TKO SE OVOGA SJETIO?

'ALKOHOL ŽENE NAVODI NA SEKS S NEPOZNATIM OSOBAMA' U ZET-ovim tramvajima osvanuli plakati sa seksističkom porukom; društvene mreže zgrožene

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2019. u 13:57

Zagreb, 030817.
Mihaljevac.
U promet pustena rekonstruirana tramvajska pruga Mihaljevac - Dolje. Moderniziranu tramvajsku prugu, ukupno 5200 m kolosijeka, u promet je pustio gradonacelnik Zagreba Milan Bandic.
Na fotografiji: tramvaj na stanici Dolje.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

 

U tramvajima ZET-a postavljeni su plakati s tekstom koji je izazvao pravu buru na društvenim mrežama.

Naime, plakat koji je trebao educirati o štetnosti konzumacije alkohola sadrži i seksističku poruku da 'žene koje piju spavaju s bilo kime'.

Ovdje su apostrofirane žene, jer muškarci, valjda, u pijanom stanju više biraju s kime će leći u krevet.

Tako, stoji na plakatu, konzumiranje alkohola kod žena 'dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, može izazvati poremećaje u menstrualnom ciklusu, ali i - trudnoću.

Na plakatu se također navodi da alkohol loše utječe na spolni život i reprodukciju muškaraca te kod njih povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju te dovodi do manjka samopouzdanja.

U ZET-u su potvrdili da se u njihovim vozilima nalaze sporni plakati no kazali su i kako o sadržaju plakata treba pitati tvrtku B1 koja ih je postavila.

Zagrebački SDP i HNS: Seksistički plakati u ZET-u grubo vrijeđaju dostojanstvo žena

Iz zagrebačkog SDP-a i HNS-a u četvrtak su grubim vrijeđanjem dostojanstva žena nazvali seksističke plakate kojima su obljepljenja vozila ZET-a, a na kojima se slikama pijanih žena upozorava na štetnost alkohola kod mladih.

Plakat, koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR), u priopćenjima su osudili Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Hrvatske, Forum žena SDP-ove Gradske organizacije Zagreb, zagrebački HNS i Ženska inicijativa HNS-a Zagreba.

Žene SDP-a navode kako se plakatima grubo vrijeđa dostojanstvo žena, "konstatacijom kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama".

Ističu kako je cilj postavljanja plakata - prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom - plemenit, ali i upozoravaju da je to izvedeno na potpuno neprihvatljiv način, te "predstavlja demonstraciju seksizma i školski je primjer promicanja rodnih stereotipa".

SDP: Plakat je demonstracija seksizma i rodnih stereotipa

Naglašavaju kako takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

SDP-ovke kažu kako cijene što je CEDAR pružio djeci mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, ali i ističu kako odrasli trebaju korigirati stavove djece ukoliko oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena.

"Osobito je to važno u Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja", zaključuju u priopćenju.

HNS: Plakati se odmah moraju ukloniti uz javnu ispriku Bandića i ZET-a

Žene HNS-a plakatne dijelove teksta koji se odnosi na žene, ali i muškarce smatraju teškim seksističkim istupom te inzistiraju da se sporni plakati odmah uklone, uz javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te resornog pročelnika i direktorice ZET-a.

"Ako zaista želimo biti grad i društvo koje će uvažavati različitost i njegovati ravnopravnost, kao što govorimo, seksistički javni cirkus mora prestati", poručili su.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo

Jutarnji List

Stranica koju ste tražili ne postoji.
Vratite se na naslovnicu