JEDINSTVENA SCENA

FOTO: PRIZOR SUPERMJESECA IZ ZAGREBA POSTAO VELIKI HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Autor fotografije: 'Godinama sam ovo planirao i napokon sam uspio'

 
 Slaven Janđel

Fotografija Supermjeseca kojeg točno po sredini raspolavlja sljemenski radiotelevizijski toranj koju je snimio Slaven Janđel postala je pravi hit na društvenim mrežama - što zbog savršeno uhvaćenog vizualnog prizora, tako i zbog priče i truda iza fotografije.

“Nekoliko godina imam ovakav kadar u planu, danas su se stvari konačno posložile. Malo planiranja, malo sreće i malo trčanja”, napisao je Janđel uz svoje djelo, a Jutarnjem je otkrio i više detalja o svojoj “akciji”.

Slaven Janđel

“Prije tri ili četiri godine putovao sam vlakom iz Zaboka prema Zagrebu, a puni je Mjesec bio relativno blizu TV tornja. Tad sam si obećao da ću jednom snimiti tu scenu. Za planiranje sam koristio posebnu aplikaciju za računanje položaja Sunca/Mjeseca. Pomoću iste je moguće prilično precizno izračunati položaj Mjeseca u određeno doba dana, odnosno lokaciju gdje moram biti da bi Mjesec izašao točno iza tornja”, rekao nam je ovaj freelancer.

Prošle godine planove mu je pokvarila naoblaka, no ovaj su se put uvjeti poklopili. “Kako se Mjesec relativno brzo pomiče, bilo je potrebno malo trčanja u suprotnu stranu od njegova kretanja kako bih toranj mogao na vrijeme centrirati u odnosu na Mjesec.

U fotogaleriji pogledajte i prizore Supermjeseca iz raznih drugih dijelova svijeta:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:23