BITKA ZA GUP

PREKINUTA MARATONSKA SJEDNICA ZAGREBAČKE SKUPŠTINE Bandić se s HDZ-om prepucavao oko njihovih amandmana, oporba sve žestoko kritizirala

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini čitav dan se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba i amandmanima podnesenima na Konačni prijedlog izmjena i dopuna tog plana. Gradonačelnik Milan Bandić i njegova stranka povukli su sve svoje amandmane, dok HDZ nije žlio odustati od svojih 11, oko čega su tijekom čitavog dana trajale polemike, uz žestoke kritike iz oporbenih redova.

Nešto prije 21 sat, nakon obraćanja gradonačelnika Bandića, sjednica je bez donošenja ikakve odluke o GUP-u prekinuta do utorka u 10:30.

U nastavku donosimo kronološki pregled današnjih zbivanja u Gradskoj skupštini, kako smo ih pratili iz minute u minutu.

----------------------------------

>>> NOVO 20:42 Nakon obraćanja gradonačelnika Milana Bandića, koji se založio za transparentno donošenje GUP-a, bez žučnih polemika, šef Gradske skupštine Drago Prgomet je na glasanje stavio prijedlog o prekidu sjednice do utorka u 10:30, što je i prihvaćeno te je zasjedanje, bez donošenja ikakve odluke o GUP-u, prekinuto.

- Ne želim ni s kim polemizirati. Svatko ima svoju viziju grada, samo što tu viziju moraju pronaći građani. To je onaj mali problem i to je teško zaslužiti - kazao je Bandić.

Naveo je da su odustali od amandmana jer onda postupak ne bi bio u potpunosti transparentan. Sve prijedloge i primjedbe građana, kaže, razmotrit će u sljedećim izmjenama i dopunama GUP-a.

- Pozivam svu stručnu javnost da iskoristi svoj utjecaj na donošenje propisa i da nam Ministarstvo graditeljstva donese pravilnik koji čekamo 6 godina - rekao je Bandić prije prekida sjednice. Za kraj naveo je da GUP nije savršen, ali da su ga napravili po pravilima koja imaju.

----------------------------------

19:48 Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, komentirao je zaključak gradonačelnika u kojemu ne prihvaća amandmane HDZ-a.

- Zaprimili smo zaključak u kojem je navedeno da naši amandmani nisu prošli određenu proceduru. Kad bi tome bilo tako onda svi amandmani ne bi imali smisla, oni se mogu podnijeti do zaključenja rasprave kao što se mogu povući do zaključenja rasprave. Mi ostajemo pri svojim amandmanima i oni su doneseni u skladu sa statutom i poslovnikom - kazao je Ilijaš.

Što se tiče sudbine GUP-a, rekao je kako će njihov glas ovisiti o tome kako će proći njihovi amandmani. Ako ih podrže Bandićevi zastupnici onda će i oni podržati GUP, u protivnom neće ga podržati, što su istaknuli i ranije.

- Ostajemo pri svojim amandmanima i to je naš konačni stav. Što se tiče drugih opcija koje uključuju povlačenje GUP-a sa sjednice, do toga može doći, to je stvar svakog kluba. Ali to morate pitati njih, naš je stav poznat - rekao je Ilijaš i dodao da ih nitko iz vrha stranke nije nazvao ili im dao nekakve upute kako bi trebali glasati u slučaju da su amandmani odbijeni.

----------------------------------

19:27 Određena je nova stanka, nastavak sjednice očekuje se u 20 sati.

----------------------------------

19:12 Gradonačelnik Milan Bandić odbio je prihvatiti amandmane HDZ-a i uvrstiti ih na dnevni red.

- Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane. Naime, iako su amandmani podneseni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Poslovnikom Gradske skupštine Grada Zagreba isti nisu prošli odgovarajuću proceduru, a koja se prvenstveno odnosi na sudjelovanje stručne i druge zainteresirane javnosti, te ne odražavaju stručni stav izražen u Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba - stoji u obrazloženju odluke.

----------------------------------

18:44 Rasprava o GUP-u traje u ponedjeljak u zagrebačkoj Skupštini više od pet sati žestokim napadima oporbe na taj dokument, a pitanje je kako će potom proći glasanje o HDZ-ovih 11 amandmana za koje je njihov koalicijski partner, gradonačelnikova stranka, kao i sam gradonačelnik, apelirao da ih povuku.

U međuvremenu je u Skupštinu došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji novinarima nije želio otkriti hoće li ili ne podržati amandmane.

"Bit će sve u redu. Mislim da sam bio dovoljno jasan", kratko je poručio gradonačelnik novinarima u stanci te dodao "da će se za svoje i zdravlje novinara pomoliti na misi u katedrali".

Ukoliko bilo koji od HDZ-ovih amandmana prođe, oni idu potom na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva, čime će se odužiti procedura donošenja izmjena i dopuna GUP-a. Ukoliko HDZ-ovi amandmani ne prođu, na sjednici će se danas glasati o izmjenama i dopunama GUP-a.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, ustvrdio je da nijedan zastupnik na izmjene GUP-a nije predao nijednu primjedbu, što su oporbeni zastupnici odbacili kao laž.

Naglasio je i da je taj Zavod isključivo kompetentan govoriti i donositi taj plan, ističući da se radi o instituciji koja je osnovana kroz zakon.

Mrak-Taritaš Rovisu: Da meni moj šef podnese toliko amandmana, pokrila bih se po ušima i donijela ostavku

Upitao je zastupnike zašto ne vjeruju stručnim izvođačima GUP-a nego ga amandmanima žele mijenjati, na što mu je zastupnica Anka Mrak-Taritaš odgovorila da oporba nije ni podnijela amandmane. "Da meni moj šef podnese toliko amandmana, ja bih se pokrila po ušima i donijela ostavku", rekla je.

Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Kluba gradskih zastupnika "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" i "Zelene liste" apelirala je, kao i zamjenice gradonačelnika, da se GUP usvoji "kao jedino rješenje koje sada možemo koristiti", kao i to da svi amandmani budu povučeni.

Naglasila je kako amandmani koje su podnijeli pa povukli, nisu amandmani Kluba nego građana koje su podnijeli u javnoj raspravi. "Sada su povučeni, ali će se imati na umu kada će se napraviti novi pravilnik i novi GUP temeljen na tom novom pravilniku", dodala je.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković smatra da je "potrebno promišljati transformaciju područja hipodroma i Velesajma na bolje".

Kaže i da propisano u planu ne mora samim time biti i izvršeno. "Stoga dopustite da ovom izmjenom pripremimo Grad Zagreb za bolju budućnost", poručila je.

Renato Petek u ime Kluba nezavisnih zastupnika rekao je da se zalažu da se takav dokument odbaci i da se krene u izradu novog sa stručnim podlogama jer će ovaj, smatraju, negativno utjecati na Zagreb.

Petek: Nepovratno uništavanje grada, nepravdu neće biti moguće ispraviti

"To će biti nepovratno uništavanje jednog dijela grada i više se neće moći ispraviti nepravda. Svatko tko digne ruku za takav prijedlog bit će zapamćen da je direktno bacio rukavicu struci, negativno utjecao na urbanizam Zagreba i potrebe građana", poručio je.

Ističe kako GUP donosi gradnju benzinskih postaja u vodozaštitnom području, stadiona bez natječaja, podzemnih garaža..."Gradonačelnik treba biti čuvar javnog interesa, no u ovom dokumentu to ne možemo vidjeti", naglašava Petek.

Vladimir Ferdelji rekao je da nema nijedne stručne udruge, od fakulteta do društva arhitekta, koje nisu uputile primjedbe na ovaj prijedlog GUP-a, no unatoč tome primjedbe nisu usvojene, prijedlog nije poboljšan te zastupnici i dalje o njemu glasaju.

Ferdelji: Pisani prijedlog "u plavu kantu" za reciklažu

Njihov klub će, kaže, spasiti ono što se spasiti da tako da će staviti pisani prijedlog u plavu kantu. "Makar ćemo to reciklirati“, dodao je.

U ime GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš smatra da je, što se tiče izmjena GUP-a, najveći problem to što je ukinuta obveza izrade urbanističkih planova uređenja.

SDP-ov Zvane Brumnić opisao je kako je "Bandić ulovio HDZ u klopku".

"Ulovio ih je u klopku koju koriste lovci na majmune. To ide tako da iskopate rupu, ubacite rižu i nešto što taj majmun mora uhvatiti. I onda više majmun ne želi pružiti ruku van jer više ne želi pustiti ono što je uhvatio. Tako i gradonačelnik, da ulovi svoje partnere da budu dobri", slikovit je bio Brumnić.

----------------------------------

17:39 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je izjavio kako je korektno da se povuku svi amandmani na zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP) te ustvrdio je da - tko se bude ponašao drugačije - ili ima nešto ispod stola ili želi zaustaviti razvoj grada.

"Jedino pošteno i korektno je da se povuku svi amandmani koji nisu prošli javnu raspravu, njih 80, da se izglasa GUP koji je prošao proceduru, dvije javne rasprave i suglasnosti dvaju ministarstava te da idemo raditi na dobrobit građana grada Zagreba", rekao je Bandić novinarima, ustvrdivši da amandmani nisu bili njegova želja, nego HDZ-ova.

Ustvrdio je da - tko se bude ponašao drugačije - ili ima nešto ispod stola ili želi zaustaviti razvoj grada. Rekao je da će Klub Stranke rada i solidarnosti povući amandmane, neće glasati za amandmane koji nisu prošli javnu raspravu te će glasati za GUP koji je prošao sve procedure.

Ministarstvo graditeljstva, tvrdi, kasni s donošenjem pravilnika tri godine, a prijašnja ministrica Anka Mrak Taritaš isto nije donijela pravilnik, iako ga je trebala donijeti 2014.

Upitan zašto nije bio na sjednici Gradske skupštine, odgovorio je da ga nije izabrala Skupština. "Ja nisam premijer kojeg bira parlament da mora čučati u parlamentu stalno, ja sam u Skupštini kada mislim da trebam biti, cijeneći svakog zastupnika", objasnio je.

Rekao je i da u budućim aktivnostima može skinuti rukavice i govoriti drugačije i s partnerima i opozicijom. Uvjeren je da će GUP proći na Skupštini, a što se tiče glasanja, rekao je da će HDZ-ovi zastupnici odlučiti kako će glasati.

Na početku nastavka sjednice Gradske skupštine u ponedjeljak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti povukli su sve amandmane, njih 71, na izmjene i dopune GUP-a, a potom je zagrebački HDZ povukao četiri amandmana od 15 koliko su ih ukupno podnijeli.

----------------------------------

17:24 Iza 17 sati u Skupštinu je došao gradonačelnik Bandić. U tijeku su pojedinačne rasprave zastupnika.

----------------------------------

16:17 HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak u ponedjeljak je "igrokazom" nazvao podnošenje te potom i povlačenje većeg dijela amandmana vladajućih na izmjene GUP-a, izrazivši nadu da će gradonačelnik Milan Bandić povući "taj štetan i loš" GUP te raspisati referendum.

Stojak je novinarima u stanci skupštinske sjednice izjavio kako "igrokaz" s amandmanima pokazuje da vladajući Bandić i HDZ uopće ne poštuju Zagrepčane, ne poštuju grad i time samo još više urušavaju povjerenje u gradske institucije, Skupštinu, "zastupnike koji bi trebali brinuti o građanima, a zapravo ovim načinom brinu samo o sebi".

Upitan koliko košta dan rada Skupštine, koja raspravlja o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), odgovorio je kako "ovo košta par stotina tisuća kuna".

Kazao je kako je sjednica počela u prošli četvrtak kada je trebao biti raspravljen GUP, ali je do rasprave došlo tek danas, dok je u međuvremenu podnijeto 86 amandmana na GUP koji mjesecima zaokuplja ne samo zagrebačku, nego i hrvatsku javnost.

"To je neozbiljno, a da je zbilja neozbiljno pokazuje ovo što se danas dogodilo", rekao je Stojak.

"Igrokaz koji nikome ne treba, igrokaz koji pokazuje svu neozbiljnost ove vladajuće većine u Zagrebu i iskreno se nadam da će do kraja današnje rasprave, kad god to bilo, ipak doći ono još malo zdravog razuma ako postoji, da će se i ovi preostali amandmani koji su još ostali, njih 11 od strane gradskog HDZ-a, povuči sa sjednice", poručio je.

Od gradonačelnika očekuje da će povuči GUP kao "štetan i loš dokument" te da će se raspravljati o oporbenoj inicijativi da o GUP-u odluče građani na referendumu.

----------------------------------

14:54 Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić ustvrdio je da su na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak na kojoj se raspravlja o izmjenama i dopunama GUP-a doživjeli još jedan "presedan" jer su obje zamjenice gradonačelnika Bandića pozivale koalicijskog partnera HDZ da povuče 11 amandmana koje su podnijeli na GUP.

"Dakle, dovele su do razine apsurda i Gradsku skupštinu i ovaj najznačajniji dokument - Generalni urbanistički plan (GUP) koji bi Gradska skupština trebala donijeti u ovom mandatu", rekao je Mišić novinarima u stanci sjednice koju je zatražio Klub gradskih zastupnika SDP-a.

Podsjetio je da od srpnja kada je GUP prvi put "došao" na sjednicu Gradske skupštine pa do prošlog četvrtka, kada je na skupštinskoj sjednici trebala početi rasprava o GUP-u, nije podnesen ni jedan amandman ni od HDZ-a niti od gradonačelnika Milana Bandića a niti od kluba njegove stranke i Zelene liste.

"Tada dolaze na stol zastupnicima 86 amandmana koje nisu vidjeli niti građani, niti stručna javnost, a što je najvažnije jer znamo kakav je stav struke - jednoglasan protiv ovakve verzije GUP-a", kazao je Mišić.

Također je rekao da je od tog prošlog četvrtka do danas povučeno 75 amandmana - četiri od HDZ-a, a ostali od Bandića i kluba njegove stranke i Zelene liste.

Mišić tvrdi da su time od GUP-a napravili "jedan običan cirkus" gdje to više nije Generalni urbanistički plan nego je "sredstvo sukoba, sredstvo politiziranja i sredstvo politikanstva između Milana Bandića i HDZ-a".

Pita se što će se sada dogoditi.

"Dakle, zamjenice gradonačelnika su pozvale HDZ da povuče amandmane. HDZ to ne želi. Hoće li GUP uopće biti donesen ili neće, to mi u ovom trenutku ne znamo", kaže Mišić.

Podsjetio je da će nakon točke o izmjenama i dopunama GUP-a, na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice biti točka o raspisivanju referenduma o tom GUP-u koju su podnijeli SDP i ostatak oporbe.

"Ako se ne mogu dogovoriti oko GUP-a, neka raspišu referendum ili u konačnici, ono što bi bilo najpoštenije i prema zastupnicima i prema struci i prema cjelokupnoj javnosti, dakle, onih 30.000 koji su podnijeli primjedbe na GUP i onih 20.000 koji su prije dva tjedna bili na Trgu bana Jelačića - a to je povucite GUP, započnite cijeli postupak iz početka gdje ćete onda zaista dati građanima da sudjeluju u kompletnoj raspravi, gdje ćete uvažavati primjedbe građana jer svi bi mi ovdje trebali biti da štitimo i da radimo u interesu građana", poručio je Mišić.

----------------------------------

13:39 HDZ neće povući svojih 11 amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a, najavio je u ponedjeljak predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš nakon što su na sjednici Gradske skupštine obje zamjenice gradonačelnika Bandića pozivale HDZ da povuće amandmane.

"Imali smo ih 15, povukli smo četiri i ostaje 11 amandmana iza kojih stojimo", rekao je Ilijaš u stanci sjednice i istaknuo da HDZ od tih amandmana neće odustati.

Kada bi HDZ povukao svojih 11 amandmana na današnjoj sjednici Gradske skupštine moglo bi se glasati o izmjenama i dopunama GUP-a.

Ostanu li, na današnjoj sjednici će se moći glasati samo o tim amandmanima i ako se prihvate, oni idu potom na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva.

Prije početka današnje sjednice zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i klub njegove stranke i Zelene liste povukli su sve svoje amandmane - njih 71.

----------------------------------

12:05 Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je istaknula kako je istina da je koalicija između HDZ-a i Bandićeve stranke u dilemi, ali da je to normalno u koalicijama. Zato je pozvala da se rasprava vrati sadržaju odnosno izmjenama GUP-a te je i ona pozvala HDZ da povuče svoje amandmane.

----------------------------------

11:51 "Ovo s amandmanima jest kao da HDZ zapali jednu kuću, pa onda Bandić odluči zapaliti cijeli grad. Možda ste shvatili da svojim amandmanima pogodujete nekim HDZ-ovim dužnosnicima pa onda vaša ucjena nema nikakvog smisla jer će onda netko iz HDZ-a zaraditi na tome. No, recite nam što će se dogoditi ako HDZ ne povuče svojih 11 amandmana", kazao je Tomašević tijekom sjednice.

----------------------------------

11:49 Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je pozvala HDZ da povuče sve svoje amandmane i objasnila zašto je Bandić iznio u četvrtak svoje amandmane.

- Gradonačelnik je prošli tjedan najavio kako će se nakon usvajanja izmjena GUP-a, odmah krenuti u nove izmjene i dopune GUP-a te nije imao namjeru uložiti niti jedan amandman. No, te večeri su naši koalicijski partneri najavili da će podnijeti 15 amandmana, svjesni da ćemo ih morati slati u ministarstva kako bi dobila potrebne suglanosti jer ti amandmani nisu prošli javnu raspravu.Naši amandmani su bili reakcija na amandmane HDZ-a u kojima smo uvažili prijedloge privatnih i pravnih osoba. No, onda je uslijedio napad na gradonačelnika, izrađivače i Gradsku upravu i zato smo ih povukli. Pozivamo zato da i HDZ povuče svoje amandmane i da raspravljamo o GUP-u koji je sada u proceduri i koji je dobio suglasnosti nadležnih minstarstava kako bismo zaključili taj proces i onda pokrenuli nove izmjene i dopune GUP-a na zakonom predviđen način - kazala je Pavičić Vukičević.

Zagreb, 100220.
Cirometoska ulica.
31. sjednica zagrebacke Gradske skupstine sraspravom o izmjenama i dopunama GUP-a prekinuta je u petoj minuti, gradonacelnik Milan Bandic nije dosao a oporba je napustila sjednicu.
Na fotografiji:  Jelena Pavicevic Vukicevic.  
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

----------------------------------

11:04 HDZ-ovac Kazimir Ilijaš objasnio je zašto je stranka odustala od amandmana.

"To je stvar principijelnosti i toga da smo saslušali naše stručne odbore. Ako smo inzistirali da amandmane od gradonačelnika, odnosno njegovog kluba gdje ide prenamjena iz zelenih u nešto drugo nećemo prihvatiti, smatramo da možemo biti principijelni i da bilo koji naš amandman koji ide u prenamjenu iz zelene površine u nešto drugo ne možemo staviti u proceduru. Ostali smo kod toga i toga da saslušamo naše stručne odbore koji stu sugerirali", kazao je Ilijaš.

Na pitanje hoće li iz Bandićeve stranke glasati za HDZ-ove amandmane, Ilijaš je kazao da to treba pitati njih.

Novinari su ga pitali i je li skupštinski HDZ jedinstven oko podrške GUP-u, Ilijaš je kazao da je i da će stranka tako nastupati no nije otkrio jesu li HDZ-ovci za ili protiv GUP-a.

"To ćete vidjeti kada to dođe na red. Procedura je tu vrlo jasna, mi ćemo sada raspravljati o GUP-u i predloženim amandmanima, a to su naši amandmani. Nakon toga ide glasovanje o amandmanima. Ako budu prihvaćeni idu na nadležno Ministarstvo, ako ne budu prihvaćeni može se voditi računa da se može glasati o GUP-u", kazao je.

Odbacio je i navode da je HDZ uložio amandmane kako bi se o GUP-u glasalo nakon unutarstranačkih izbora u stranci.

"To je vezano uz naše stručne odbore i predsjedništvo koje je nadležno pri donošenju odluka", kazao je Ilijaš.

----------------------------------

10:35 "Oporba je srušila kvorum jer dok traje trgovina negdje drugdje, a ne na sjednici Skupštine između koalicijskih partnera, nema smisla da slušamo izlaganje i predstavljanje dokumenta za koji ne znamo kako će izgledati. Hoće li to doći do povlačenja dijela ili potpuno amandmana HDZ-a, neka to prvo dogovore, a onda ćemo raspravljati o verziji GUP-a o kojoj ćemo moći glasati. Dio kluba HDZ-a nije prisutan na sjednici, zato smo i mogli srušiti kvorum inače ne bi imali dovoljno ruku za to. Neka dogovore u svojoj trgovačkoj koaliciji kako će izgledati krajnji dokument o kojem ćemo raspravljati. Nema smisla da krenemo raspravljati pa da onda masakriraju dokument s novim amandmanima ili eventualnim povlačenjem postojećih amandmana", kazao je nezavisni zastupnik Renato Petek.

Miodrag Demo kazao je o amandmanima da se poštuju zakoni i procedura te da je Ministarstvo dalo svoju suglasnost na GUP i da će to tako ostati.

"Nema taktiziranja i igranja s ovakvim dokumentima. Amandmani nisu bili taktiziranje. Mi hoćemo iz našega kluba da se grad razvija, a ne da stoji. Od HDZ-a očekujem da idemo dalje svi zajedno, da podržimo sve skupa što je u zakonskoj proceduri i na snazi, što je donijelo resorno Ministarstvo. Očekujemo da nastavimo raditi dalje u interesu Grada Zagreba", kazao je Demo.

Ljerka Mintas Hodak iz Bandićevog kluba na pitanje novinara je li situacija oko GUP-a pomalo neozbiljna odgovorila je da je.

"Manje više izmjene GUP-a su pripremljene, prošle su zakonsku proceduru, dobile su pozitivno mišljenje svih nadležnih tijela i kao takve ih treba izglasati", kazala je.

Na pitanje novinara zašto je gradonačelnik u četvrtak išao s amandmanima, Mintas Hodak kazala je kako se radilo o malom licitiranju između stranaka.

"Gradonačelnik je pokazao da je razborit i razuman, da je spreman odustati od svih amandmana da se ta odluka donese", kazala je.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić novinarima je u stanci kazala kako ne može odgovoriti gdje su jutros bili oporba i HDZ, javlja Hina.

Zagreb, 010719. 
HGK.
Savska.
U sklopu manifestacije Dani Moskve u Zagrebu u Vijecnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) odrzao se gospodarski forum Zagreb Moskva.
Na fotografiji: Olivera Majic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

"Ja zapravo ne mogu odgovarati na pitanje gdje je oporba, ne mogu odgovarati na pitanje gdje se nalaze zastupnici HDZ-a. Molim vas to ćete pitati njihove predstavnike odnosno predsjednika Kluba zastupnika, a mi u Klubu Stranke rada i solidarnosti i gradonačelnik vjerujemo da ćemo danas zapravo donijeti ono što je i najvažnije - a to je strateški dokument i da u ovoj igri dileme zajedništva zapravo konačno kažemo gdje se to nalazimo i da nemamo manipulacije jer bi manipulatori mogli zapravo biti pobjednici u svojoj vlastitoj igri", rekla je Majić.

U stanci sjednice s novinarima je razgovarala jer gradonačelnik Milan Bandić jutros nije došao na nastavak skupštinske sjednice. Nakon stanke i dolaska zastupnika, sjednica je ponovno nastavljena raspravom o GUP-u.

Na pitanje zašto su gradonačelnik Bandić, te Klub zastupnika njegove stranke i Zelene liste povukli amandmane na izmjene i dopune GUP-a, Majić je rekla da će to tijekom sjednice Gradske skupštine obrazložiti.

Majić je na pitanje jesu li se dogovorili s HDZ-om, svojim koalicijskim partnerom, rekla da su oni uvijek za dogovor.

"Onaj tko poznaje rad gradonačelnika, znate da je on s koalicijskim partnerima uvijek spreman dogovoriti se i koalicija znači dogovor. Pa ovaj period pregovaranja zapravo je možda i proces ustupaka što jest pregovaranje 'korak naprijed, korak nazad', ali mi vjerujemo u razum, odnosno uvijek vjerujemo da se treba donijeti dokument koji je u interesu svih građana grada Zagreba kako pojedinačnih tako i svih poduzetnika i razvoj grada nema nitko pravo od nas zaustaviti", poručila je Majić.

Na pitanje je li oporba u pravu kada kaže da na sjednicu Gradske skupštine nisu došli neki zastupnici iz HDZ-a jer traje njihov dogovor s Bandićem, Majić je rekla da koalicija podrazumijeva dogovaranja.

"A proces dogovaranja, odnosno to se inače zove proces političkog pregovaranja uvijek traje", istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

----------------------------------

10:33 Od 15 amandmana HDZ je povukao njih četiri, a radi se o 5., 8., 11. i 12. amandmanu koji se odnosne na prenamjenu zelenih površina, a radi se o navodnom dogovoru Milana Bandića i HDZ-a. Kvorum je srušen jer nema zastupnika HDZ-a Ivana Ćelića, Kazimira Ilijaša, Davora Filipovića, Dubravke Brezak Stamać. Zastupnici iz redova oporbe tvrde da su u tijeku pregovori s Milanom Bandićem kojeg također nema na sjednici.

----------------------------------

10:25 Par minuta nakon početka sjednice zastupnici oborbe izašli su iz dvorane, a time je i srušen kvorum u skupštini. Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet prekinuo je sjednicu do 10:45 sati.

Zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) kazao je za Jutarnji da je Bandić povukao sve svoje amandmane na GUP.

Zagreb, 100220.
Cirometoska ulica.
31. sjednica zagrebacke Gradske skupstine sraspravom o izmjenama i dopunama GUP-a prekinuta je u petoj minuti, gradonacelnik Milan Bandic nije dosao a oporba je napustila sjednicu.
Na fotografiji: Tomislav Tomasevic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik još je tijekom vikenda kazao kako će povući sve amandmane na GUP.

"Ja ću predložiti da se svi amandmani povuku. Moja želja nije bila da se ide amandmanima. To je bila želja HDZ-a. Piše sve u oglasu "istina je" kojeg ste danas dobili.

Što se mene tiče treba povući sve amandmane i ministar aktualni treba donijeti pravilnik koji je trebala donijeti ministrica aktualna iz 2014., a nije u roku 90 dana i mi ne bismo imali problema.

Što se tiče Bandića, povući sve amandmane, usvojiti GUP bez amandmana, ispoštovana je procedura, dobivene su suglasnosti, ići odmah na izmjene i dopune i tražiti od Ministarstva da donese pravilnik. Moj prijedlog je da povučemo sve amandmane", rekao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:49