NAKON EKSPLOZIJE U PREČKOM

AGONIJA STANARA NAKON MISTERIOZNE EKSPLOZIJE: PROŽIVLJAVAJU NAJLEDENIJI SVIBANJ Hrvatsku pogodila arktička ciklona, oni ostali bez plina i tople vode

Policija još traga za počiniteljem koji je aktivirao eksplozivnu napravu na stubama nebodera
 Srđan Vrančić / CROPIX, Željko Puhovski / CROPIX

Eksplozija je ostavila svoj trag. Dizalo je izvan funkcije, u zgradi nema plina, a pojedini stanari još nemaju prozore u svojim stanovima. No, to su samo materijalne posljedice, koje se mogu popraviti. Puno teže bit će s onim psihološkim.

U zagrebačkom naselju Prečko u petak oko 3 sata detonirana je eksplozivna naprava na najvišem katu stambene zgrade u Ulici Josipa Slavenskog.

Dignuli kredit

Policija sumnja da je eksplozija podmetnuta, a šteta prema nekim procjenama premašuje i sto tisuća kuna. Stanari u pričuvi nemaju ni lipe jer su prije mjesec dana sve potrošili na obnovu i uređenje zgrade.

- Ugradili smo novu rasvjetu, stavili nova ulazna vrata, rampu za osobe s invaliditetom, za sve to podigli smo kredit i onda nam se dogodi ovo - kaže predstavnik stanara. Nakon eksplozije uništeni su dizalo, vrata i prozori na osmom i devetom katu, a na nekim mjestima su popucali zidovi te su oštećene ventilacijske cijevi. Od siline detonacije uništene su i stepenice koje vode do zadnjeg, devetog kata. Statičarka je, kažu stanari, istaknula da se one moraju što prije sanirati jer postoji opasnost od urušavanja. No, još jedan veliki problem im je i nedostatak plina. Nakon eksplozije djelatnici Gradske plinare zatvorili su im dovod plina dok se ne utvrdi ima li kakvih oštećenja na instalacijama.

Zagreb, 050519. 
Precko zgrada u kojoj je bila eksplozija, Ulica Josipa Slavenskog 12.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

- Hladno nam je, nemamo tople vode da se istuširamo, da skuhamo normalan ručak. Svaki put kad puhne jači vjetar, to osjetimo u stanu - kaže stanarka Dijana. Neki su si stanari za prvu ruku kupili kuhala i električni rešo, no stiže hladno vrijeme, zbog čega će u stanovima morati biti u jaknama.

Problem sa spavanjem

Iz Gradske plinare su nam jučer poručili kako je će problem sanirati u najbržem mogućem roku u skladu s propisima.

Zagreb, 050519. 
Precko zgrada u kojoj je bila eksplozija, Ulica Josipa Slavenskog 12.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / CROPIX

- Neka nam se stanari jave u ponedjeljak ujutro preko predstavnika i ako su oni u mogućnosti organizirati prisustvo u svakom stanu, mi ćemo već u drugom dijelu dana organizirati ekipe koje će doći ispitati instalaciju. Ako se utvrdi ispravnost instalacija pustit ćemo plin, ako ne onda će se morati ići u sanaciju - kažu iz Gradske plinare.

Uz sve to, neki imaju i problema sa spavanjem jer se svaku noć vraćaju na petak, u tri ujutro.

- Majke su bose s djecom spuštale po stepenicama, ljudi su se bojali za svoje živote. I sada kad legnem, bojim se da se to opet ne ponovi - kaže Dijana. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u subotu da će Grad pomoći stanarima, no za sada ih, kažu stanari, nitko nije kontaktirao. Ujedno, još nije poznato tko je podmetnuo eksplozivnu napravu, zbog čega policija i dalje traga za počiniteljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:45