SANACIJA

FOTO: RUGLO METROPOLE U KOJEM CIGLE PADAJU S PLJESNIVIH ZIDOVA, A VODA CURI KROZ STROP Konačno kreće obnova zapuštenog i oronulog Medvedgrada

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Zapušten i oronuo srednjovjekovni grad Medvedgrad trebao bi se pojaviti u novom ruhu do kraja 2019. godine. Naime, od srijede 1. kolovoza napokon kreću prijeko potrebni radovi koji već mjesecima kasne.

Najkritičnije točke su unutrašnjost grada, krov kapelice i cigleni, odnosno pločasti krov na kuli na kojem se stvorio “bazen” iz kojeg voda curi u prostorije. Cigle padaju sa zidova, voda curi kroz strop po drvenim gredama i cijedi se niz zidove na kojima su plijesan i gljivice. Medvedgrad vapi za sanacijom.

Turistička ponuda

- Projekt ‘Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica’ najvredniji je projekt u povijesti Parka prirode Medvednica kojim će se urediti Centar za posjetitelje Medvedgrad i poboljšati posjetiteljska infrastruktura.

Osigurat će se sadržaji za posjetitelje i njihov boravak u prirodi, stvoriti novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom baštinom, unaprijediti turistička ponuda, a otvorit će se i nova radna mjesta - objašnjava nam ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

Dodaje da će se urediti i biciklističke staze, signalizacija unutar i izvan granica parka prirode te da će se obogatiti edukativna ponuda parka i staviti naglasak na razvijanje turizma. Od rekonstrukcije početkom 1990-ih, to će biti prva velika obnova Medvedgrada.

A s obzirom na trenutačno stanje, prvo će se krenuti u sanaciju i “krpanje rupa”, nakon čega će se dodavati novi sadržaji, poput muzeja i suvenirnice. Ukupna vrijednost projekta, koji bi trebao biti gotov do 30. listopada sljedeće godine, iznosi oko 37,7 milijuna kuna, a sufinanciran je iz fondova EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Posjetitelji, od kojih su većina stranci, kažu nam iz parka, često ne vjeruju da je ovakvo blago ostavljeno da propada. Pitanje koje radnici parka najčešće čuju je “kako vi to držite?”, a odgovor je - nema novca.

Suvenirnica

- Došao sam ovdje da pobjegnem od gradske vrućine i gužve. Tu je puno ugodnije među drvećem i hladom, ali bilo bi dobro da postoji neki restoran ili barem kafić gdje bismo mogli popiti vodu. Nedostaje i WC, suvenirnica, muzej... - nabraja nam jedan od posjetitelja, Danijel Čolak, koji se pješke uputio do Medvedgrada.

Slično se može čuti i od ostalih posjetitelja koji se upute do južnog dijela Medvednice. Kao razlozi devastacije, krivci se pronalaze u loše izvođenim građevinskim radovima tijekom rekonstrukcije 1990-ih i sustavno zabušavanje države.

Međutim, s obzirom na to da je većina dijelova grada zbog vrlo lošeg stanja često zaključana, turisti ni ne vide najgora mjesta. Na velikom palasu nalazi se zgrada u kojoj je nekoć bila suvenirnica i prostorija za održavanje predavanja. Sada je to mjesto na kojem rastu gljivice, pod je zbog stalnih kiša podignut i istrunuo, a sa zidova se slijeva crna boja.

Južna kula do prije 10 godina održavala je izložbe, a sada skuplja prašinu, ostatke izložbenih eksponata, a zbog začepljenih odvoda na krovu kule skuplja se nekoliko metara kiše.

Čini se da Medvedgrad više ne može čekati ni sekunde za obnovom koja već ionako kasni tri mjeseca. Naime, početak radova najavljivan je za travanj, ali je zbog provođenja javnih nabava kasnio.

Potpisan ugovor

- Tijek dinamike provođenja javnih nabava diktira proces provođenja projektnih aktivnosti, odnosno početak izvođenja radova. Vrlo smo zadovoljni, s obzirom na to da su provedeni i završeni otvoreni postupci javne nabave za izvođače građevinskih radova i tim stručnjaka koji vode i nadziru gradnju, potpisani su ugovori s izabranim ponuditeljima i radovi počinju u kolovozu - kaže nam Popijač.

Do tada, Medvedgrad je za posjetitelje otvoren od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:16