REKONSTRUKCIJA

EKSKLUZIVNI VIDEO Iz drona smo snimili gradilište remetinečkog rotora: Pogledajte kako napreduju radovi na najvećem prometnom projektu u Zagrebu

 
Radovi na remetinečkom rotoru
 Jutarnji list

Prije točno osam mjeseci, zatvaranjem tramvajskog prometa preko Jadranskog mosta, započeli su radovi na velikoj rekonstrukciji remetinečkog rotora u Zagrebu, najvećeg prometnog infrastrukturnog projekta u metropoli koji je procijenjen na 300 milijuna kuna.

Reporteri Jutarnjeg dronom su snimili trenutno stanje na gradilištu na kojem se vidi da su radovi u punom tijeku. Na snimkama se jasno vidi desetak bagera, kamiona za odvoz zemlje, kamiona miješalica i dizalica, a kako nam je rečeno, trenutno se izvode radovi na zaštiti građevinske jame. Kako su najavili projektanti, ti radovi izvode se uz pomoć dijafragmi sa sidrima koji se izvode na vanjskim zidovima zatvorenog okvira budućeg podvožnjaka. Taj podvožnjak planiran je u smjeru istok – zapad u dužini 280 metara s dvije tunelske cijevi čime će se denivelirati sam promet vozila.

Sam podvožnjak sastoji se od tri dijela, zatvorene okvirne konstrukcije ispod nasipa kružnog toka, i otvorenih koritastih dijelova ispred i iza podvožnjaka koji završavaju klasičnim potpornim zidovima uspinjući se u razinu okolnog terena. Tek nakon izgradnje podvožnjaka, krenut će se s gradnjom novog kružnog toka čija se geometrija neće mijenjati u odnosu na stari. Rampe na sjevernoj strani kružnog toka, Jadranski most - Jadranska avenija te Avenija Dubrovnik - Jadranski most, proširit će se za jednu voznu traku i prema projektu imat će četiri vozne trake. Dvije trake ulaze u kružni tok, a dvije trake kao desni skretači ne ulaze u kružni tok. Samo raskrižje bit će semaforizirano, a novim prometnim rješenjem isključeno je preplitanje automobila u samom kružnom toku, kakav je bio slučaj na starom rotoru.

Tim rotorom dnevno je prolazilo više od 100 tisuća vozila, a zbog brojnih prometnih nesreća, zasluženo je nosio epitet jedne od najcrnijih točaka zagrebačkog prometa. U razdoblju od 2007. do 2017. prema statistici Policijske uprave zagrebačke na starom rotoru bilo je 1004 prometnih nesreće u kojima su ozlijeđene 233 osobe.

Prije nego li je u potpunosti zatvoren rotor 15. prosinca, izgrađene su nove prometnice. Proširila se Riječka ulica, sagradile su se dvije nove ceste uz savski nasip te po zelenoj površini uz parkiralište Zrinjevca koje su se spojile na samom Jadranskom mostu.

Sam rotor trebao je biti i ranije zatvoren, no radnici na gradilištu našli su se u poteškoćama. Naime plan izmjena komunalnih instalacija bio je potpuno drugačije od onoga što su radnici naišli na terenu, pa je sam rotor umjesto 2. studenog zatvoren sredinom prosinca. Iako su mnogi očekivali velike prometne gužve, nove prometnice trenutno omogućavaju normalno prometovanje vozila.

Optimistične su najave da bi novi rotor trebao biti gotov početkom 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:34