NADREALNI PRIZORI

FOTO: NADREALNI PRIZORI S MIROGOJA Potres je izazvao milijunsku štetu: ugrožene su čuvene Bolléove arkade, a crkvi Krista Kralja prijeti urušavanje

 
Mirogoj je znatno oštećen u potresu
 Neja Markičević / CROPIX

Da je Herman Bollé napravio samo mirogojske arkade u Zagrebu, bili bismo mu veliki dužnici. Međutim, ovo je remek-djelo arhitekture ozbiljno stradalo u potresu.

Teško je ovih dana uopće koristiti riječ nadrealno, kontekst je nadjačava, no u ovom su slučaju prizori koje je snimila naša Neja Markičević upravo nadrealni.

Kako nam kaže direktor Mirogoja Patrik Šegota: “Arkade su ozbiljno ugrožene, potrebna je hitna sanacija. Tijekom potresa padali su dijelovi konstrukcije teški i po par stotina kilograma. U ponedjeljak ujutro bili su na Mirogoju članovi vatrogasne postrojbe. Padali su i križevi s kupola s arkada.

Ozbiljno je devastirana i crkva Krista Kralja, šteta se može procijeniti na četiri milijuna kuna. Postoji opasnost i da se sruši. Oštećenja su i na mnogim grobovima, mi imamo više od par tisuća spomenika na grobovima, naš restaurator radi popis da vidi koji su stradali. Ovdje su skulpture i Meštrovića i Augustinčića, no u ovom trenutku nije jasno u kakvom su stanju.”

FOTOGALERIJA: Velika šteta na Mirogoju

Arkade, nastavlja naš sugovornik, nisu obnovljene još od nastanka: “Obnovu najavljujemo već pola godine, nadam se da će ići sada ubrzano, nadam se i pomoći UNESCO-a preko Ministarstva kulture. Mirogoj se, poznato vam je, često zna uvrstiti i među deset najzanimljivijih groblja svijeta.”

I dalje će biti sprovodi, no kako kaže, mogu prisustvovati samo članovi uže obitelji. Patrik Šegota moli ljude i da ne dolaze na Mirogoj ako to nije potrebno: “Neki su čuli za stradanje, pa dolaze provjeriti kakvo je stanje. U ovom trenutku ne možemo ih pustiti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:32