Seferović, najbolji hrvatski pizzaiolo u ovoj godini, treba mu pet minuta pečenja.

Germknedle sa šljokicama na štapiću

Kućica: Lumperaj

Lokacija: Fuliranje (Trg Josipa Jurja Strossmayera)

Zagreb, 291018.
Posljednje pripreme za adventsko slavlje na Strossmayerovom setalistu.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

Germknedle sa šljokicama na štapiću

 

Cijena: 30kn

Sastojci: tijesto, nadjev od čokolade, šljiva ili badema

Praktičnost: Radi se o novoj verziji lanjskog hita, koji ovaj put dolazi u kartonskom tanjuru i na štapićima. Dobili smo i žlicu, tako da nismo imali problema u jedenju ove dvije knedle.

Druga zapažanja: Iako vrlo fotogenične, okusom nisu ostavile poseban dojam. Pogodnije za Instagram influencere u nastanku, nego za gurmane.

Divlji Đuro - kobasa u mlincu

Kućica: Đurina hiža

Lokacija: Europski trg

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: domaca kobasica.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Domaća kobasica Divlji Đuro

 

Cijena: 42 kn

Sastojci: domaća kobasica iz Međimurja (50 posto svinjetine, 25 posto vepar, 25 posto jelen), mlinac, umak, salata

Praktičnost: Kobasica dolazi u mlincuzbog čega je vrlo praktična. Sastojci su dobro dozirani pa nema curenja po odjeći.

Druga zapažanja: U ponudi su i veliki steakovi (800 - 1000 grama) koji su, kažu nam, dovoljni da se najedu tri ili četiri osobe (ovisno o individualnim kapacitetima).

Knedle u bojama

Kućica: Samo fino

Lokacija: Božićna bajka (Trg bana Jelačića, ispred Johann Francka)

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: knedlice sa sljivama
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Knedle sa šljivama

 

Cijena: 12 - 15 kn, ovisno o nadjevu

Sastojci: tijesto i nadjevi - šljiva, malina, kupina i crna čokolada, nutella i lješnjak, oreo, kinder - po želji i preljev

Praktičnost: Knedla dolazi u čašici i sa žlicom

Druga zapažanja: Nadjevi su vrlo ukusni, a cijena pristupačna, iako je evidentno da se ne radi o domaćim knedlama. Plate s inćunima i čvarcima su 25 kuna, a pršut je 30.

Pijana hobotnica

Kućica: Barba

Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, desno od uspinjače)

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: Gulas od hobotnice u kruhu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Gulaš od hobotnice u kruhu

 

Cijena: 50 kn

Sastojci: hobotnica, mrkva, luk, krumpir, vino, pecivo

Praktičnost: Gulaš je poslužen u pecivu, a jede se žlicom. Gornji dio okruglog peciva je odvojen pa izgleda poput poklopca, a donji je zdjelica. Gulaš nije previše rijedak, pa funkcionira u takvoj vrsti “pakiranja”. Druga zapažanja: Kod Barbe je hobotnica pijana, a tuna divlja. Tuna, pak, dolazi u tortilji s namazom od graha, mentom, rajčicom i ciklom.

Fantasia burger

Kućica: Fantasia

Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, desno od uspinjače)

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: Hamburger sa ananasom.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Hamburger s ananasom - Fantasia Burger

 

Cijena: 48 kn

Sastojci: juneća pljeskavica, gusja pašteta, grill ananas, ulje od tartufa

Praktičnost: Hamburger dolazi samo u papiru, no nije pretrpan pa nema curenja.

Druga zapažanja: Kućica ima samo tri jela, no ističu se neobičnim sastojcima. Nude i Pijanu govedinu, spremljenu u crnom pivu,

Ho Ho Ho Aperol and Show

Kućica: Fantasia

Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, desno od uspinjače)

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: koktel hu hu hu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Koktel Ho Ho Ho

 

Cijena: 35 kn

Sastojci: aperol, sirupi za koktele okusa passion fruit i winter spicy, sok od jabuke, komad narančine kore

Praktičnost: Koktel se poslužuje u simpatičnoj limenci sa zanimljivim božićnim detaljima. Vrlo fotogenično piće. Limenka prilično vruća pa oprezno pijte.

Druga zapažanja: Vruće napitke radi koktel majstor iz Dubrovnika.

Odojak s grah salatom

Kućica: Swinjky

Lokacija: Strossmayerovo šetalište (lijevo od uspinjače)

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: prasetina.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Odojak

 

Cijena: 33 kn

Sastojci: dva mala ili jedan veći komad odojka, grah salata s češnjakom, šnita domaćeg kruha

Praktičnost: Jelo dolazi na tanjuru s priborom. Nužno jesti na stolu. Odojak se služi hladan.

Druga zapažanja: Swinjky kućicu je nemoguće ne primijetiti zbog puno komada odojka posloženih po svojevrsnom šanku. Kažu, ljudi se cerekaju kad vide njihove “dekoracije”, no rado ih kušaju. Odojak je iz Stubice.

SatAY sendvič

Kućica: Apululu

Lokacija: Strossmayerovo šetalište (lijevo od uspinjače)

Zagreb, 021218.
Stross.
Izbor hrane u adventskim kucicama.
Na fotografiji: pileci hamburger.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Pileći hamburger - SatAY sendvič

 

Cijena: 25 kn

Sastojci: pecivo, marinirana piletina, umak od kikirikija, paprika

Praktičnost: Sendvič na principu hamburgera, u papiru, ne curi i pogodan da ga jedete u hodu.

Druga zapažanja: Kućicu je otvorio Nizozemac zaljubljen u indonezijsku kuhinju. Cijela ekipa s kućice je internacionalna iz 4 zemlje.

Izdvajamo