SLJEMENSKA PIRAMIDA

FOTO: PROJEKT VRIJEDAN 2 MILIJUNA KUNA Sljeme dobiva novi vidikovac visok 32 metra

Projekt nove sljemenske piramide koja bi se nalazila kod Hunjke je pripremljen i ishođene su sve dozvole
 Cropix

Sljeme bi uskoro trebalo dobiti novi vidikovac - sljemensku piramidu. Vidikovac smješten u neposrednoj blizini prijevoja Hunjka, kod restorana Mala Hunjka, zamišljen je kao piramida od pet nivoa koja je visoka 32 metra, a posjetitelji bi kroz razine prolazili isključivo stepenicama.

Projekt sljemenske piramide napravilo je Udruženje obrtnika Grada Zagreba još prije nekoliko godina, a u međuvremenu su ishodili sve potrebne lokacijske i angažirali Dalekovod koji je napravio nacrt novog tornja.

Novi sljemenski vidikovac uistinu treba Medvednici, nakon što je ograđena terasa kafića s kojeg se najbolje vidjelo Zagorje, a medvedgradska kula, s koje se pruža najljepši pogled na Zagreb, nije otvorena za javnost.

Premještena piramida

Sljeme je nekad imalo piramidu, koja je krajem 19. stoljeća sagrađena na samom vrhu. Međutim, ona je 1960., kad je počela izgradnja tornja, premještena na Japetić, gdje stoji i danas. Toranj je trebao imati fuknciju vidikovca, no dogradnjom novog televizijskog sustava on je već 1973. zatvoren za posjetitelje.

Toga su bili svjesni i u Udruženju obrtnika kad su pokrenuli ovaj projekt.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Vlado Crkvenac jučer je predao projekt gradonačelniku Milanu Bandiću, svu potrebnu dokumentaciju i ishođene dozvole, u nadi da će Grad Zagreb financirati novi vidikovac.

- Pokrenuli smo projekt s našim planinarskim društvom, a sad smo ga konačno odlučili ponuditi Gradu kako bi ga oni uklopili u svoj plan uređenja Sljemena - rekao nam je Crkvenac koji je dodao kako je gradonačelnik bio iznimno zainteresiran za ovaj projekt te se nada kako će sljemenska piramida uskoro osvanuti pokraj Male Hunjke. Kako navodi Crkvenac, sljemenska piramida rađena je po uzoru na vidikovac u slovenskoj Rogli. Također, kako su surađivali s Dalekovodom, iz te su tvrtke napravljeni nacrti kako bi piramida točno trebala izgledati. Dalekovod je procijenio kako bi bilo potrebno oko 2 milijuna kuna da se projekt realizira.

Pogled na četiri strane

- Dalekovod bi bio zadužen za tzv. bravarske radnje, a vidikovac bi imao i protupožarnu funkciju - opisuje Crkvenac projekt sljemenske piramide, koju ju vidi kao dodatak turističkoj ponudi Sljemena. Svi posjetitelji Sljemena s piramide bi mogli gledati na sve četiri strane svijeta i ljepotu zagrebačkih brijega.

Također, Crkvenac nam otkriva kako bi se do vrha sljemenske piramide dolazilo prostranim stepenicama, a posljednja razina protezala bi se na čak 90 kvadratnih metara, promjera 7x11 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:24