Doznajte sve o kavi, ljepoti i umjetnosti!

ZAGREB - Njemu nije stalo do toga da kava samo iscuri u šalicu i da je potom zalije mlijekom. Nije mu teško ni samljeti pržena zrna prije nego što će poslužiti šalicu svježeg napitka. Ljubav prema kavi već je dokazao u prvom kafiću koji je otvorio kod Britanca, a od jučer Zagrepčanima nudi užitak više.



Nik Orosi, najpoznatiji hrvatski barist, u novom kafiću Eliscaffee u Ilici 172 posjetiteljima će omogućiti da nauče kako se kava prži i sprema na espresso aparatu.



Sve o povijesti kave



Nik će goste učiti i o povijesti kave, a tečajevi će biti dostatni da svaki ljubitelj tog napitka nauči sve zamke koje pred njega stavljaju ugostitelji.



- Za dobru kavu potrebno je svježe, a ne trajno mlijeko, zrna se moraju mljeti neposredno prije kuhanja, a ne da samljevena kava u mlincu stoji satima. Mnogi konobari šalice drže na aparatu okrenute naopačke, a šalica treba na aparatu stajati pravilno, kako bi joj se zagrijalo dno - priča.



U novom kafiću Orosi je postavio i aparat za prženje koji u 16 minuta može spržiti 5 kilograma kave. Na tom aparatu posjetitelji će učiti o procesu prženja, a moći će i sami pripremiti dobar espresso.



Ovakav prostor nije jedini novitet kojim je u posljednje vrijeme obogaćen grad.



Kafić u umjetničkoj galeriji



Prošli je tjedan ponovno otvoren kultni kafić Velvet u Dežmanovu prolazu, a nov život su mu udahnuli Saša Šekoranja i Ana Petričić Gojanović, obogativši ga umjetničkom galerijom.



I dok sa scene uslužnih djelatnosti postupno nestaju stare radionice, zanati i legendarni zagrebački obrtnici, poput postolara, urara, krojača...,  grad postaje bogatiji za  djelatnosti modernog doba.



Tako je Branka Habek, veteranka u svom poslu, u Petrovoj ulici otvorila novi salon za ljepotu Studio HB. U njemu se mogu obaviti manikura, pedikura, kozmetički tretman, ali i tjelovježba.



- Htjela sam na jednom mjestu ujediniti sve tretmane. Nažalost, ovdje nije moguće dobiti frizuru jer je to posebna disciplina kojom se mi ne bavimo - kaže Habek.U salonu drži samo ekološke preparate jer, kaže, ne vjeruje u agresivne metode koje “garantiraju”, primjerice, brzo skidanje celulita.Studio HB namijenjen je i ženama i muškarcima, što dokazuje da ravnopravnost spolova nije upitna kad je o kulturi njegovanja riječ.




Dora Koretić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:53