TKO SE OVOGA SJETIO?

'ALKOHOL ŽENE NAVODI NA SEKS S NEPOZNATIM OSOBAMA' U ZET-ovim tramvajima osvanuli plakati sa seksističkom porukom; društvene mreže zgrožene

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2019. u 13:57

Zagreb, 030817.
Mihaljevac.
U promet pustena rekonstruirana tramvajska pruga Mihaljevac - Dolje. Moderniziranu tramvajsku prugu, ukupno 5200 m kolosijeka, u promet je pustio gradonacelnik Zagreba Milan Bandic.
Na fotografiji: tramvaj na stanici Dolje.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

 

U tramvajima ZET-a postavljeni su plakati s tekstom koji je izazvao pravu buru na društvenim mrežama.

Naime, plakat koji je trebao educirati o štetnosti konzumacije alkohola sadrži i seksističku poruku da 'žene koje piju spavaju s bilo kime'.

Ovdje su apostrofirane žene, jer muškarci, valjda, u pijanom stanju više biraju s kime će leći u krevet.

Tako, stoji na plakatu, konzumiranje alkohola kod žena 'dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, može izazvati poremećaje u menstrualnom ciklusu, ali i - trudnoću.

Na plakatu se također navodi da alkohol loše utječe na spolni život i reprodukciju muškaraca te kod njih povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju te dovodi do manjka samopouzdanja.

U ZET-u su potvrdili da se u njihovim vozilima nalaze sporni plakati no kazali su i kako o sadržaju plakata treba pitati tvrtku B1 koja ih je postavila.

Zagrebački SDP i HNS: Seksistički plakati u ZET-u grubo vrijeđaju dostojanstvo žena

Iz zagrebačkog SDP-a i HNS-a u četvrtak su grubim vrijeđanjem dostojanstva žena nazvali seksističke plakate kojima su obljepljenja vozila ZET-a, a na kojima se slikama pijanih žena upozorava na štetnost alkohola kod mladih.

Plakat, koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR), u priopćenjima su osudili Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Hrvatske, Forum žena SDP-ove Gradske organizacije Zagreb, zagrebački HNS i Ženska inicijativa HNS-a Zagreba.

Žene SDP-a navode kako se plakatima grubo vrijeđa dostojanstvo žena, "konstatacijom kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama".

Ističu kako je cilj postavljanja plakata - prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom - plemenit, ali i upozoravaju da je to izvedeno na potpuno neprihvatljiv način, te "predstavlja demonstraciju seksizma i školski je primjer promicanja rodnih stereotipa".

SDP: Plakat je demonstracija seksizma i rodnih stereotipa

Naglašavaju kako takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

SDP-ovke kažu kako cijene što je CEDAR pružio djeci mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, ali i ističu kako odrasli trebaju korigirati stavove djece ukoliko oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena.

"Osobito je to važno u Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja", zaključuju u priopćenju.

HNS: Plakati se odmah moraju ukloniti uz javnu ispriku Bandića i ZET-a

Žene HNS-a plakatne dijelove teksta koji se odnosi na žene, ali i muškarce smatraju teškim seksističkim istupom te inzistiraju da se sporni plakati odmah uklone, uz javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te resornog pročelnika i direktorice ZET-a.

"Ako zaista želimo biti grad i društvo koje će uvažavati različitost i njegovati ravnopravnost, kao što govorimo, seksistički javni cirkus mora prestati", poručili su.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo