ČISTKA U HOLDINGU

JUTARNJI DOZNAJE Bandić će smijeniti direktoricu Čistoće Marinu Lovrečki

Danas će se održati sjednica Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati i o rebalansu proračuna na koji se ide, kažu, zbog povećanja poreza na dohodak
Foto: Damir Krajač / CROPIX
 CROPIX

U roku od dva tjedna gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će postaviti nove ljude na rukovodeće položaje u nekim Holdingovim podružnicama, ali i u nekoliko gradskih ureda.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o smjeni Marine Lovrečki, direktorice Čistoće, voditeljice Vodoopskrbe i odvodnje Štefice Mihalić te voditeljice podružnice AGM Svjetlane Dizdar.

Lovrečki nam je jučer rekla kako je do kraja tjedna na poslovnom putu, a na pitanje ima li saznanja o najavljenim smjenama, odgovorila je kako ništa nije čula. Ona sama u Gradu radi već više od 20 godina, a voditeljica Čistoće je od prosinca 2015. godine. Naime, prošli tjedan, nakon teksta o otpadu koji smo objavili u Jutarnjem listu i najavama direktorice Marine Lovrečki o nabavi 63 kamiona i zapošljavanju 150 novih ljudi, gradonačelnik Bandić je ogorčeno demantirao te najave i poručio da nikakvih zapošljavanja neće biti.

Hrpa otpada

- Sugeriram mnogima da manje daju intervjue i da više rade. Zadaća intervjua je samo moja. Službenici nisu glumci. Ako vole puno pričati, neka odu u glumce. Ljudi u Čistoći voze utrke i kartaju po dva, tri sata. Ima ih dovoljno, samo ih treba kvalitetno zaposliti - bila je Bandićeva reakcija na izjave Marine Lovrečki prije tjedan dana, pa se nagađa kako je to jedan od razloga za njezinu smjenu.

Također, kako su nam rekli izvori iz Grada, s Lovrečki nisu zadovoljni ni u Upravi Holdinga jer se ni s njima ne konzultira oko rješenja za probleme u Čistoći.

Kako se već pisalo prije nekoliko godina, Holdingov AGM gomila gubitke i već se neko vrijeme razmišlja o potpunom ukidanju te podružnice. No, neslužbeno doznajemo, podružnica se neće ukinuti, već će je dati radnicima na upravljanje.

Cvjetni trg

Najave o otkazima u Vodoopskrbi i odvodnji došle su nakon što se u program Radio Sljemena javio građanin iz ulice Brezje gdje se već šest mjeseci odugovlači s radovima na zamjeni kanalizacijskih cijevi. Gradonačelnik je na to odgovorio kako nije prvi nezadovoljan načinom rada ViO, ali da će se tome vrlo brzo stati na kraj.

- Dao sam šansu ljudima koji je nisu iskoristili, moramo promiješati karte u ViO. Ima časnih ljudi, ali ima i onih drugih, na određenim razinama rukovođenja, koji 20 godina rade na isti način. Ne možete novo vino u stare bačve lijevati jer brzo postane ocat - rekao je Bandić, koji je, kako nam kažu iz Grada, nezadovoljan jer voditeljica Mihalić više vremena provodi na putu nego na poslu.

Najavio je određene promjene i u gradskim uredima. Očekuje se kako se radi o odgovornima za izdavanje dozvola za sporne Horvatinčićeve terase na Cvjetnom trgu, a na konferenciji uoči današnje sjednice Gradske skupštine najavio je da će biti još sankcija, za neke druge sporne projekte.

Rebalans

Osim toga, danas će se podvući crta ispod onoga što je Grad Zagreb napravio u prvih šest mjeseci, a na red će doći i prijedlog rebalansa. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić jučer je ustvrdio kako novca ima, a sada ga samo treba dati ondje gdje postoji potreba.

- Trenutno u gradskoj blagajni imamo 430 milijuna kuna. Idemo s rebalansom kao posljedicom povećanja poreza na dohodak, a to je pokazatelj da je došlo do smanjenja nezaposlenosti ili da su plaće veće - rekao je Kojić te dodao kako se rebalans proračuna danas radi i zbog još nekih osnova za oko 133 milijuna kuna, tako da je ukupno povećanje proračuna za 145 milijuna kuna.

Zagrebački proračun, kako kaže, iznosi 7 milijardi, plus 1,7 milijardi od korisnika proračuna (kulturnih i zdravstvenih proračuna), odnosno ukupno 8,7 milijardi. Prema izvješću o izvršenjima za prvih pola godine, prihodi su veći od rashoda za 344 milijuna kuna.

Zdravstvo

Zasad je izvršena tek četvrtina kapitalnih projekata, a najmanje, 1,32 posto, napravljeno je u objektima zdravstva. Slična situacija je i s objektima predškolstva, gdje je ostvareno 3,68 posto isplaniranoga na početku godine. Ionako mala svota predviđena za predškolske objekte, u iznosu od 6,6 milijuna kuna na kraju je potrošena negdje drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:05