GORUĆI PROBLEM

Kritike na račun Tomaševićeva ‘švicarskog modela‘ naplate otpada: ‘To je utopija! Kako otkriti onoga tko krši pravila?‘

Ono će dovesti do toga da će u žutim i smeđim vrećama biti najmanje papira, plastike odnosno biootpada, rekao je Darko Klasić
 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je predstavio novi model naplate komunalnog otpada - prema količini, a najveća je promjena što će građani, uz fiksnu naknadu, sada plaćati i 4 ili 8 kuna za "službene vrećice" u koje će odlagati miješani komunalni otpad.

Šef zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić smatra da je novi sustav, koji predviđa uklanjanje kanti s javnih površina, "eksperimentalan, utopistički i nerealan" u postojećim uvjetima obzirom na izgrađenost sustava gospodarenja otpadom.

- Stimuliranje odvojenog prikupljanja otpada je poželjno i podržavamo ga. Međutim ono je jedino opravdano kada imate sortirnice otpada i kompostane. Nažalost, gradska vlast još uvijek nema službeni stav o izgradnji sortirnice otpada kao i biokompostane koja je predviđena u Novskoj. Također, još uvijek nije poznata sudbina planiranog centra za gospodarenje otpadom na Resniku. Danas se odvojeni biootpad, papir, plastika i slično daje tj. plaća privatnicima, što znači da bi uz eventualno povećanje odvajanja Grad Zagreb još više plaćao ono što se odvojeno sakupi. Zbog toga možemo očekivati da će doći do još većih financijskih dubioza, a posebno kada je u pitanju Čistoća koja će na ovaj način u potpunosti krahirati, poručio je Klasić.

Upozorava da se ovakav sustav prikupljanja ne može u potpunosti kontrolirati.

- Ono će dovesti do toga da će u žutim i smeđim vrećama biti najmanje papira, plastike odnosno biootpada. Da bi smanjili korištenje vrećica za miješani komunalni otpad, ljudi će isti stavljati u spomenute žute i smeđe vreće odnosno odlagati na način da će doći do povećanja broja divljih odlagališta. To će u konačnici dovesti do smanjenja kvalitete odvojenog prikupljanja i u konačnici do smanjivanja stopa odvojenog prikupljanja. Poseban će problem biti kako nekoga otkriti i kazniti tko se ne bude pridržavao novih pravila, rekao je.

HSLS predlaže da se na temelju postojećeg sustava prikupljanja, cijena odvoza otpada plaća prema stvarnom volumenu i broju odvoza. To u konačnici znači otprilike istu cijenu usluge, ali, tvrde u HSLS-u, neće dovesti do daljnjih financijskih troškova.

- Smatramo kako po izgradnji sortirnice i biokompostane, Grad Zagreb treba redefinirati sustav prikupljanja tako da se smanji broj posuda, na način da postoje najviše tri posude/kante: jedna za miješani komunalni otpad koji će se odvoziti u budući centar na Resniku, jedna za biootpad koja će se odvoziti na biokompostanu i jedna za korisni otpad (papir, plastika, metali…) koja će se odvoziti u Sortirnicu. Na ovaj način bi se smanjio broj posuda (sada imamo 4 plus vrećice) na maksimalno tri što ujedno znači i uštede u troškovima prikupljanja. Zbog toga je nužno započeti sa izgradnjom svih predviđenih postrojenja koje i država podržava te najavljuje sufinanciranje vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU fondova, poručio je.

Klasić u priopćenju podsjeća da je kao zastupnik u Saboru na aktualnom satu pitao ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića što je alternativa scenariju ako Grad Zagreb odustane od izgradnje planiranih postrojenja, na što je dobio odgovor da ti projekti trebaju ići dalje.

- Mi se nadamo da će i ići na dobrobit građana i da će se u konačnici uspostaviti pravilno gospodarenje otpadom Grada Zagreba. U tom smislu pozivamo gradsku vlast da još jednom razmotri način naplate prikupljanja komunalnog otpada, da ne eksperimentira nego se posveti izgradnji sustava kada će se i sustav naplate i sustav odvoza moći lakše i komotnije regulirati. Vlasnici stanova i kuća tako će biti odgovorni za sadržaj koji je odložen u kante, pa i za otpad koji će biti odložen mimo pravila.

Novi sustav trebao bi biti u pogonu od 1. srpnja ove godine. Tomašević je jučer istaknuo da je to najjeftiniji model za sustav koji je u skladu s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, ali i najpravedniji jer potiče odvajanje otpada.

Odluka će se odnositi na 380 tisuća kućanstava te 200 tisuća poslovnih subjekata u Zagrebu, a cijena usluge odvoza komunalnog otpada od sada će se računati drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:37