CIJELI KVART NA NOGAMA

Građani zaustavili radnike: ‘Župnik raspelo ne bi dao rušiti ni kad bi ga tukli‘

Raspelo u Resničkom Gaju na istom mjestu stoji već 115 godina. Grad Zagreb tamo sada želi sagraditi rotor
Dvadesetak stanara dežuraju i čuvaju raspelo od rušenja
 Bruno Drempetić

Grad Zagreb želi ukloniti raspelo koje već 115 godina stoji u Resničkom Gaju, kako bi na toj lokaciji izgradili rotor, ali stanovnici, njih dvadesetak im to ne dozvoljavaju i već neko vrijeme staju na put radnicima.

Tvrde kako se operacija pokušava izvesti bez potrebne dokumentacije, te da raspelo uopće nije na lokaciji koja je u vlasništvu Grada već crkve, a od njih suglasnost nisu tražili.

I jutros su se već u šest sati okupili na lokaciji i čuvaju ga od rušenja. Dosad su radnike već jednom zaustavili.

image
Resnički Gaj, Grad želi ukloniti raspelo staro više od sto godina, građani ga ne daju
Bruno Drempetić

- Došli su radnici bez potrebnih papira, nisu imali one za uklanjanje niti premještanje, govori ispod tmurnog neba Nevenka Habrić (58), predsjednica Mjesnog odbora Resnički Gaj i dodaje: - zasad su radnici otišli, ali ne znamo kada će se vratiti.

Mještani nam govore da je raspelo na istom mjestu još od 1906. godine. Punih115 godina nije ga nitko dirao, a ceste među kojima se nalazi tek su kasnije izgrađene – 1968. godine i 1980. godine, prema riječima stanovnika.

- Način na koju su pokušali ukloniti raspelo je začuđujući, jer se ono nalazi na zemlji u vlasništvu Crkve, a od nje nisu tražili suglasnost, govore. Jedna od zaštitnica raspela Gorana Žibrat (53), objašnjava:

- Rekli su da im je župnik Marijan Piskač dao dopuštenje, ali on kaže da to nije istina. Župnik ne bi dao da se raspelo makne ni kada bi ga tukli.

image
Resnički Gaj, Grad želi ukloniti raspelo staro više od sto godina, građani ga ne daju
Bruno Drempetić

Osim uklanjanja križa prema kojem osjećaju emocionalnu povezanost - jer tamo se nalazi otkad oni pamte i stariji se mještani sjećaju veselih dana igre ispod njega dok su bili djeca - brine ih i pitanje prometa. Kružni tok se planira napraviti između ulica Resnički Gaj I i Resnički Gaj II, a potonji često koriste veliki kamioni koji silaze sa Slavonske Avenije.

- Promet je takav da to nije humano, pozvat ću nekog da vide što svakodnevno proživljavamo prometnu situaciju nam opisuje mještanka Višnja Mikac (62) koja zaključuje da kružni tok nije rješenje.

Veličina prometa koja se odvija u neposrednoj blizini domova stanovnika Resničkog Gaja stvara nesnosnu buku, a oni strepe da bi im kružni tok dodatno mogao zagorčati život. Dodatne poteškoće s kojima se susreću navodi Angelika Čubek (47).

- Sad jedva autom izlazim iz dvorišta, a kako će tek biti kada postave kružni tok.

image
Resnički Gaj, Grad želi ukloniti raspelo staro više od sto godina, građani ga ne daju
Bruno Drempetić

Saga o izgradnji kružnog toka u Resničkom Gaju je započela prije osam godina, govori nam gospođa Habrić. Tada je pokrenuta inicijativa koju je Mjesni odbor zaustavio i rađena je peticija da se on nikada ne izgradi. Ipak, ove godine ponovno se aktualizira gradnja kružnog toka, koja se pokrenula prije lokalnih izbora, a mještani je zdušno pokušavaju zaustaviti.

Također je rađena i nova projektna dokumentacija, a troškove njene izrade i same gradnje otkriva nam gospođa Habrić: „Prije osam godina projektna dokumentacija je koštala 450 tisuća kuna, a gradnja otprilike 2 i pol milijuna. Sada je za dokumentaciju izdvojeno 61 tisuću kuna, dok je za gradnju milijun i 330 tisuća.“


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 03:41