ZAMJENA

GRAD ŽELI KAVANU CORSO, A DRŽAVA SJEDIŠTE MINISTARSTVA GRADITELJSTVA Bandić daje zgradu Rudolfove vojarne i traži 200 kvadrata na Jelačićevu trgu

 CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić i ministar državne imovine Goran Marić ipak su uspjeli posložiti karte prema kojima bi Grad Zagreb trebao postati vlasnik kultne kavane Corso na križanju Ilice i Gundulićeve ulice.

A za tu nekretninu, koju čeka temeljito uređenje pa je još uvijek nepoznat datum svečanog otvaranja, Bandić je Mariću ponudio glavnu zgradu nekadašnje Rudolfove vojarne, vrijednu nekretninu u Ulici Republike Austrije 20, nadomak Trga Frane Tuđmana, u kojoj se trenutačno nalazi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Time bi trebala biti okončana dugogodišnja želja gradonačelnika Bandića da atraktivan prostor u kojem se nalazi kavana Corso upiše kao gradsko vlasništvo.

Procjena

Pregovori su pokrenuti početkom ove godine, a nakon prvih razgovora dogovoreno je da će Grad za Corso, koji je država iznajmila tvrtki Splendid obitelji Crnjac, dati prvi kat zgrade u Frankopanskoj ulici i cijelu zgradu u Šenoinoj ulici 20. U Frankopanskoj se nalaze uredi Ministarstva financija, a u Šenoinoj je smješten Visoki prekršajni sud.

Nakon ispitivanja procjene nekretnina ispalo je da bi Grad državi dao nekretnine vrijedne 30,3 milijuna kuna, a država bi Gradu dala kavanu čija je vrijednost 29,8 milijuna kuna. O toj odluci trebalo se odlučivati na prošloj sjednici Gradske skupštine, no Bandić je prijedlog povukao.

Problematična je, naime, bila nekretnina u Šenoinoj jer na toj zgradi postoje određene plombe i tereti te je Grad Zagreb sudskim postupcima tek trebao dokazati svoje vlasništvo.

Ministar Marić tada je krenuo u konzultacije s ostalim ministarstvima, a čini se da je vrlo promptno reagirao i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Naime, ministar državne imovine odlučio je zagrebačkom gradonačelniku dati kavanu, a zauzvrat je tražio zgradu koju trenutačno koristi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na čijem je čelu upravo Štromar. Riječ je o zgradi od oko 3000 kvadrata, koja je zaštićeno kulturno dobro i središnje mjesto nekadašnjeg kompleksa Pješačke vojarne, sagrađene između 1887. i 1889. između Ilice, današnjih Ulice Republike Austrije, Talovčeve i Reljkovićeve prema projektu bečkih arhitekata F. Grubera i C. Völcknera.

Tvrtke koje se bave procjenom nekretnina utvrdile su da ta zgrada vrijedi nešto više od 28 milijuna kuna, a poslovni prostor u Frankopanskoj procijenjen je na 10,5 milijuna kuna. Kavana Corso i njezinih 927 kvadrata procijenjeni su na 29,7 milijuna kuna, a budući da je razlika u vrijednosti između onoga što je nudio Grad i onoga što je nudila država bila oko 8,8 milijuna kuna u korist države, ministar Marić odlučio je Bandiću ponuditi još neke prostore.

Prije svega, prostore na Trgu bana Josipa Jelačića 11 od 150 kvadrata, gdje se sada nalazi Informativni centar Turističke zajednice grada Zagreba, kao i prostor u Jurišićevoj 1 od 105 kvadrata koji je trenutačno u posjedu bespravnog korisnika. Ipak, Bandić ih je odlučio prihvatiti u ovoj velikoj nekretninskoj razmjeni, kao i zemljište od 12.842 kvadrata u Sesvetskom Kraljevcu.

Skupština

To se zemljište nalazi južno od skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu na kojem Grad Zagreb planira graditi zgradu za izolaciju i smještaj životinja.

Ako Gradska skupština na sjednici u četvrtak prihvati ovakav dogovor Bandića i Marića, gradonačelnik će ministru na kraju ostati dužan oko 900 tisuća kuna, a taj manjak nadoknadit će, kako stoji u ugovoru, “prijebojem drugih potraživanja Grada Zagreba prema Republici Hrvatskoj ili davanjem u vlasništvo druge nekretnine jednake vrijednosti”.

Bandić je i prijašnjih godina pokušao doći do kavane Corso, no država tada nije željela pregovarati jer su iz ondašnjeg državnog Ureda za upravljanje državnom imovinom slani signali kako prodaje ili zamjene ovog prostora ne dolaze u obzir.

Država je smatrala kako je najbolje da taj prostor ostane u njihovu vlasništvu zbog mogućnosti da novi vlasnici ne promijene njegovu namjenu.

Kavana Corso zatvorena je već 20-ak godina, a prije mjesec dana nakratko je otvorila svoja vrata. Radilo se o modnom događanju, a nastupila je i Josipa Lisac.

Kavanu je država iznajmila obitelji Crnjac, a mjesečni najam iznosi oko pet tisuća kuna. Prema nekim informacijama, kavana bi se trebala otvoriti na proljeće sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:48