Kada je prije nekoliko dana 83-godišnja gotovo slijepa starica zbog nesnosnih vrućina u stanu u blizini Kvaternikova trga, u kojem živi kao zaštićena najmoprimka, htjela ugraditi klimu, vlasnica stana to joj je zabranila.



To je primjer samo jedne od gotovo 5000 obitelji u Hrvatskoj koje se svaki dan susreću s apsurdnim situacijma i čije stanarsko pravo još nije definirano, zbog čega već godinama žive u strahu od deložacije i često trpe svakakva maltretiranja svojih najmodavaca.



S druge pak strane, činjenica je da zakon štiti privatno vlasništvo, čime je apsurd veći, jer najmodavci ne mogu raspolagati svojim vlasništvom, ni živjeti u vlastitim stanovima.  



Anja Černjul već 61 godinu živi u stanu iz kojeg rijetko izlazi zato što je bolesna i gotovo slijepa. Posljednjih je dana bilo jako vruće pa je skupila nešto novca kako bi unajmila majstore koji će joj ugraditi klimu, no to joj je vlasnica stana zabranila. Vlasnica stana godinama u njega nije ulagala pa Černjul ima mnogo poteškoća s instalacijama i popucalim zidovima.



- Svjesna sam toga da stan nije moj, no vlasnica namjerno želi stvoriti nepodnošljive uvjete stanovanja kako bi me se riješila, a najgore je što je zakon štiti. Najviše mi smeta što smo postali ljudi drugog reda - ojađeno kaže Černjul.



Vlasnica stana Marija Tomek, pak, smatra da je u stan dužna ulagati stanarka, no postavljanje klime joj ipak ne dozvoljava jer bi to uništilo zidove.



- Strašno je da netko u mojem stanu živi gotovo besplatno, a da ja do njega ne mogu, iako nam treba kako bismo bili blizu bolesnog sina - rekla je Tomek.



Problema s najmodavcima ima i Marija Barišić koja već godinama zbog loših instalacija u stanu ima problema s vlagom koja je uništila zidove, a kupaonicu već dulje ne može koristiti.



- Kosu peremo u lavoru, a vodu moramo grijati jer je sve u stanu na plin koji su vlasnici još u ožujku zatvorili - ispričala je Barišić i dodala da s najmodavcima već godinama vode sudski spor te da im prijeti deložacija.



I dok se problemi i međusobne optužbe te sudski sporovi najmodavaca i najmoprimaca gomilaju, a udruge koje ih zastupaju prepiru, Vlada RH te Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja za sada nemaju konkretnih rješenja.



- Vlada RH i Ministarstvo svjesni su osjetljivosti pitanja i potrebe rješavanja statusa zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova. Ministarstvo je obavilo niz razgovora s jednom i drugom stranom te je suočeno s ultimativnim zahtjevima i jednih i drugih, koji su potpuno oprečni. U Ministarstvu su napravljena osnovna polazišta za izradu zakona koja zasad nije moguće razrađivati - rekli su u Ministarstvu.


Ivana Živko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:55