PRSTI U PEKMEZU

Bespravne terase izmiču budnom oku nekih redara

Načelnik komunalnih redara Goran Bošnjak kaže da njegovi djelatnici odgovorno rade svoj posao, ali priznaje da im se može potkrasti pogreška
 Boris Arbanas/CROPIX

Komunalni redari, čiji je zadatak ‘štititi’ metropolu od neodgovornih građana i pravnih osoba koje ne poštuju odredbe i Odluke Grada Zagreba, i sami su nedavno uhvaćeni s prstima u pekmezu! ‘

Neujednačeno postupanje

Umjesto da pokreću donošenje rješenja za uklanjanje bespravno postavljenih terasa zagrebačkih kafića, dio njih radi upravo suprotno - dopušta vlasnicima kafića da ilegalno koriste svoje terase, a postupak prisilnog uklanjanja ilegalnih objekata koji su dužni provoditi, ne pada im na um.

Prema izvješću Gradskog kontrolnog ureda, dostupnog redakciji Jutarnjeg lista, dio komunalnih redara ne ‘postupa ujednačeno prilikom kontrole Rješenja za postavljanje terasa na javnim površinama, te tijekom uklanjanja bespravno postavljenih terasa’.

Komunalci su ‘dobri dečki’

Drugim riječima, neki komunalni redari krše - Odluku o komunalnom redu.

Kontrolni ured pročešljao je tri kvarta - Trešnjevku, Črnomerec i Novi Zagreb i pronašao četiri zagrebačka kafića koji su lani iskoristili naklonost redara. To su Caffe bar Luna, Arabesca, Bon Bon i Spectatus Cafe bar.

Svi odreda u Novom Zagrebu, u međuvremenu su ili izmijenili vlasnike ili legalizirali svoje terase, a većina ih kaže da ‘su komunalci dobri dečki’ i ‘da dobro rade svoj posao’. Što su pritom mislili, nisu nam podrobnije obrazložili.

- Kafić sam preuzeo u listopadu, a ovo je slučaj iz rujna prošle godine. Što je radio bivši poslovođa nije mi poznato, ali ja sam uzeo ‘godišnji paket’ za 2010. - kaže nam Jurica Stanić iz Caffe bara Arabesca u Freudovoj ulici.

Načelnik komunalnih redara Goran Bošnjak kaže da su preporuku Kontrolnog ureda za hitnom izradom naputka o kontroli terasa, izradili mnogo prije njihove preporuke.

Malo spornih slučajeva

- Tvrdim da kafić Luna nije sporan jer mu je terasa tri puta uklanjana, a svaki im je put izdan i prekršajni nalog. Ima i problematičnih vlasnika ugostiteljskih objekata, što otežava posao komunalnih redara. Ipak, u Zagrebu je 1200 terasa, pa tako malo spornih objekata ukazuje na to da dobro radimo svoj posao. Svjestan sam da se nekom od 80 komunalnih redara mogu potkrasti i greške. Podbace li u svom radu, oštro ih kažnjavamo - kaže Bošnjak.

Kad parkirna mjesta postanu terase kafića

Grad Zagreb lani je izišao u susret ugostiteljima nezadovoljnim zbog zabrane pušenja i omogućio im unajmljivanje parkirališnih mjesta za ograđene terase. Osim što je tom odredbom nekim kafićima spasio promet, Grad je utjecao i na promjenu vizualnog identiteta urbane jezgre. Neki su kafići svoje terase postavili i na ulici. Tu su gradsku olakšicu najprije iskoristili kafići u centru, a privremena su se rješenja ubrzo proširila i na ostale četvrti.

Koliko je danas takvih kafića proširenih na parkirališta nije evidentirano, ali je poznato da mjesečnu zakupninu plaćaju oko 120 kuna po kvadratu. Neki od takvih su Daily Fresh u Masarykovoj, cafe Verdi i bistro Pizzicato u Gundulićevoj ulici. Parkirališta i kolnici pretvoreni u terase spašavaju promet ugostiteljima, ali zadaju brige vozačima kojima je oduzet dio ionako malobrojnih parkirnih mjesta. ( Tihana Rogoz)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:43