BROJNE NEVOLJE

Grad Zagreb zabranio rad na projektu vrijednom 60 milijuna eura: Dječja bolnica Srebrnjak pričekat će ‘do daljnjega‘

Odbijen je prijedlog da se sagrade dvije etaže zgrade i parkiralište te da se kupi i montira oprema. Hoće li EK dopustiti faziranje?
 Damir Krajač/Cropix

Svi nazočni na jučerašnjem velikom sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja podržali su europski projekt Centra za translacijsku medicinu (CCTM) Dječje bolnice Srebrnjak vrijedan 60 milijuna eura, ali zaključak vlasnika, Grada Zagreba, da i ovu godinu treba čekati, što ne jamči njegovu realizaciju niti pristanak EK na tzv. faziranje nečeg što praktički nije niti počelo.

Naime, Grad Zagreb brani bilo kakve aktivnosti na projektu "do daljnjega", a ni u protekle tri gotovo ništa nije učinjeno.

Brojne nevolje

Na sastanku o projektu uz predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja nazočili su i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, svih gradskih struktura, od ureda gradonačelnika do ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, zatim ravnateljica bolnice Srebrnjak Duška Markov Glavaš, predsjednik bolničkog Upravnog vijeća Goran Tešović, predstavnici SAFU-a, autorica projekta Mirjana Turkalj i zamjenik Boro Nogalo te izabrani konzultanti Mreže znanja.

Mreža znanja trebala je predložiti faziranje ovog projekta, koji je u potpunosti morao biti završen do kraja ove godine. No, od početka ga prate brojne nevolje koje se vuku još iz vremena gradonačelnika Bandića, da bi se nastavile u mandatu Tomislava Tomaševića.

Dosad je od 60 milijuna eura, koliko je Europska komisija odobrila za projekt, potrošeno tek četiri posto sredstva. Budući da je izvjesno da se sav posao ne može završiti u ovoj godini, Grad i svi ostali dionici pristaju na faziranje, odnosno da se produži rok za gradnju, ali nisu svi suglasni s opcijom koju su jučer odabrali Tomaševićevi ljudi.

Dva prijedloga

Kako saznajemo, iz Mreže znanja predložili su dvije mogućnosti faziranja. Prema prvom prijedlogu trebalo bi završiti što više posla i potrošiti veći dio sredstava u ovoj godini. Moglo bi se u 2023. potrošiti oko 60 posto bespovratnih sredstava ako bi se izgradile dvije etaže zgrade i parkiralište.

Kupila bi se oprema, koja bi se mogla i montirati, čime bi se dobila funkcionalna cjelina. Ta opcija faziranja imala bi najveće izglede da bude odobrena od EK, ali su je predstavnici Grada Zagreba odbili.

Druga opcija, koju je tražio i prihvatio Grad Zagreb, je da se ništa ne radi po projektu, dok ne dođe odobrenje od Europske komisije za faziranje.

Na pitanje nekih nazočnih predstavnicima Grada - kako mislite da će vam netko odobriti faziranje ako je u tri godine potrošeno samo četiri posto sredstava, a u ovoj godini nije predviđeno ništa - odgovor je bio slijeganje ramenima!?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:32