Bandić poništio natječaj pa svom kumu dao posao

Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić, optužio je gradonačelnika Milana Bandića i čelnika Holdinga Slobodana Ljubičića da su ga nezakonito izbacili iz zaštitarskih poslova koje su predali tvrtkama V Grupa i Bilić-Erić.



Naime, iako je Marić na natječaju za čuvanje i zaštitu Holdinga bio najpovoljniji, on je u listopadu prošle godine poništen jer dvije od tri ponude nisu bile valjane  te je posao od 14 milijuna kuna izravnom pogodbom dodijeljen zajedničkim ponuditeljima - V Grupi i Bilić-Eriću.



Čelnici Holdinga ocijenili su da Marić nema kvalitetnu policu osiguranja pa su se “sokoli” žalili Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, no žalba im je potkraj siječnja odbijena. Marić kaže da se radi o nepotizmu budući da je vlasnik V Grupe Darko Vrbanc Bandićev kum. Izvor blizak Vrbancu potvrdio nam je njihovo kumstvo i naglasio da su njih dvojica veliki prijatelji.



- Bio sam 1,5 milijuna kuna povoljniji, no Ljubičić je kompletni posao bez objave natječaja izravnom pogodbom dodijelio V Grupi i Bilić-Eriću, što je protuzakonito. Izravna pogodba može se postići samo kada propadnu dva natječaja, a ne jedan pa smo se žalili Državnoj komisiji. No, od njih smo dobili rješenje da smo prerano poslali žalbu zbog čega ona ne vrijedi -  ispričao je Marić. U Državnoj komisiji potvrdili su da je žalba stigla prerano, no nisu objasnili zašto se odmah išlo na pogodbu.



Vrbanc, kojeg smo zvali i na posao i na kućnu adresu, nije nam bio dostupan, no izvršni direktor V Grupe Zdravko Prša demantirao je da je njegov šef Bandićev kum. Ljubičić vjeruje da je pogodba bila zakonita, a za sve detalje uputio nas je na Lidiju Tomić, šeficu nabave u Holdingu.



- Marić nije imao papire, a Komisija nam je rješenjem dala za pravo - rekla je Tomić.



Ipak, čelnik “Sokola” kaže da njegovu policu priznaju Zagrebačka banka, Privredna banka i Fina, s kojima ima ugovor pa Holdingove razloge drži nebuloznima.



Marić tvrdi kako nije prvi put da su ga gradski oci prevarili i poslove “darovali” Vrbancu. Naime, potkraj prošle godine bio je raspisan natječaj za čuvanje gradske imovine vrijedan više od dva milijuna kuna te je najpovoljnijom ponudom proglašena ona Sokol Marića. No, natječaj je na temelju žalbe Darka Vrbanca poništen pa je Gradski ured za imovinsko-pravne odnose raspisao drugi natječaj na kojem je najpovoljnijim proglašena V Grupa.



- On je u referencama naveo da ima 512 zaštitara s licencijom, od kojih su sedam moji zaposlenici. Kada sam se žalio Državnoj komisiji, rekli su mi da je nebitno za natječaj što je Vrbanc krivotvorenjem počinio kazneno djelo te su mi žalbu odbacili kao neosnovanu ‡ ispričao je Marić.



Na sličan način Marić je 2001. izgubio posao čuvanja gradskih muzeja vrijedan oko sedam milijuna kuna kada su također natječaji na kojima je bio najpovoljniji poništeni te je posao na kraju izravnom pogodbom dodijeljen V Grupi.



O d 2001. Sokol gubi poslove za Grad Zagreb



Do prije sedam godina Sokol Marić obavljao je velik dio poslova za Grad pa je tako bio zadužen za Gradska groblja, imovinu Grada, GSKG-e te gradske muzeje. No, 2001. godine te poslove počinje gubiti pa čuvanje gradskih muzeja dobiva V Grupa, Holding dobiva V Grupa i Bilić-Erić, a gradsku imovinu V Grupa. Od poslova koje danas radi Sokol Marić, a koji su povezani s Gradom su utakmice Dinama i Skijaški kup na Sljemenu.


 
Fina: Mariću nećemo otkazati



Nakon što su se u medijima pojavila nagađanja da Sokol Mariću zbog nedavne pljačke podružnice Holdinga, A.G. Matoš, prijeti otkazivanje ugovora s Finom, Uprava Financijske agencije oštro je demantirala takve navode.






Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25