NOVI PROJEKT

FOTO: OVAKO ĆE IZGLEDATI NAJSKUPLJA ŠKOLA U ZAGREBU Moderno opremljeni laboratoriji za kemiju, fiziku i biologiju, atelje, studio za ples...

 

Teatar s učionicom za muziku, atelje, studio za ples, otvorena knjižnica, moderno opremljeni laboratoriji za kemiju, fiziku i biologiju te radionica gdje se učenici mogu razvijati u tehničkom smislu.

Dio je to novog kampusa Američke međunarodne škole na Bundeku koji se počinje graditi danas, a radovi bi trebali završiti do srpnja iduće godine. Nova školska godina u kolovozu 2018. trebala bi početi u potpuno novoj zgradi na čak 8667 četvornih metara, a predviđena je za 480 učenika koji će moći slušati nastavu prilagođenu suvremenom američkom sustavu obrazovanja.

Od 3 do 18 godina

Za razliku od tradicionalnog frontalnog odnosa učitelj - učenik, koji je u američkoj školi tek povremen, djeca većinom uče po grupama ili individualno u učionicama, ali i izvan njih u višenamjenskim otvorenim prostorima. Osim umjetničkih i znanstvenih aktivnosti, djeca će se moći razvijati i u sportskom dijelu. U gimnastičkoj dvorani, na vanjskim terenima za nogomet, rukomet ili atletskoj stazi razvijat će sportski duh i kompetitivnost te održavati pravilnu tjelesnu težinu. U sljedećoj fazi predviđena je gradnja teniskog terena te igrališta za badminton i odbojku.

Američka međunarodna škola u Zagrebu (AISZ) utemeljena je 1966. godine i pruža obrazovanje na engleskom jeziku djeci u dobi od tri do 18 godina. Programi uključuju: pre-kindergarten, elementary school, middle school i high school.

- Škola nudi International Baccalaureate srednjoškolsku diplomu i uzastopno je rangirana iznad svjetskog prosjeka po rezultatima. Školu u ovom trenutku pohađa 270 učenika iz 36 država sa 30% učenika iz Hrvatske. Također nudi stipendije za srednjoškolsko obrazovanje koje su namijenjene hrvatskim učenicima koji pohađaju hrvatske škole - objasnili su nam jučer iz AISZ-a.

Prosječni razred broji 18 učenika, a školarina iznosi od 6500 do 17.000 eura godišnje, ovisno o programu.

- Sada unajmljujemo prostor u Voćarskoj 106 i postojeći kapaciteti nam nisu dovoljni - istaknula je Tatjana Turza iz Američke međunarodne škole u Zagrebu.

Također, kažu da su zadnjih 10 godina štedjeli sredstva za gradnju nove škole, a u postupku su i dobivanja kredita. Izvođači radova su Teh-gradnja i Projektgradnja, a ukupna vrijednost radova procjenjuje se na 14,7 milijuna eura s PDV-om.

Grupa arhitekata

Zgrada će se nalaziti na uglu Ulice Savezne Republike Njemačke i Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, a gradi se prema ideji ekipe arhitekata koju čine David A. Croteau, Jenni Katajamäki, Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera.

Jedina škola u RH akreditirana u SAD-u

Američka međunarodna škola u Zagrebu osnovana je u svibnju 1966. kao neprofitna, privatna škola za potrebe djece državljana SAD-a u Zagrebu. Danas škola pruža obrazovanje na engleskom jeziku djeci u dobi od tri do osamnaest godina, a sastoji se od vrtića, osnovne škole, više osnovne škole (6. - 8. razreda) i srednje škole. Akreditirana je od strane Organizacije za stjecanje međunarodne mature iz Ženeve i jedina je škola u Hrvatskoj akreditirana u SAD-u. Kako stoji na službenoj stranici Grada Zagreba, Američka međunarodna škola trenutačno djeluje na lokaciji Voćarska 106, u prostoru koji unajmljuje od Katoličke crkve. Školu trenutačno pohađa više od 240 učenika, 36 različitih nacionalnosti, iz 20 raznih veleposlanstava te velikog broja stranih i domaćih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:07