POSLJEDICE POTRESA

Čutura: Hrvatski državni arhiv je prošao s manjim oštećenjima

Dinko Čutura
 Boris Kovacev / CROPIX

Prema prvim procjenama Hrvatski državni arhiv (HDA), smješten u jednu od najljepših secesijskih zgrada na ovim prostorima, prošao je s manjim oštećenjima, no konačne posljedice bit će poznatije nakon što je pregledaju stručnjaci.

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura rekao je kako je to prva zgrada napravljena od armiranog betona u Hrvatskoj, pa su prošli dobro, oštećenja imaju, ali ona nisu katastrofalna.

"U velikoj čitaonici je uglavnom sve uredu, otpali su manji komadići štukature što će sanirati naši restauratori, a u unutrašnjem dijelu i uredima je došlo do osipanja žbuke", rekao je Čutura za Hinu.

Dodao je kako zasad izgleda da nema pucanja, jedino je na južnoj strani kod sova došlo do pucanja fasade, no nada se da ono nije prešlo na konstrukciju.

Najavio je da će u utorak doći statičari i stručnjaci iz Ministarstva graditeljsva pa će se znati više.

S viših katova polica došlo je do ispadanja kutija s građom, no ne previše, vitraju u Velikoj čitaonici nisu oštećeni, knjige su ostale na policama.

Gradnja današnje zgrade HDA, tada Kraljevske sveučilišne biblioteke i Kraljevskoga zemaljskog arhiva, započela je 1911., a završena dvije godine kasnije.

Nastala je prema nacrtima Rudolfa Lubynskoga i postala najznačajnija palača hrvatske secesije, prepoznatljiva i po četiri sove koje nose globuse, simbol znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:03