Bandić daje 400 stanova u najam ispod 1000 kuna

Po dvostrukoj jeftinijoj cijeni od tržišne, odnosno za manje od tisuću kuna mladi znanstvenici, stručnjaci deficitarnih zanimanja te svi ostali koji zadovolje još neutvrđene kriterije, moći će polovicom sljedeće godine unajmiti te u prvim danima 2009. useliti u jedan od 400 stanova u novosagrađenom naselju Sopnica Jelkovac pokraj Sesveta.



Naime, Gradsko poglavarstvo danas je donijelo odluku prema kojoj od Zagrebačkog holdinga, investitora novog naselja, uzima u 15-godišnji najam ukupno 1300 stanova u Sevetama, od kojih je 900 predviđeno za najam socijalno ugroženim obiteljima, a preostalih 400 će se dati u najam ostalim građanima. Nakon isteka najma, odnosno 2024. godine, Grad će od Holdinga moći otkupiti svih 1300 stanova za kunu po komadu.



Dok je 900 socijalnih stanova već rezervirano, kriteriji za iznajamljivanje ostalih 400 stanova trebaju se tek utvrditi, no doznajemo da će prvenstvo imati inženjeri elektrotehnike i strojarstva te drugih deficitarnih zanimanja, ali i branitelji iz Domovinskog rata te zaposlenici u državnim službama.



- Kriterije ćemo utvrditi u proljeće sljedeće godine nakon čega će se raspisati natječaj za najam tih stanova. Treba znati da ćemo stanove prije svega iznajmljivati mlađoj i obrazovanijoj populaciji čime želimo spriječiti odljev mozgova iz Zagreba - rekao je Slobodan Ljubičić, član Poglavarstva i predsjednik Uprave Holdinga.



- Riječ je o revolucionarnom gradskom projektu kojim smo riješili 900 socijalnih slučajeva, a za 400 mladih ljudi i parova osigurali smo alternativu. Svi oni koji nemaju polog od 20 tisuća eura mogu se nama obratiti - rekao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako je veoma ponosan na ovaj projekt.



U još nedovršenom naselju gradi se još 1390 stanova, koji se, podsjetimo, već nekoliko mjeseci prodaju za 1295 eura po četvornom metru.



Prema Ugovoru o najmu, Grad će mjesečno tijekom slijedećih 15 godina Holdingu plaćati 9,3 milijuna kuna najamnine, što je 98,70 kuna po četvornom metru. Najveći dio dobiti Holdinga, koja ukupno iznosi 1,683 milijarde kuna, potrošit će se na kamate i naknadu troškova, dok će 180 milijuna kuna biti čuvano kao rezerva za kamate.




Naselje pod videonadzorom i 24-satnom zaštitom



U listopadu 2006. godine započela je gradnja novog stambenog naselja Sopnica Jelkovec prema zagrebačkom modelu stanogradnje, čija je vrijednost oko 1,425 milijardi kuna. Ukupno se gradi 2733 stana ukupne površine veće od 200 tisuće četvornih metara, 961 garažno-parkirališno mjesto, 180 poslovnih prostora, dva dječja vrtića, crkva, tržnica, zatvoreni bazen, knjižnica, ambulanta, športski tereni te osnovna i srednja škola.



Bandićevo naselje biti će opremljeno i najluksuznijom modernom opremom, odnosno svakom će stanu putem optičkog kabela biti ponuđene usluge suvremene tehnologije.  Digitalni stanovitrebali bi imati Internet, kabelsku i digitalnu televiziju, SOS tipke kojima će biti spojeni s hitnim službama, zaštitare te detektore za plin ili požar. Također će i sve će štedionice, škole i trgovine biti pod videonadzorom i zaštitom kako bi se spriječio organizirani kriminal, prepadi i prodaja droge. Prema riječima Slobodana Ljubičića, u naselje neće moći useliti nitko dok ono ne bude do kraja završeno sa svim najavljenim objektima. Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini Bandićeva naselja grade i POS stanovi, koji će, prema posljednim informacijma, biti jeftiniji za čak 300 eura.






Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:10