DOVRŠENA DORADA

JUTARNJI PRVI DOZNAJE Bandić dobio zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva za GUP: 'Uspjeli smo ga natjerati da poštuje barem jedan zakon'

Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je pozitivno mišljenje na izmjene zagrebačkog generalnog urbanističkog plana (GUP) koji između ostalog predviđa izgradnju zagrebačkog Manhattana na Hipodromu i Velesajmu, doznaje Jutarnji list.

Nakon što je prošli tjedan GUP poslan na doradu, Grad Zagreb je uvažio sve primjedbe ministarstva, doznaje se iz resornog ministarstva na čijem je čelu HNS-ov ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Time se Zagreb obvezao da će ispoštovati Zakon o prostornom uređenju. Tako će, primjerice, na prostoru Hipodroma sportsko-rekreacijska namjena morati biti minimalno 51 posto, kao što je predviđeno u prostornom planu, što je jedna od odredbi na koje su upozorile stručne službe Ministarstva. Također, Bandić će morati za 37 područja koja su predviđena za investicije i gradnju izraditi urbanističke planove uređenja.

Štromar: 'Takav GUP nikad ne bih podržao u Skupštini'

U Ministarstvu kažu da su zadovoljni jer su uspjeli natjerati Bandića da poštuje barem jedan zakon. Štromar je isticao od samog početka da će odluka biti na struci, a ne politici, a sam, kaže, takav GUP nikad ne bi podržao u Skupštini.

Tom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja istaknuo je kako je Ministarstvo osiguralo da Grad Zagreb u potpunosti poštuje Zakon te da je odluku donijela struka.

- Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na vijećnicima u Skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti – dodao je Štromar.

Izmjene

Što se tiče postignutih izmjena, Grad se obvezao da u buduće projekte uključi struku i javnost. Kao što je Ministarstvo prilikom traženja dopune navelo, na područjima na kojima GUP-om nisu detaljno određeni uvjeti provedbe zahvata u prostoru, urbanim pravilima, a za koje je Zakonom propisana obvezna izrada UPU-a, nije moguća nova gradnja prije donošenja UPU-a.

Ovom dopunom tako se osigurava međusobna usklađenost odredbi i grafičkih prikaza GUP-a, odnosno nedvojbenost GUP-a, obvezna izrada UPU-ova za područja urbane preobrazbe (što je zakonska obveza), a samim time i uključivanje javnosti u postupak izrade i donošenja tih UPU-ova, odnosno u konačno definiranje tih prostora.

To su sva područja iz članka 82. GUP-a. Radi se o 37 područja i UPU-ova među kojima je i Hipodrom i Velesajam. Dakle, ako se GUP-om za ta područja detaljno ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, a što je ovdje slučaj, ne može se izdati akt za gradnju nove, već samo 'zamjenske' građevine i za rekonstrukciju postojeće građevine.

Odluku o potrebnim nadopunama GUP-a donijele su stručne službe ministarstva, kao što je od početka isticano, kažu u Ministarstvu, a o samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će Skupština Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33