NIKAD ZAŽIVIO

KAKO JE PROPAO PROJEKT NOGOMETNOG KAMPA SVETICE Kamp HNS-a otpočetka su pratile priče o namještanju natječaja za koncesiju

 Ronald Goršić / Hanza Media

Sve je, zapravo, bilo jasno prošlog ponedjeljka, negdje oko pola četiri poslijepodne. Samo pet sati prije utakmice Ukrajine i Hrvatske, Zdravko Mamić obratio se javnosti preko svojeg profila na Facebooku, u pismu od dvadesetak tisuća slovnih znakova, u kojem se između ostalog dotaknuo Čačića, Dalića, Dinama, Hajduka i medija. Sedam natipkanih rečenica u odlomku Strategija propasti, prošlo je poprilično neprimjetno.

“Politika se grubo poigrava sa svim hrvatskim svetinjama, s nogometom ponajviše. Radi jeftine politike srušen je projekt kampa na Sveticama u kojem su HNS-u željeli nametnuti izgradnju atletske staze i dvorane. U nogometnom kampu? Bez jedne kune participacije Atletskog saveza? Svaka čast, gradski političari Zagreba. Kada sam doznao tu informaciju, u krugu nogometnih ljudi, rekao sam: odlično, idemo sada urediti deset travnjaka hrvatskim klubovima. Stvarno sam zlotvor.”

Kada ovo napiše najutjecajniji čovjek hrvatskog nogometa, koji se pred optužbama za malverzacije i porezne prijevare brani na sudu u Osijeku, onda je odgovor na pitanje hoće li Hrvatski nogometni savez, neprofitna udruga - kako si voli tepati zajednica na čijem je čelu Davor Šuker - graditi kamp na zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba na Sveticama vrlo jasan.

Kamp HNS-a od samog početka pratile su priče o namještanju natječaja za koncesiju, kao i ona da se kampom za reprezentaciju direktno pogoduje Mamićevom Dinamu. Čekalo se i da ga blagoslovi Crkva, na njega su direktno i indirektno utjecala i uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Zdravka Mamića.

Radi se o projektu u kojem su se HNS-u postavljali ultimatumi na koje je isti taj HNS velikodušno pristajao.

Nema mjesta za atletiku

O toj temi raspravljat će se i na sutrašnjoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a, što ipak ostavlja prostora i vremena da se u cijeloj priči dogodi salto mortale, i da se projekt ipak nastavi, no ako je suditi prema trenutačnom raspoloženju glavnih sudionika ove priče - HNS-a, Milana Bandića i zastupnika Gradske skupštine - ona je uistinu minimalna jer su međusobni odnosi, kako su nam ispričali sugovornici iz sva tri tabora, poprilično zahladili.

Stav HNS-a praktički je iznio sam Mamić, Milan Bandić, dojam je, ostao je ravnodušan prema HNS-u, neki njegovi bliski suradnici optužuju nekadašnje, ali i sadašnje koalicijske partnere, ali i HNS, dok gradski zastupnici, kako oni koji su u koaliciji s Bandićem, tako i oni koji su u oporbi, imaju zajednički stav da se nikakav kamp neće graditi ako na Sveticama ne osvane atletska dvorana. A atletika u novim, revidiranim planovima HNS-a, vezanim za izgradnju kampa, jednostavno ne postoji.

Da Mamićev istup nije tek spin i produkt njegove “proklete naravi”, pokazuje i događaj otprije tri dana. Naime, predstavnici HNS-a, predvođeni Damirom Vrbanovićem, prošlog su četvrtka u Starogradskoj vijećnici, pred predsjedništvom Gradske skupštine, dakle svim predsjednicima klubova zastupnika, trebali prezentirati revidirani projekt izgradnje atletsko-nogometnog kampa na Sveticama.

Trebali su odgovoriti na pitanje zašto se projekt revidira, zbog čega se iz projekta izbacuju atletska dvorana, ili zbog čega će novim kampom upravljati novoosnovana tvrtka, u kojoj između ostalih sjede - Šuker, Mamić i Vrbanović.

No umjesto sastanka, iz HNS-a je stiglo pismo zahvale na pozivu i objašnjenje kako će se o projektu izgradnje nogometnog kampa na Sveticama očitovati nakon sjednice Izvršnog odbora.

- Sad trebaju Izvršni odbor, a protekle tri godine im nije trebao. Takav odnos prema Skupštini je podcjenjivački, arogantan i bahat. No ako tako žele, nema problema. Govore da smo im nametnuli atletiku, a sami su na to pristali. Ako se ugovor raskine, sami ćemo ga urediti - kažu naši sugovornici iz Gradske skupštine.

U HNS-u, pak, tvrde kako je zagrebačka politika isključivi krivac za moguću propast projekta na Sveticama, koji bi, uz isključivo nogometni kamp, imao i adrenalinski park i vježbalište za građane.

- Grad trenutačno gradi tri projekta za atletičare. Stazu na Klaki, atletsku dvoranu na Zagrebačkom velesajmu, zimsko bacalište na Mladosti, a vraća se i atletska staza na maksimirski stadion. I zamislite apsurda... Svi atletičari takve gradske investicije pozdravljaju, javno govore kako im je to mnogo bolje od onoga što bi dobili na Sveticama, i onda se jave pojedini zastup­nici koji se prave najpametnijima, i govore kako je potrebna atletska dvorana u kampu. Jasno je svakom, u modi je napad na HNS, i na temelju toga takvim populističkim stavovima prikupljaju jeftine poene - kažu oni bliski Davoru Šukeru. Takav epilog mogao se naslutiti prije dvadesetak dana, kada su gradski zastupnici dobili aneks ugovora između HNS-a i Grada Zagreba.

Aneks ugovora

Dvije stvari odmah su upale u fokus javnosti. Prema prvotnom ugovoru, u drugoj fazi gradnje projekta trebala se graditi i atletska dvorana na Sveticama. Prema ovom aneksu ugovora, ta se stavka briše. Osim toga, aneksom su smanjene i površine građevine, kao i sportska igrališta, zona rekreacije je ostala ista, a zelene površine su se povećale. Isto tako, prema aneksu ugovora, ulaganje u kamp neće izvoditi HNS nego tvrtka Svetice sport, čiji je direktor Igor Kodžoman, a u čijem nadzornom odboru između ostalih sjede Davor Šuker, Damir Vrbanović i Zdravko Mamić.

Takvim aneksom ugovora, pravdali su se u HNS-u, smanjili bi se troškovi ulaganja. Naime, kada je sklopljen ugovor između Grada i HNS-a, cijeli projekt trebao je stajati 92 milijuna kuna, a u HNS-u su tvrdili kako je prvotni projekt poskupio na 200 milijuna kuna.No oporba nije imala sluha.

- O predloženom aneksu odgovore treba dati stručna javnost, ali i investitor i Grad Zagreb. Mi želimo da HNS ima kamp na Sveticama, ali ne da se iz projekta izbacuju atletski sadržaji - jasan je bio Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i član HDZ-a, stranke koja je u Zagrebu koalicijski partner Bandiću.

- Ovo je jedna vrsta i prevare gradskih zastupnika, jer su bili obmanuti kada je gradonačelnik rekao da će ovo biti nogometno-atletski centar. To će sada biti nogometni kamp na gradskom prostoru. Radi se o prijevari i zloupotrebi gradske imovine - poručio je Darinko Kosor, koji je 2015. bio predsjednik Gradske skupštine i Bandićev koalicijski partner, kada se donijela odluka o ugovoru s HNS-om. Danas je Bandićeva oporba.

- Isključivo zahvaljujući gradnji atletskog centra, podržala se gradnja sportsko-rekreacijskog centra. Međutim, izgleda da se sada naknadno ovim aneksom ugovora pokušava izigrati originalni plan - rekla je Sandra Švaljek, danas ljutita protivnica Milana Bandića, koja je vodila Grad u vrijeme dok se početkom 2015. pregovaralo s HNS-om oko Svetica.

Ovakve rečenice jednoglasno su ponavljali svi gradski zastupnici pa je Milan Bandić zaključio kako je najbolje povući tu točku o aneksu.

- Bilo je određenih šumova u komunikaciji, a na neka pitanja nije bilo adekvatnih odgovora. Sazvat ćemo predsjedništvo Skupštine, na kojem će biti i predstavnici Grada, kao i predstavnici HNS-a te će se u otvorenoj raspravi dati odgovori na sva pitanja. Mjesec dana odgode nije problem. Nakon toga inzistirat ću na tome da se što prije krene u cijeli projekt - rekao je Bandić.

U HNS-u su već tada htjeli objaviti da dižu ruke od kampa, ali su od takve ideje odustali, kažu naši izvori, zbog utakmica s Finskom i Ukrajinom.

Predizborni trik

- Da nije bio tih utakmica, objavili bi da odustaju od kampa - tvrdi naš izvor.

U Gradu na pitanje je li HNS već odustao, odgovaraju kako takvih saznanja nemaju.

No ako se takav scenarij ostvari, nemaju ni plan B sa zemljištem na Sveticama.

- O tome nismo razmišljali. Bilo kakav park tamo nema smisla uređivati jer je blizu Maksimir - kažu naši sugovornici.

S druge strane, dobri poznavatelji prilika u HNS-u smatraju kako je Mamićeva želja da se novac uloži u nogometne travnjake HNL-a zapravo predizborni trik. Naime, uskoro će HNS birati novog predsjednika, a Davoru Šukeru mogao bi se suprotstaviti Dario Šimić.

- Šimić, ako se odlučio na kandidaturu, veliku će pozornost posvetiti upravo obnovi infrastrukture i travnjaka. Mamićev prijedlog izgleda kao da Šimiću želi izbiti adut iz rukava, a moguće otkazivanje projekta na Sveticama prikazati kao sukob s politikom - smatraju naši sugovornici.

Cijela priča o projektu kampa na Sveticama počela je još u prosincu 2013. godine. Tada je HNS dobio privremenu koncesiju nad 75 tisuća kvadrata na Sveticama. Samo dvadesetak dana kasnije iz Grada su poručili kako će tu koncesiju produžiti HNS-u na 20 godina, no odmah se postavilo pitanje zbog čega se gradsko dobro daje Šukerovoj ekipi.

- Hrvatski nogometni savez svojim dosadašnjim radom, tradicijom, financijskom solventnošću i uspjesima, jamstvo je dobrog upravljanja športskom građevinom - pisalo je u Bandićevu obrazloženju.

Spor Crkve i grada

Grad je ipak raspisao formalni natječaj, na koji se javio i tadašnji zakupnik teniskih terena na Sveticama, no izabran je HNS. Uskoro je raspisan i natječaj za arhitektonsko uređenje novog nogometnog kampa, koji će imati nogometno igralište unutar atletske staze, dva pomoćna terena, malonogometno igralište, zonu za rekreaciju građanstva s posebnim ulazom, površine do 5000 metara četvornih. Planirana je atletska dvorana za trening od 1800 četvornih metara, teretana, prostor za smještaj 50-ak osoba.

Na tom natječaju, objavilo je Društvo arhitekata Zagreb, 24. listopada 2014., izabrano je fantastično rješenje tvrtke Proarh, uglednog arhitekta Davora Matekovića.

Pet dana ranije, u velikoj policijskoj akciji, s bliskim suradnicima, uhićen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vlast u gradu preuzima Sandra Švaljek, tadašnja Bandićeva zamjenica, a Gradskom skupštinom upravlja ondašnji Bandićev koalicijski partner Darinko Kosor. Bandić će za mjesec dana izaći iz pritvora, no zabranjeno mu je obnašati dužnost gradonačelnika.

Na dan kada je izglasan proračun, 21. prosinca 2014., trebalo se glasati i o davanju prethodne suglasnosti za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice. Tada je objavljeno da je investicija procijenjena na 92 milijuna kuna, kao i ugovor UEFA-e i HNS-a o djelomičnom financiranju nogometnog kampa i zone za rekreaciju građana. Atletika nije bila spominjana.

No ta je točka povučena.

- Nisu u potpunosti bili regulirani naši međusobni odnosi u tom ugovoru i, evo, s obzirom na to da i HNS doista želi da ugovor bude na obostrano zadovoljstvo, zajedno ćemo pristupiti izradi možda i nove verzije ili popravljanju ove verzije ugovora - istaknula je Švaljek.

Proračun je prošao, a da se to nije dogodilo, Bandić vjerojatno danas više ne bi bio gradonačelnik jer bi se išlo na nove izbore.

Puna tri mjeseca Švaljek nije stavljala sporazum na sjednicu Gradske skupštine, prije svega zato što su tada oporbeni HDZ, ali i Bandićevi koalicijski partneri, tražili da se u cijeli projekt uključi i atletika. A tada se javio i Kaptol. Crkva je smatrala kako se ništa na tom zemljištu ne smije raditi jer su oni na sudu s Gradom oko tog zemljišta i povrata imovine.

Bandić je još ranije znao za taj problem, i Kaptolu je poručio kako si “zabilježbu na Sveticama mogu zadjenuti za šešir”. Crkvenjaci su mu odgovorili kako su se spremni odreći prava na povrat Svetica, ali pod sljedećim uvjetima:

- Poštujući zakonske propise, u zamjenu za to zemljište, potrebno je osigurati zemljišta za izgradnju crkve u Jelkovcu, crkve u Španskom te crkve na Kajzerici - bio je njihov ultimatum.

Uskoro je puknula suradnja između Švaljek i Bandića, kojeg sud, nakon što je drugi put izašao iz pritvora, vraća na posao.

Dogovara se s Kaptolom, a gradski zastupnici od HNS-a traže da se u kamp uvrsti i atletika te da se cijeli projekt zove Atletsko-nogometni kamp. U Ugovoru stoji kako projekt ima dvije faze - prva je izgradnja kampa i ostalih sadržaja, a druga faza uključivala je izgradnju dvorane.

Prijedlog je Skupština usvojila, a u HNS-u i gradskim strukturama bili su sretni jer će se Proarhov projekt napokon realizirati.

Vrbanović je u ljeto prošle godine slavodobitno objavio kako je sve spremno za gradnju, jer su “građevinska i lokacijska dozvola dobivene te kako dugo pripreman projekt Nogometnog centra HNS-a, na kojem će i atletičari imati spektakularan stadion, a građani izvrsne uvjete za rekreaciju - ide u fazu izvođenja građevinskih radova”.

- Građane Zagreba i Hrvatske ovaj centar neće stajati ni novčića. Ukupna cijena bit će između 10 i 11 milijuna eura, a sve plaća UEFA. Vjerujem da će hrvatska reprezentacija prije Svjetskog prvenstva u Rusiji moći konačno isprobati naš kamp - rekao je između ostalog Vrbanović.

No, krajem godine počeli su prvi problemi. Na HNS-ov natječaj za izvođača radova javilo se sedam tvrtki, a ponude za posao išle su preko 200 milijuna kuna, odnosno 100 milijuna više negoli je predviđeno.

- Misle da smo zlatna koka. Idemo u novi natječaj - složili su se u HNS-u.

Redizajn projekta

U ožujku ove godine počele su prve naznake da se kreće u revidiranje projekta. Kako su tada ustvrdili, “u tijeku je redizajn projekta sa svrhom troškovne racionalizacije i uporabne optimizacije, na temelju nagrađenog arhitektonskog rješenja” te kako “HNS u potpunosti raspolaže sredstvima za prvu i drugu fazu projekta te financiranje projekta nije upitno”.

Neposredno prije ovogodišnjih lokalnih izbora, sam Bandić je otkrio kako će “luksuz morati nestati iz kampa, s obzirom na manjak love u HNS-u”. Sve ostalo je stvar budućnosti.

- I sada odgovorno tvrdim, u naredna dva tjedna počet će radovi na Sveticama - rekao je Bandić u travnju ove godine, neposredno uoči izbora.

Radovi su uskoro počeli, srušen je kultni “Domagoj”. I to je sve.

Što sad?

Da su gradske strukture znale da HNS-ima problema s financijama i atletikom, jasno je iz sljedeće činjenice.

U atletske sadržaje uloženo je, ili će se uložiti, oko 25 milijuna kuna. Atletika će, između ostalog, dobiti svoju dvoranu u jednom od paviljona Zagrebačkog velesajma, u kojem će se sljedeće godine mijenjati krov kako bi se u takav prostor moglo ugurati i natjecanje u skoku s motkom.

Isto tako, vraća se atletska staza na Maksimir. Atletski savezi, kako onaj nacionalni, tako i onaj zagrebački, time su i više nego zadovoljni, jer takva rješenja smatraju mnogo boljim od prostora koji bi dobili na Sveticama.

- Ono što je trebao Šuker, ono što je dogovoreno, na što su pristali ljudi iz HNS-a, sada plaćaju Zagrepčani - smatraju naši sugovornici iz Gradske skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:18