GUŽVA U ŠESNAESTERCU

Grad u 25 objekata ‘potrpao’ čak 52 škole, vrtića i fakulteta

Iako su se i profesori i učenici davno pomirili da dijele prostore s još nekoliko odgojno-obrazovnih ustanova, svjesni su da kvaliteta nastave u takvim uvjetima često nije zadovoljavajuća
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

Kako u 25 gradskih prostora ‘strpati’ 52 obrazovne institucije? Odgovor na to pitanje, posve očekivano, imaju Ministarstvo obrazovanja i Grad Zagreb koji su učinili upravo to - 31 srednju i 12 osnovnih škola, pet dječjih vrtića, tri fakulteta i jednu glazbenu školu preraspodijelili su u toliko zgrada i time znatno narušili zagrebački obrazovni standard.

Najradikalniji primjer

I dok se istodobno gradski prostori šakom i kapom dijele raznim udrugama i marginalnim političkim strankama (kojih dobar dio ‘preprodaje’ prostore u podnajam po znatno višim cijenama), tisuće učenika love maturu i diplomu u posve nemogućim uvjetima, u tijesnim učionicama i derutnim zgradama. Jer kako drukčije pojasniti činjenicu da u nekim školama maturanti i prvašići dijele svlačionice, a da u nekima vrtićka djeca i osnovnoškolci istodobno borave na čuvanju odnosno nastavi?

No, najzanimljivije od svega je to što se ni učenici ni profesori ne bune previše. Razlog je posve jasan - nemoćni su, a s postojećim stanjem odavno su se pomirili. I u najradikalnijem zagrebačkom primjeru, u četiri srednje škole koje imaju istu adresu, vlada zapravo vrlo dobra atmosfera i organizacija nastave. Naime, na adresi Gjure Prejca 2 u Dubravi smjestile su se Veterinarska škola, Prehrambeno-tehnološka, Poljoprivredna škola i 12. gimnazija. Sve četiri škole pohađa oko 2000 učenika, a većina njih na pitanje ‘Kakav je suživot s drugim školama?’, sarkastično odgovara: ‘Ma milina....’ A zbog premalog broja učionica, a prevelikog broja učenika, razredi se često moraju prepoloviti i slušati različite predmete.

U velikim mukama

Tako uopće ne iznenađuje kada primjerice dio četvrtog A razreda sluša Osnove zaraznih bolesti, a dio na predmetu biologije hvata krpelje po Pionirskoj šumi.

Vrlo slična slika je i u Kušlanovoj 52, gdje jednu školsku zgradu dijele učenici Osnovne škole Dragutina Kušlana i III. gimnazije koju svakodnevno pohađa više od tisuću učenika.

- Naravno da nam to predstavlja veliki problem. Škole su podijelile učionice, no u velikim smo mukama organizirati dobar raspored za nastavu tjelesnog odgoja, budući da dijelimo dvoranu. To se posebno očituje u vrijeme lošeg vremena i zime. Po svim GUP-ovima koje je donijela Gradska uprava dobili smo obećanja za novu zgradu, no sve je ostalo samo na planovima. Velike probleme radi nam i državna matura zbog koje smo stisnuti kao miševi - kaže Jagoda Đukić, ravnateljica osnovne škole, no ističe kako unatoč svim problemima ima dobru suradnju s ravnateljem gimnazije.

Nastava u dva turnusa

Prvašići s maturantima pohađaju i zgradu u Mesićevoj 35 koja je mjesto susreta učenika OŠ I. G. Kovačića i XVIII. gimnazije. Dijele učionice, muške i ženske zahode, a kako bi spriječili susret generacija, učenike su odvojili ogradom u ulaznom hodniku.

- Postavili smo pregradu kako se prvašići ne bi susretali sa maturantima. Izvođenjem nastave u jutarnjem i popodnevnom turnusu, pokušavamo nadoknaditi nedostatak prostora - kažu u osnovnoj školi.

‘Izdvojite barem 12. gimnaziju’

“Četiri u jedan”, koncept koji godinama manje-više uspješno provode Veterinarska, Poljoprivredna, Prehrambeno-tehnološka škola te 12. gimnazija u zagrebačkoj Dubravi, ne ljuti previše mladiće i djevojke koji spomenute škole pohađaju.

Ono što će svatko primijetiti kad se u tu školu zaputi svakako su slobodoumni učenici koji ne prezaju ni pred čim. Kad smo ih posjetili, ubrzo smo (a tek poslije smo shvatili da je bilo odmilja) prozvani paparazzima i lešinarima.

- Slikajte WC-e. Nema papira ni sapuna - u prolazu je dobacila crvenokosa učenica malo prije nego što su nas zaustavili momci iz 12. gimnazije i budući veterinari. Leopold, Kristijan, Dominik, Josip i Deni smatraju da bi barem gimnazija trebala biti izdvojena iz kompleksa jer “Dubrava to zaslužuje”.

- Toliko stanovnika ima ovaj dio Zagreba, a nema svoju gimnaziju. Postojale su određene najave da će graditi novi objekt u Grižanskoj ulici, u koji smo trebali preseliti, ali od toga se očito odustalo. Izgleda da smo osuđeni na zajedničke prostore - kaže 19- godišnji Leopold iz 12. gimnazije. Smatraju i da tijesni prostori podjednako stvaraju muku i učenicima i profesorima, ali to je za njih odavno prožvakana priča. Ako ništa drugo, zbog neobične priče o njihovim školama, barem su nakratko postali glavne face u školi. ( V. P., T. M.)

Zagrebačke osnovne i srednje škole, vrtići i fakulteti koji dijele prostore

- OŠ I. G. Kovačića i XVIII. gimnazija

- OŠ D. Kušlana i III. gimnazija

- OŠ Dugave i OŠ F. Galovića

- OŠ I. Meštrovića i OŠ A. Stepinca

- OŠ M. Gupca i Dječji vrtić M. Gupca

- OŠ Kustošija i Dječji vrtić Petar Pan

- OŠ Sesvete i Osnovna glazbena škola Z. Grgoševića

- OŠ Brezovica i DV Hrvatski Leskovac

- OŠ Žitnjak Zagreb i DV Zrno

- OŠ Sesvetska Sopnica i DV Leptir

- OŠ Vugrovec - Kašina i DV Sesvete

- Prehrambeno-tehnološka, Poljoprivredna škola, Veterinarska škola i XII. gimnazija

- Športska gimnazija i Kineziološki fakultet

- Škola za medicinske sestre Vinogradska, Škola za primalje i Klinička bolnica Sestre milosrdnice

- Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija i Gimnazija i ekonomska škola Benedikta Kotruljevića

- I. gimnazija i IV. gimnazija

- VII. gimnazija i II. gimnazija

- I. Tehnička škola Tesla i X. gimnazija

- XVI. gimnazija i Klasična gimnazija

- Elektrotehnička škola i Strojarska tehnička škola Franja Bošnjakovića

- IX. gimnazija i II. Ekonomska škola

- Graditeljska tehnička škola i XIII. gimnazija

- Industrijsko-strojarska škola i Strojarsko-tehnička škola Fausta Vrančića

- Škola za tekstil, kožu i dizajn i Tekstilni fakultet

- XI. gimazija i Učiteljski fakultet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:55