INSPEKCIJA NEMOĆNA

Čopor pasa terorizira stanovnike elitnog zagrebačkog kvarta: ‘Iz dvorišta izlazim naoružana‘

U naselje nam se doselila žena sa šest pasa, mješanaca pit bulla koji žive u nehumanim uvjetima i često bježe iz njenog dvorišta, kažu susjedi
 Screenshot/

Stanari ulice Majcenov put u Gračanima žive u strahu od novih napada pasa koji njihovom ulicom prolaze bez nadzora. Iz veterinarske inspekcije odgovorili su da je sudski postupak protiv vlasnice u tijeku, a od njegovog pokretanja pas je ponovno napao. Posljednji pokušaj napada dogodio se prošle srijede kad je napadnuta osoba uspješno pobjegla u auto, srećom bez fizičkih posljedica. Samo tri mjeseca ranije, njena susjeda nije bila te sreće. Nju je, prije nego što je napao njenog ljubimca, pas bez vlasnika ugrizao za potkoljenicu.

- Vraćala sam se iz šetnje sa psom kad se na nas zaletio susjedin pas bez povodca. Prvo je mene ugrizao za nogu, a zatim je napao mog psa. Počeo ga je daviti, a ja sam krenula vrištati. Izašao je susjed koji se usudio umiješati između njih. Uhvatio ga je za vrat, ali pas nije puštao, rekla je Valentina koja je napadnuta krajem lipnja. Imena u priči su promijenjena zbog zaštite sugovornika.

Njen ljubimac završio je samo s površinskim ozljedama, kao i ona sama, ali strah od izlaska iz kuće je i dalje prisutan. Podigla je privatnu tužbu protiv vlasnice psa koji ju je napao, a odvjetnik joj je rekao da jedino što od nje može dobiti je odšteta. Valentini to nije bilo zadovoljavajuć razvoj događaja zbog čega se za pomoć obratila i veterinarskoj inspekciji.

- Inspektorica nas u potpunosti ignorira. Nakon svog slučaja, bila sam kod nje u uredu na razgovoru. Rekla mi je da je pas koji me ugrizao na promatranju što nije istina. Suprug i ja radimo od kuće, susjeda je umirovljenica i nitko od nas nije vidio da je netko došao u kontrolu, rekla je ogorčena Valentina.

Nastavno na to, iz veterinarske inspekcije napisali su: - Vezano uz vještačenja, veterinarska inspekcija ne propisuje postupak vještačenja i nije zaprimila niti jednu informaciju koja bi se odnosila na provođenje vještačenja da se utvrdi da li je jedan od pasa opasan pas.

Valentina dodaje kako cijelo susjedstvo iščekuje kada će se nešto pomaknuti i dogoditi. Nakon napada primila je cjepivo protiv tetanusa i antibiotik za dva ugriza na potkoljenici, ali psihičke posljedice koji je događaj ostavio na nju bile su puno snažnije. Psihijatrica joj je dijagnosticirala posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) za koji pije terapiju.

- Zbog cijele te traume koja mi se dogodila, pijem i lijekove. Ranije me je bilo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost moje djece, a onda su se ti strahovi ostvarili. Kada na ulici vidim psa bez nadzora, ništa ne pomaže. Svih nas je užasno strah, kaže Valentina.

Proslijedila nam je i svoju zdravstvenu dokumentaciju u kojoj se navodi da joj se, nakon ponovljenog napada psa, stanje pogoršalo. Izlazak iz dvorišta izbjegava zbog prevelikog straha, a ponekad se noću budi u strahu i znoju.

- Liječim se i dalje, ali mi je svakodnevni život jako težak. U velikom strahu i naoružana izlazim iz dvorišta kako bih mogla obraniti sebe, djecu i našeg psa. Nosim suzavac i nožić kojim se mogu obraniti od napada, a suprug je na policiji zatražio dozvolu za pištolj i sad nosi pištolj kad izlazi u šetnju, rekla je Valentina.

Situacija je više puta prijavljivana policiji i veterinarskoj inspekciji. Policija im govori da bilo kakav postupak nije u njihovoj nadležnosti, dok se inspektorica, koja je zadužena za njihov slučaj, ne javlja na telefon niti odgovara na mailove. Problemi u Majcenovu putu, kako kaže, traju već duže od četiri godine.

- Prije sedam godina, gospođa se doselila sa šest pasa koji su mješanci pit bulla i belgijskog ovčara. Bili su stalno na lancu, pa smo, mi susjedi, reagirali i u suradnji s policijom im poboljšali uvjete. Psi su po cijele dane u boksevima koji su puni fekalija ili pobjegnu jer postoji rupa u ogradi, a s godinama su postali i agresivni, žali se Valentina.

Kaže kako svi u susjedstvu imaju pse i djecu te strahuju što bi se moglo dogoditi iduće. U blizini postoji privatni vrtić, a brigu za sigurnost djece izrazili su i roditelji koji djecu ondje dovode. Smatra da su psi namjerno pušteni, a kada dođe do problema, vlasnica se izvlači na to da joj je pas pobjegao. S obzirom na to da ima šest pasa, stanari u Gračanima ne mogu razlikovati koji su agresivni, a koji će nastaviti svojim putem.

- Prošli tjedan napadnuta je susjeda, odmah sam pozvala policiju i Dumovec. Svi su izašli na teren, ali je vlasnica do tad zavezala psa. Rekli su nam da je pas je na lajni i ne mogu ništa napraviti. Petnaest minuta je sam šetao, a mi moramo bježati jer se bojimo, objašnjava Valentina.

Napadnuta susjeda krenula je na posao i čula kako netko doziva "Kava, Kava!", okrenula se i vidjela kako pas trči prema njoj, a povodac vuče za sobom. Uspjela je pobjeći u auto i pozvati policiju. Do dolaska policije, vlasnica je uhvatila psa i porekla da je bio pušten.

Prisjeća se situacije kad su tri psa te iste vlasnice pobjegla i kao čopor napali psa na ulici. Napadnuti pas je zaradio oko trideset šavova. Pokušali su potpisivati peticije i razgovarati, ali su ostali bez rješenja. Vlasnicu spomenutih pasa pokušali smo kontaktirati ali nismo uspjeli.

Iz veterinarske inspekcije Državnog inspektorata odgovorili su:

Po utvrđivanju činjenica, zbog držanja predmetnog opasnog psa u tipu bull terijera bez nadzora vlasnice, protiv vlasnice opasnog psa podnesen je optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. Sudski postupak je u tijeku.

Nadalje, po saznanju o mogućem kretanju opasnog psa bez nadzora vlasnika/ce, na prijavljenoj lokaciji nije utvrđeno kretanje nijednog opasnog psa na javnoj površini te iz navedenog razloga nije bilo osnove za daljnje postupanje od strane veterinarske inspekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:06