ATRAKCIJA ADVENTA

BACKO MINI EXPRESS JEDINI U EUROPI IMA 3D SIMULACIJU I PETI JE PO VELIČINI Atraktivna maketa željeznice privlači turiste iz cijelog svijeta

 
Na fotografiji: Antun Backo Urbić
 Darko Tomas / CROPIX

U povodu početka Adventa u Zagrebu od 1. prosinca Backo Mini Express otvara svoja vrata ne samo kao jedan od prepoznatljivih turističkih sadržaja Zagreba, nego i kao peta najveća europska maketa željeznice, priopćio je u četvrtak Backo.

Backo Mini Express jedina je maketa u Europi u čijem se prostoru uz meteorološke pojave, vizuale i zvuk, efekt kiše i grmljavine prezentira 3D simulacijom radi što vjernijeg doživljaja sadržaja makete.

Kao peta najveća maketa Europe s posebnim turističkim raritetima, od ovog Adventa prvi put će maketom kretati i mini automobili, autobusi i kamioni na indukcijsku struju, što imaju samo još dvije makete u Europi.

U dvije godine od kada je počela s radom, kao rezultat volonterstva i zaljubljenosti u vlakove, mini-željeznica postala je iznimno popularan i rado posjećeni sadržaj Adventskog sajma u Europi.

Zagreb, 301115.
Gunduliceva 4.
U Gundulicevoj 4 se nalazi najveca maketa zeljeznice u jugoistocnoj Europi, koja je ukrasena povodom Adventa u Zagrebu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

"Dječački snovi maketara, idejnog začetnika i vlasnik projekta Antuna Urbića Backa prerasli su i dječaka i snove, te postali zaštitnim turističkim znakom i sadržajem ovog dijela Europe. Planovi koje je o proširenju imao Urbić sada su postala ne samo poslovno - turistička, nego i Adventska zbilja Zagreba", stoji u priopćenju.

U Gundulićevoj ulici, na gotovo 300 četvornih metara prometuje više od 100 vlakova istodobno, među brojnim sadržajima i atrakcijama.

Zagreb, 301115.
Gunduliceva 4.
U Gundulicevoj 4 se nalazi najveca maketa zeljeznice u jugoistocnoj Europi, koja je ukrasena povodom Adventa u Zagrebu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Za maketu su zainteresirani gosti od Konavla do Iloka, iz susjednih država prednjače Slovenci, ali velik je broj i iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Mnogo je Nijemaca, Austrijanaca, Talijana te Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta gosti su iz SAD-a, Brazila, Čilea, te iz Južne Koreje, Indije, Kine i Australije, kaže se u priopćenju.

Organizatori su najavili patentiranje dodatnih sadržaja, među kojima je prvi put u ovom dijelu Europe dizalo za vlakove, koje će ih prenositi s prizemnog kata u podrumski dio izložbenog prostora makete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:20