SOCIJALA

GRAD ZAGREB ODUSTAO OD NOVIH PRAVILA Penzioneri će se i dalje besplatno voziti ZET-om, najavljene su novosti za umirovljenike teškog imovinskog stanja

 Ivan Klindic / HANZA MEDIA

Zagrebački umirovljenici s mirovinom većom od 2500 kuna ipak neće ostati bez besplatne godišnje karte ZET-a.

Iako je u nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Odluke u socijalnoj skrbi stajalo da će pravo na besplatnu kartu imati umirovljenici i osobe starije od 65 godina čiji ukupni prihodi iznose manje od 2500 kuna, iz Grada su ipak naveli kako se ta odredba neće primijeniti.

Savjetovanje

“Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, odlučeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a ostaje nepromijenjeno, odnosno i nadalje ga zadržavaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno te osobe starije od 65 godina života, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno, uz uvjet prijavljenog prebivališta u gradu Zagrebu”, stoji u odgovoru Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji je potpisala pročelnica Romana Galić.

No, nešto će se ipak promijeniti. Iz Grada su naveli da će korisnicima socijalne pomoći plaćati budući fiksni dio cijene odvoza otpada. Ta mjera će se početi primjenjivati tek kad Ustavni sud donese odluku o primjerenosti podizanja cijena otpada, odnosno tek kad Grad uvede novi cjenik odvoza otpada.

Još jedan novitet jest da se umirovljenicima čiji su prihodi manji od 1500 kuna, a čiji su računi blokirani zbog ovrhe, u prihod ne uračunavaju novčana sredstva na računima koji su blokirani ovršnom ispravom. Drugim riječima, ako jedan umirovljenik ima mirovinu ili ukupni prihod 2400 kuna, no zbog ovrhe mu na račun sjeda samo 1400 kuna, onda će i on imati pravo zatražiti mjesečnu novčanu pomoć od Grada.

Bez primjedbi

- Podsjećamo, nacrt ovoga Prijedloga bio je u javnom savjetovanju od 21. siječnja do 2. ožujka. U Gradu ističu da na nacrt nisu zaprimili ni jednu primjedbu ni komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:26