DRAMA U METROPOLI

ALARM U ZAGREBU: POPUSTILI STUPOVI JEDNE OD NAJVEĆIH PROMETNIH PETLJI U DRŽAVI?! Kako je jedan poziv građanina jučer digao uzbunu u svim službama

 
 CROPIX

Jedan poziv anonimnoga građanina policiji jučer je na noge digao Ministarstvo prometa, Zagrebačke ceste te gradonačelnika Milana Bandića. Taj je građanin alarmirao Operativno-komunikacijski centar zbog lošeg stanja stupova na kojima leži nadvožnjak na Slavonskoj aveniji.

Točnije, radi se o trećoj razini te petlje kojom vozila idu iz smjera istoka prema jugu, odnosno koja iz smjera Slavonske avenije na križanju s Držićevom žele skrenuti u Držićevu u smjeru Novog Zagreba. Nije još do kraja poznato što je taj građanin rekao policijskim službenicima, ali ih je zasigurno uvjerio u nestabilnost stupova jer su oni istog trena alarmirali sve nadležne službe.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da su primili dojavu u OKC na broj 192 od zabrinutog građanina te da su nakon toga izašli na teren, napravili izvid i o svemu obavijestili nadležne službe Ministarstva i Grada Zagreba. Naime, Ministarstvo infrastrukture, prometa i veza je nakon policijskog poziva obavijestilo Zagrebačke ceste da što prije postave novi znak ograničenja prometa. Isto tako su na teren poslali inspekcijski tim Sektora za ceste na čelu s inspektorom Antunom Vonićem.

Treća razina

Osim inspekcije Ministarstva, na petlju Držićeva - Slavonska izašli su i djelatnici Zagrebačkih cesta, a doznali smo da je na terenu bio i gradonačelnik Milan Bandić. Kako saznajemo, inspektori su pregledali stupove na kojima leži najviši nadvožnjak na toj petlji i kao preventivnu mjeru odlučili zatvoriti tu razinu za sva vozila koja su teža od tri i pol tone.

- Taj znak tamo će stajati dok se ne obavi pregled u sklopu redovitog održavanja - kratko nam je jučer rekao Vonić. To ograničenje stupilo je na snagu odmah nakon tog usmenog rješenja inspektora.

CROPIX

U Ministarstvu naglašavaju kako nema nikakve panike te da će već danas biti napravljen kompletni izvidi svih stupova, nakon čega će biti poznato točno stanje cijelog kompleksa. Samu petlju gradila je renomirana zagrebačka tvrtka Tehnika, a uz nju bi uskoro trebali početi i radovi na gradnji bukobrana.

Blagi zastoj

Građevinski vještak Žarko Željko jučer nije mogao komentirati konkretni slučaj budući da nije upoznat sa samim stanjem cijele građevine.

- No znam da na toj najvišoj razini postoje dvije trake i da često policija tamo stoji i zaustavlja one koji voze po zabranjenoj traci. Isto tako taj znak zabrane sigurno nije stavljen bez ikakvih razloga. Dakle, imamo znak, imamo policiju i to može ukazivati da se nešto događa, no za konkretnu ocjenu trebalo bi pričekati inspekcijske nalaze - navodi Željko.

Marko Todorov / CROPIX

Što se tiče samih građana, njih je jučer jako iznenadila nova regulacija prometa, kao i prisutnost dvojice policijskih službenika. Vozači kamiona s oprezom su ulazili u spomenuto raskrižje i tek na signalizaciju prometnika skrenuli u drugu traku. U više navrata za dlaku je izbjegnut sudar, a neki vozači jednostavno nisu mogli razumjeti novopostavljeni znak. Tako je jedan vozač kamiona za cement prošao prema nadvožnjaku, unatoč signalizaciji policajaca, te se zaustavio tek u zaustavnom traku nadvožnjaka. Policajac ga je naknadno upoznao s prometnim znakom, a kamion je na kraju prošao preko nadvožnjaka jer se više nije mogao vratiti u smjer iz kojega je došao.

Nova signalizacija utjecala je i na vozače, kao i putnike javnog prijevoza. U više je navrata došlo do blagog zastoja, što je dovelo do nastanka kolone, a neki ZET-ovi autobusi nisu mogli koristiti spomenuti nadvožnjak, nego su morali ići okolnim putem. Tako autobusna linija 222 (Remetinec - Žitnjak) vozi izmijenjenom trasom, a linija 107 vozit će po normalnom rasporedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:50