ULAGANJA

FOTO: U STROGOM CENTRU ZAGREBA NIČU POTPUNO NOVI LUKSUZNI HOTELI Dva se otvaraju već do kraja godine, doznali smo tko stoji iza investicija

 

Dva nova luksuzna hotela, iza kojih su investitori iz Hrvatske i Albanije, trebala bi se do kraja godine otvoriti u strogom centru Zagreba.

Jedan će biti smješten na uglu Palmotićeve i Jurišićeve ulice, a iza njega stoji Ugo grupa, hrvatska tvrtka u vlasništvu poduzetnika Veljka Župana, dok bi se drugi hotel trebao otvoriti u Praškoj 4, a iza njega je, pak, hrvatska tvrtka Abau koju je osnovala albanska grupacija Gener 2 koja se bavi građevinom i energetikom.

“Heritage”

Obje su tvrtke, prema javnim podacima, od gradskih ureda zatražile građevinske dozvole za prenamjenu postojećih prostora u hotel, a ako ne bude žalbi na te projekte, prvi gosti u hotele bi mogli ući već na jesen ove godine.

Mnogi vjeruju da će turistička 2018. u metropoli biti još bolja od prošle godine kada je Zagreb posjetilo gotovo 1,3 milijuna turista i kada je ostvareno više od 2,26 milijuna noćenja.

Ugo grupa je krajem 2016. godine predstavila svoj novi brend Amadria Park, u koji su ušli Milenij hoteli iz Opatije i Solaris Resort iz Šibenika, a otvorenje hotela u centru Zagreba, kako su nam poručili, njihov je prvi city hotel na prestižnoj lokaciji.

Sama investicija teška je 14,5 milijuna eura, a hotel, koji će se nalaziti u zgradi nekadašnje hrvatske podružnice Wiener Bankverein na uglu Jurišićeve i Palmotićeve ulice, imat će 112 soba i trebao bi se otvoriti na jesen.

Damjan Tadić / HANZA MEDIA

U Amadria Parku navode da će novi hotel nositi oznaku “Heritage” te da je cijela priča protkana “urbanim zagrebačkim štihom kroz uređenje interijera, ponudu i sadržaje koji će, uz smještaj, boravak u hotelu pretvoriti u cjelokupni doživljaj”.

Art deco

- Zgrada novog hotela šarmantna je mješavina stilova koji reflektiraju stilske periode art decoa i secesije iz svoga gotovo stoljetnog razdoblja postojanja. Upravo elementi art nouveaua, interpretirani na suvremeni način, poslužit će kao početna točka za definiranje vizualnog identiteta hotela. Prilikom renovacije arhitekti i dizajneri vodit će se idejom da se uspješno spoje tradicija i ideja luksuznog hotelijerstva s naglaskom na gostoljubivosti i gostu u središtu priče - odgovorili su nam u Amadria Parku.

Prema gruntovnici, zgrada, koja je nekad bila u vlasništvu Zagrebačke banke, od polovice prošle godine u punom je vlasništvu hotelske tvrtke.

Postoji tek teret od 7,4 milijuna eura kredita podignutog kod bivšeg vlasnika.

Zgrada budućeg hotela je zaštićeno preventivno dobro, građena je u razdoblju od 1921. do 1923. godine, a kako stoji u galeriji nepokretnih kulturnih dobara Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, “projekt su 1921. izradili bečki arhitekti specijalizirani za gradnju bankarskih zgrada, Ernst Gotthilf i Alexander Neumann”. Radove je izvodilo “građevno poduzeće Janko Holjac i drugovi”.

“Vanjski izgled građevine, kao i bogata unutarnja oprema i dekoracija do danas gotovo u potpunosti očuvanog interijera, dio su totaldizajna art-deco izričaja kojim se ispunjavaju tadašnji najnoviji zahtjevi bankovnih prostorija za praktičnošću i funkcionalnošću, istovremeno ističući reprezentativnost i monumentalnost moderne bankarske palače”, stoji u registru.

Prenamjena

Samo dvjestotinjak metara zapadnije, u Praškoj 4, trebao bi osvanuti hotel iza kojega na papiru stoji tvrtka Abau, registrirana u Lovranu.

Prema sudskom registru, osnivač te tvrtke je Gener 2, albanska kompanija koja se bavi gradnjom rezidencijalnih, komercijalnih i industrijskih zgrada te poslovima u energetskom sektoru. Jedni su od aktera projekta gradnje Jadranskog plinovoda.

Oni su Gradu poslali zahtjev za rekonstrukciju postojeće zgrade i prenamjene u hotel, no njihov zastupnik u Zagrebu, odvjetnik Boran Bušurelo, navodi kako zasad ne mogu ništa otkriti.

- Nikakvih komentara ove investicije zasad nemamo - kratko nam je rekao Bušurelo.

Uz ova dva hotela, Zagreb bi mogao dobiti još jedan. Kako se već neko vrijeme nagađa, Adris grupa trebala bi otvoriti luksuzni hotel u nekadašnjoj zgradi Croatia osiguranja na Trgu bana Josipa Jelačića, no taj su projekt trenutačno usporili neriješeni imovinsko-pravni poslovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:01