VEĆINA PROTIV OBJAVE IZVJEŠĆA

BANDIĆ SURADNICIMA USRED RASPRAVE O PROJEKTU MANHATTAN ZABRANIO DALJNJU DISKUSIJU 'Pustite kolege neka sami govore, puni su projekata k'o mačka buha'

Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

- Zahtijevam da se više ne javljate na raspravu. Pustite kolege neka sami govore, to je njihovo pravo, a naše je da smo objavili Memorandum i našu viziju, osvrt na projekt. Oni mogu diskutirati, ali vi ne možete. Nema više diskusije, jučer ste dobili na web stranici memorandum koji nikada niste ni potpisali niti u životu vidjeli. I sad ćete od toga raditi misu. Radite, ali nemojte nas s time zamarati.

Pustite kolege, pa oni imaju vizije, oni mogu voditi New York. Oni imaju reference, puni su projekata ko mačka buha. To su oni koji znaju, dok drugi nisu napravili ni pseću kućicu. Od mene nećete više čuti ni riječi, to je moje demokratsko pravo kao što je vaše da kažete što mislite o tim dokumentima.

Žustra rasprava

Ovim je riječima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine zabranio pročelnici za gospodarstvo Mirki Jozić i pročelnici za strategijsko planiranje Sanji Jerković da sudjeluju u raspravi o prijedlogu objave Izvješća o projektu “Grad u Gradu”. Ova točka je zapravo bila rasprava o Memorandumu o razumijevanju koji su Grad Zagreb i tvrtka Eagle Hills potpisali oko projekta “Zagreb City”, a koji je u utorak objavljen, nakon što je šest mjeseci držan u tajnosti Gradske uprave.

Rasprava je, očekivano, bila žustra i ta dvosmjerna rasprava trajala je skoro dva sata. I onda se pojavio Milan Bandić te zabranio svojim suradnicama da dalje govore. Prijedlog, očekivano, nije prošao - 25 zastupnika je bilo protiv, a 17 za, čime je javnost ostala zakinuta za dodatne detalje oko najvećeg projekta u povijesti Zagreba.

Što se prije toga događalo? Zagrebački SDP najavio je da će Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti prijedlog da se pokrene postupak ocjene ništetnosti ugovora, a njihov predsjednik Gordan Maras najavio je da će tražiti od DORH-a da ispita i je li bilo koruptivnih i kriminalnih radnji pri posjetu Dubaiju.

Što se tiče rasprave, može se sažeti u jednu rečenicu - oporbeni zastupnici postavljali su pitanja, gradski predstavnici i gradonačelnik nisu davali konkretne odgovore. Matej Mišić (SDP) rekao je da je pet članaka u dokumentu obavezujuće što samim po sebi naslućuje da se radi o pravnom ugovoru, a Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je da u slučaju da projekt ne bude realiziran EH ima pravo tražiti povrat novca koji je uložio u pripremu.

Neodgovorena pitanja

Pročelnice Jozić i Jerković su odgovarale, a najvažniji je njihov odgovor da Grad nije dobio dopuštenje za objavu Memoranduma, već su ga objavili pod pritiskom javnosti. I tu dolazi Bandić i rasprava staje, a brojna i važna pitanja opet ostaju neodgovorena.

Završnu je riječ održao predlagatelj prijedloga Tomislav Tomašević (Zagreb je Naš!) zaključivši da je šteta Zagrebu već nanesena te je samo pitanje koliko će zbog toga na kraju ispaštati građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:49