STOP NEPUŠENJU

Grad Zagreb pomaže kafićima da postanu 'pušačke meke'

Projekt je još u fazi razvoja, no kafići bi od jeseni trebali dobiti mogućnost ugradnje sve opreme, pa tako i ventilacije po povoljnim kreditima na iznos do milijun kuna
Zagreb, 080108.Ilustracija na temu pusenja, pusenje, cigarete, cigareta.Foto : Nina Djurdjevic / Cropix
 Nina Đurđević / Cropix

ZAGREB - Nakon čitave borbe s uvođenjem zabrane pušenja pa i prvog 'kažnjenog' političara, a sve to kako bi Hrvati bili zdraviji narod, iz Zagreba dolazi pomalo iznenađujuća vijest.

Naime, Grad Zagreb će kafićima koji još nisu prikupili sredstva za ugradnju ventilacijskog sustava za pušenje pomoći s plaćanjem dijela kamata na kredit podignut upravo s namjerom takve adaptacije ugostiteljskog prostora, piše portal Zagrebancija.com .

Projekt je trenutno u fazi razvoja, no kafići bi od jeseni trebali dobiti mogućnost ugradnje sve opreme, pa tako i ventilacijskih sustava po posebno povoljnim kreditima na iznos do 1 000 000 kuna.

- Zasada imamo suradnju sa gradom za subvencionirane kredite, ali ta je linija namijenjena samo restoranima. Za kredit do milijun kuna grad subvencionira 3 posto. Radi se isključivo o namjenskim kreditima koji se dobivaju prema planu pojedinog objekta, a za kafiće takva suradnja još nije realizirana - izjavili su u Obrtničkoj štednoj banci.

Koliko će takva suradnja zaista pomoći povećanju prometa u kafićima, vidjet će se tek najesen kada bi projekt trebao zaživjeti. Ti će ugostiteljski objekti dobiti isti status kao i restorani kojima Grad Zagreb pomaže u kreditiranju.

- Većina vlasnika zagrebačkih kafića još uvijek razmišljaju što napraviti sa ventilacijom, tako da će se pravi broj pušačkih i nepušačkih kafića znati tek ove jeseni, kad zahladi - zaključio je za portal Zagrebancija.com Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:45