ZLOČESTI DIREKTOR

DORH istražuje direktora Čistoće jer je provodio Bandićeve naloge?

Iz promemorije s radnog sastanka koju posjedujemo razvidno je da se cijene odvoza smeća nisu povećavale prema nalogu gradonačelnika Milana Bandića
 Mišo Lišanin/CROPIX

Zagrebačka policija podnijela je DORH-u posebno izvješće zbog sumnje da je direktor Čistoće Marko Melčić zlorabio položaj i ovlasti i svojem poduzeću nanio štetu od 738.788,48 kuna!

Naime, lani u veljači reorganizirao je odvoz smeća u naseljima Sesvete, Botinec i Novi Zagreb, tako da se smeće, umjesto jedanput, odvozi dvaput na tjedan. Međutim, građanima se ta usluga do danas fakturira po cijeni koja vrijedi za dinamiku odvoženja smeća jednom tjedno.

Nisu htjeli dizati cijene

Odluka je protivna važećim Odlukama o cijenama koje je donijelo Gradsko poglavarstvo i Melčić ju je, kako i sam priznaje, svjesno provodio. Uz to, poziva se na dva radna sastanka s predsjednicima vijeća gradskih četvrti, na kojima je odlučeno da se “cijena odvoza smeća ne smije povećavati niti jednom korisniku”. Ono što Melčić ne želi priznati jest da je riječ o nalogu gradonačelnika Milana Bandića, a što je razvidno iz promemorije sa spomenutog radnog sastanka, održanog 11. prosinca 2008., koju posjedujemo.

‘Dobra je to odluka’

Bandić je, podsjetimo, mjesecima prije lokalnih izbora u svibnju 2009. vodio politiku o nepovećanju cijena komunalnih usluga. Ako je suditi po ovom primjeru, ta se politika vodila suprotno odredbama i odlukama koje je donijelo samo Bandićevo poglavarstvo.

- Mogu samo reći da sam provodio utvrđenu politiku Grada Zagreba. Pojednostavljeno, ne dizati režije građanima. I osobno sam smatrao da je to dobra odluka - rekao nam je Melčić.

Dodaje da nikada nije dobio privatni nalog Milana Bandića, ali priznaje da nije siguran kako bi se proveo da je građanima tada povisio cijene odvoza smeća.

Na pitanje zašto je druge građane u Zagrebu doveo u neravnopravan položaj, Melčić odgovara da je riječ o “maloj kompenzaciji”.

- Spomenuta su naselja dugo bila zakinuta, a smeće se nije prikupljalo u kantama, nego u plastičnim vrećicama. Stoga smo im izašli u susret - kaže Melčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 21:19