ZAVRŠIO NATJEČAJ

EKSKLUZIVNO Jedan od najderutnijih kompleksa u centru Zagreba dramatično mijenja izgled, gradi se nova Gradska knjižnica, pogledajte kako će izgledati

 

Na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Gradske knjižnice Grada Zagreba - na lokaciji Paromlin pobijedio je rad studia UPI-2M.

Drugu nagradu dobili su arhitekti Nikola Polak i Jadranka Kruljac Polak sa suradnicima, a treću ZDL arhitekti.

Zgrada gradske knjižnice smjestila se, uz zgrade južno od sebe - Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, zgradu Poglavarstva grada Zagreba, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Muzej suvremene umjetnosti u osi koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove.

- Analizom šireg i užeg prostora oko Paromlina, bavili smo se pitanjem kako osmisliti skladan kompleks gradske knjižnice koji bi trebao uvažiti visoke konzervatorske propozicije koje štite građevni fond Paromlina kao prostor visoke vrijednosti spomenika industrijske arhitekture - kažu u studiju UPI-2M, odnosno tim Anamaria Filipović, Berislav Medić, Paula Žinić, Maja Huljev Ton, Luka Matošević, Mia Depolo, Lucija Belinić i Roko Guberina.

Organski oblik novog dijela zgrade gradske knjižnice, prema njihovom projektu, kontrast je 'strogim linijama' i volumenima postojećih i zaštićenih zgrada Paromlina, koji svojim oblikovno-funkcionalnim značajkama nudi suvremeni izričaj. Prostor Paromlina i dograđenog dijela nove zgrade time postaje inspirativno okruženje za inovativno učenje svim društvenim skupinama.

U postojećim zgradama Paromlina planira se smještaj administrativnih sadržaja knjižnice, a u novom volumenu kroz etaže -1 do +2 smještaju se javni sadržaji - ulazni prostor s pratećom dvoranom, odjel za djecu i mlade, čitaonice zbirki i časopisa, odjel za odrasle i glazbeni odjel, s krovnom terasom javnog karaktera, -2 etaža rezervirana je za smještaj tehnike i prostora javne garaže.

"Fasada reflektira okolne zgrade mlina, skladišta brašna i silosa kao i okolni park pa time „devolumenizira“ i dematerijalizira vlastiti volumen", objašnjavaju iz UPI-2M-a

Natječaj je održao Grad Zagreb i Društvo arhitekata Zagreb, a osnovni cilj javnog natječaja bio je dobiti najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice Zagreb na lokaciji Paromlin koja će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju između Paromlinske ceste i Trnjanske ceste u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:00