KAKO SE BRANIO PARK

EKSKLUZIVNI VIDEO: IZ GRUPE KOJA JE DOŠLA PODRŽATI NOVI PARK VIKALI: 'Park nije vrijedan nesreće, ovdje je puno ratnih invalida s oružjem'

 Screenshot / Screenshot

Jučer su se u parku Trnjanska Savica okupile dvije skupine prosvjednika, jedna koja je bori protiv novog plana uređenja parka, te druga koja je glasno zahtjevala da druga skupina prosvjednika dopusti uređenje parka.

Oko 18 sati s obje strane nalazilo se oko 500 prosvjednika, i dok su jedni izvikivali 'hoćemo park!', drugi su im uzvraćali 'imamo park!'. Nakon naguravanja i fizičkog nasrtaja alkoholiziranog prosvjednika na strani 'za' park, morala se umiješati i policija koja je počela razdvajati prosvjednike.

Ukupno je u park pristiglo oko 10 interventnih policajaca i desetak redovnih, koji su razvukli policijsku vrpcu između dvije grupice prosvjednika.

No, iako je prosvjednika bilo podjednako, između dvije su grupe postojale značajne razlike. Skupina koja je prosvjedovala za uređenje parka većinom se sastojala od starijih muškaraca, sa znatno manje djece, žena i mladih.

Također, neki od prosvjednika za park došli su autobusima, koje je uočio naš reporter, a u istima su i napustili prosvjed oko 19 sati, kada je na strani 'za' uređenje parka ostalo samo stotinjak prosvjednika, dok je s druge strane ostala većina ljudi koji su tamo prosvjedovali od samog početka.

Gotovo svi povišeni tonovi došli su sa strane prosvjednika 'za' uređenje, koji su fizički nasrnuli na novinara Radija 101 i dvaput mu izbili iz ruke mobitel kojim je snimao prosvjed.

Jedan od prosvjednika iste strane grubo je upozorio maloljetnu djevojčicu, koja se pristojno obratila prosvjednicima za uređenje parka, krenuvši na nju i vičući: 'Mala, nemoj dizat' tenzije, past će krv!'

Među prosvjednicima koji se zalažu za uređenje parka našli su se i zaposlenici Grada Zagreba koji uopće ne stanuju na Savici, među njima i promoćnik pročelnika centra za komunalno redarstvo Juroslav Dragun, član upravnog odbora Bandićeve stranke Vladimir Gruborović, te Darinka Jug iz gradskog ureda za gospodarstvo.

Brojni su građani i zaposlenici grada jučer dobili i SMS-ove s porukom u kojoj se poziva na prosvjed 'za' izgradnju parka. SMS-ove je dijelio i Marin Čubela, predsjednik UHVIDR-e Pešcenica, koji je pozvao veterane da se pridruže prosvjedu.

- Poštovani, pozivam Vas da se priključite potpori izgradnje najljepšeg parka u gradu Zagrebu planirano na Savici, stajalo je u Čubelovom SMS-u.

Prosvjednici za uređenje dobacivali su uvrede prosvjednicima koji žele očuvanje parka, te su ih optuživali da su 'komunjare' i 'Soroševi plaćenici'. Na pitanje zašto prosvjeduje, jedan od prosvjednika za uređenje odgovorio je: 'Zato što sam Hrvat!' Jedan je od prosvjednika upozorio novinare da je prisutno 'puno invalida rata s oružjem'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:47