POČELA SEZONA

ISTRAŽILI SMO KAKVE SU CIJENE I TKO PO ZAGREBU PRODAJE PEČENO KESTENJE Hakik Ibraimi: 'Svi predsjednici su kod mene jeli, a platila je samo Kolinda!'

 Bruno Konjević / Hanza Media

Hakik Ibraimi već 44 godine prodaje kestene na Cvjetnom trgu, ali jednoga kupca, kaže, nikada neće zaboraviti.

- Bilo je svečano otvorenje preuređenog Cvjetnog 1995. godine, nitko nije radio jer se čekao dolazak predsjednika Franje Tuđmana. Ipak, moja obitelj i ja smo došli i otvorili naš štand kao i svaki drugi dan. Bili smo jedini na trgu i sjećam se kako je predsjednik došao do našeg štanda prije otvorenja i kupio kestenje - prisjetio se Hakik svoga prvog upoznavanja s pokojnim predsjednikom.

Obiteljski

S godinama je taj štand postao popularno mjesto za predsjednike države, tako da su na njegovu štandu kestene jeli i Stjepan Mesić, Ivo Josipović te aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Kolinda je jedina platila jer nije htjela uzeti kestene besplatno. Rekla mi je da moram i ja zaraditi - kaže Hakik te dodaje kako nije bilo političara koji nije probao njegove kestene.

Bruno Konjević / Hanza Media
Hakik Ibraimi prodajom se bavi već 44 godine, a štand mu se nalazi na Cvjetnom trgu. Njegov štand posjetili su svi hrvatski predsjednici, a bio je često stajalište i političarima. Kestene prodaje po 15, 20 i 30 kuna, a kupcima ubaci koji kesten više.

Hakik je rodom s Kosova, a u Zagreb je došao nakon završene osnovne škole kako bi pronašao posao. Živio je prvo kod svog strica koji je već imao štand za prodaju kestena. Ispočetka mu je samo pomagao, ali ubrzo je odlučio otvoriti svoj štand na Cvjetnom na kojem otad radi svaki dan.

- Samo je Petar Preradović dulje od mene na ovom trgu - kaže u šali Hakik dok gleda u svoje ispucale dlanove.

U poslu mu pomaže sin, a samo desetak metara dalje, na ulazu u Preobražensku ulicu, kestene prodaje i njegova kći Zineta Maksutić zajedno sa svojim suprugom. Kao i njezin otac, prodaju male, srednje i velike porcije kestena, a cijene su im 15, 20 i 30 kuna. Ona je u obiteljskom poslu dulje od 20 godina i kaže kako su se otad promijenile cijene, kesteni, ali i oni kao ljudi.

- Kestena je sve manje, zbog čega postaju sve skuplji. Teško je više i nama jer radimo svaki dan po 15 sati, nevažno bila kiša, snijeg ili sunce - kaže Zineta.

Trenutačno prodaju kestene iz Italije i Španjolske jer su domaći još uvijek premali, a sve manje prodaju sljemenske kestene. Naime, urod na Medvednici je posljednjih desetak godina smanjen čak 90 posto zbog najezde ose šiškarice, no prema informacijama iz Hrvatskog šumarskog instituta, urod bi ove godine trebao biti rekordan jer je situacija spašena ispuštanjem parazita koji ubija ose.

Bruno Konjević / Hanza Media
Zineta Maksutić sa svojim mužem štand je otvorila prije 20 godina, a nalazi se na križanju Ilice i Preobraženske ulice. Imaju iste cijene kao i Hakik, koji je inače Zinetin otac

Tradicija prodavanja kestena postoji već dugi niz desetljeća u Zagrebu. U početku je tek nekoliko ljudi prodavalo pečene kestene na ulici, a danas se u gradu može pronaći više od 50 štandova.

Adilj Adilji se tim poslom bavi već 46 godina i kaže kako se puno toga promijenilo.

- Nema više pravih Zagrepčana. Prije je dečko izveo curu na kestene, a danas odlaze u restorane brze hrane. Gubi se više sama ta tradicija jedenja kestena - kaže Adilj.

Korejci

Posao je preuzeo od oca. Prvo je štand imao u Vlaškoj, zatim na Vrbanima, a sada je na Trgu bana Jelačića kod Splavnice. Ističe kako se prije puno bolje prodavalo, a o tome govori i jedna njegova anegdota s utakmice Dinama i Hajduka prije mnogo godina.

- Na Maksimir sam došao s kolicima u kojima je bilo 500 kukuruza, deset kilograma kikirikija i velika koščica. Doma sam se vratio s praznim kolicima, sve sam uspio rasprodati. Danas to ne bih mogao ponoviti - rekao je Adilj.

Bruno Konjević / Hanza Medija
Obitelj Adilji prodajom kestena počela se baviti prije 46 godina, a njihov štand nalazi se na Trgu kod Splavnice. Cijene su 10 za malu, 20 za srednju i 30 kuna za veliku porciju

Danas kestene prodaje za 10, 20 i 30 kuna, ovisno o veličini porcije, a štand vodi zajedno sa svojom suprugom Udaijom koja kaže kako su posljednjih godina morali podići cijene.

- Na Sljemenu su kesteni tek krenuli i ti prvi nisu kvalitetni, zato sada prodajemo ove iz Italije, a ima ih i iz Kostajnice. Ove godine smo podigli cijene jer je skuplja otkupna cijena zbog suše i naglog mraza - rekla je Udaija.

Svoje cijene su snizili Sirmida i Jurtan Zulfikari koji štand imaju na uglu Bakačeve i Trga bana Jelačića. Porcije prodaju po 10, 15 i 20 kuna, a kažu kako bi davno zatvorili svoj štand da nema turista.

- Najviše kupuju Kinezi i Korejci, ludi su za kestenima - kaže Sirmida.

Bruno Konjević / Hanza Media
Sirmida i Jurtan Zulfikri prodaju kestene za 10, 15 i 20 kuna, a štand im se nalazi na uglu kod Bakačeve ulice i Trga bana Josipa Jelačića. Sirmida se poslom počela bavit prije 24 godine, dok je Jurtan posao naslijedio od oca još u sedamdesetima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:00