OBNOVA METROPOLE

Dio Zagrepčana protiv Bandićevog projekta ‘Blok 19‘: ‘Grad nam protuzakonito otima dvorište!‘

‘Projekt Grada pozdravljamo, ali ne možemo dopustiti da se on realizira nauštrb našeg prava vlasništva‘, rekao je jedan od suvlasnika
Jutarnji list
 Jutarnji list

Suvlasnici iz jedne zgrade u Bloku 19, pilot-projektu obnove koji gradonačelnik Milan Bandić želi predstaviti na godišnjicu zagrebačkog potresa, pobunili su se protiv postupka koji je Grad Zagreb pokrenuo na sudu, a kojim bi, smatraju, mogli ostati bez dijela svog dvorišta.

Ideja tog projekta je, naime, da se u centru grada smanji promet te da se pješacima omogući kretanje kroz dvorišta tog bloka zgrada, omeđenog Dalmatinskom, Frankopanskom, Ilicom i Medulićevom ulicom. Tako je Grad Zagreb kako bi s pravne strane pripremio projekt krenuo u postupke usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra, među ostalima česticama, početkom veljače ove godine pokrenuo je postupak povezivanja zemljišnih knjiga i knjige položenih ugovora za zgradu na adresi Dalmatinska 10. Na to su suvlasnici podnijeli podnesak te se protive tom postupku.

- Pilot-projektom Blok 19 pokušava se provesti program cjelovite obnove, a preduvjet tom projektu predstavlja usklađenje zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja, koje je zapelo u provedbi jer nam Grad Zagreb protuzakonito želi oduzeti pravo vlasništva nad naših 605 četvornih metara dvorišta koje je upisano u zemljišnim knjigama - govori odvjetnik Aleksandar Marjanović Kavanagh, koji je jedan od suvlasnika i predstavnik stanara u Dalmatinskoj ulici broj 10.

Podsjetimo da Grad Zagreb želi na projektu obnove jednog donjogradskog bloka, točnije Bloka 19, prezentirati kako bi se obnova mogla provoditi u cijelom gradu. Stoga su na tom projektu angažirali cijeli niz stručnjaka, među kojima odnedavno i pravnike, koji bi trebali "pokriti" pravnu stranu čitave te priče. Međutim, odvjetnik Marjanović Kavanagh se iznenadio kada je slučajnim uvidom u zemljišne knjige shvatio da je početkom veljače Grad Zagreb pokrenuo postupak povezivanja zemljišnih knjiga i knjige položenih ugovora, što je vidljivo i u zemljišnim knjigama. Predmet je pokrenut 2. veljače, a odvjetnik Marjanović Kavanagh kaže da je već za srijedu zakazan očevid u samom dvorištu u Dalmatinskoj ulici.

- Mi kao suvlasnici stambene zgrade i zemljišta Dalmatinska 10, kao i ostali suvlasnici okolnih zgrada, nemamo ništa protiv projekta, dapače pozdravljamo projekt obnove Blok 19, ali ne možemo dopustiti da se to učini nauštrb našeg prava vlasništva, koje nam je zajamčeno Ustavom RH. U obnovi nam se sada želi oduzeti stečeno pravo vlasništva na zemljištu koje je nepromijenjeno i ima površinu od 1206 četvornih metara od dana izgradnje zgrade 1889. godine pa do danas - govori odvjetnik Marjanović Kavanagh.

Nadalje dodaje da za zgradu imaju pravomoćnu i stambenu te tadašnju uporabnu dozvolu za cijelu česticu od 1206 četvornih metara.

- Nema stanova upisanih u knjizi položenih ugovora (KPU), za česticu nije vođen povrat imovine i nema upisanog društvenog vlasništva. Dakle, vlasnici su apsolutno zaštićeni pravnim institutom povjerenja u zemljišne knjige. Međutim, katastar ima drugačiju evidenciju koja prikazuje njihovu česticu umanjenu za 605 četvornih metara. Za tih 605 četvornih metara se sada u 2021. godini u obnovi želi vlasnicima nepovratno oduzeti njihov komad zemljišta pa se vlasnici opravdano pitaju: tko ima prednost, katastar ili zemljišne knjige? - kaže odvjetnik Marjanović Kavanagh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:13