KLJUČ U BRAVU

KRAJ KULTNOG ZAGREBAČKOG KINA NAKON 75 GODINA Novi vlasnik zgrade postala je tajanstvena tvrtka s dva zaposlena i bez vlastite internet stranice

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Tvrtka Odo Vicus d.o.o. iz Samobora upisana je u zemljišnim knjigama od kolovoza 2018. godine kao vlasnik zgrade u Jurišićevoj ulici 6 u kojoj se nalazilo kino Grič koje je nakon više od 70 godina rada ovih dana zatvorilo svoja vrata. Na vratima današnjega kluba Kino Grič, odnosno kafića koji radi u prizemlju zgrade u Jurišićevoj, ovih se dana pojavio kratki natpis: “Poštovani gosti, klub Kino Grič je završilo s radom nakon 75 godina. Hvala vam na vašoj vjernosti i posjetima”.

Prodaja zgrade

Uvidom u zemljišne knjige uvidjeli smo da se kao vlasnik zgrade u Jurišićevoj ulici 6 u ljeto prošle godine upisala tvrtka Odo Vicus d.o.o. s adresom u Samoboru, koja ima temeljni kapital u visini od deset milijuna kuna. Prema podacima s poslovnih servisa, vidljivo je da je tvrtka 2017. godine prijavila prihod od 3,8 milijuna kuna te dobit od 192,4 tisuće kuna. Tvrtka je te godine imala dva zaposlena, prema podacima s poslovnih servisa, a prijavljena je za cijeli niz djelatnosti, međutim nema nikakvu službenu internet stranicu.

Zgrada u kojoj se smjestilo kino iz državnog je prešla u privatno vlasništvo pa su je novi vlasnici, nekoliko obitelji, čini se, odlučili prodati. Kino Grič je svojedobno bilo jedan od simbola Zagreba i gotovo posljednji očuvani dio derutne zgrade u Jurišićevoj 6 koja je, prema zapisima, sagrađena 1898. godine. Tada je na tome mjestu bilo popularno svratište K trim gavranom. Prostor u prizemlju zgrade je četrdesetak godina poslije unajmio građevinski poduzetnik Đuro Simon i dao sagraditi kino. Projektirali su ga poznati arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić 1940. godine.

Bogata povijest

Kino se prvo zvalo Rex, a zatim od 1941. do 1945. godine Klek. U vrijeme socijalizma postalo je kino Kosmaj, koje je bilo u sastavu poduzeća Kinematografi. Godine 1990. napokon postaje Grič te radi redovito do 2005. kada počinje raditi tek povremeno, u povodu posebnih filmskih projekcija i drugih kulturnih događanja. No, 2012. sve se ponovno pokreće, program počinje voditi udruga Kulturni klub, direktorica postaje Ina Čavlina, a kreću s prikazivanjem nezavisne kinematografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:00