NOVA ŠEFICA ZA KULTURU

LEDERER DOBILA VLAST, ALI NEĆE MOĆI KADROVIRATI U TEATRIMA Sa 600 mil. kn budžeta zagrebački ministar kulture gotovo je jednako moćan koliko i državni

Ana Lederer
 Davor Pongracic / CROPIX

Ana Lederer (r. 1964.) nova je pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu. Ured, koji je u dogovoru s koalicijskim partnerima, HDZ-om i strankom Neovisni za Hrvatsku, vladajuća Stranka rada i solidarnosti gradonačelnika Milana Bandića izdvojila iz dosadašnjega zajedničkog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, raspolagat će proračunom od oko 600 milijuna kuna.

Ukratko, zagrebački ministar kulture gotovo je jednako moćan koliko i državni, a kad su posrijedi neke djelatnosti, primjerice teatar, onda je njegova pozicija najvažnija u državi. Grad Zagreb financira devet većih javnih profesionalnih teatara (uključujući polovicu sredstava za zagrebački HNK) te mnogo više manjih, privatnih, a još i kazališnu djelatnost pri raznim centrima za kulturu.

Budući da je Ana Lederer teatrologinja, prva intendantica zagrebačkog HNK (u dva mandata), njezino je imenovanje izazvalo najviše pozornosti upravo u teatarskim krugovima.

Kompromis

Kad je posrijedi teatar, novu pročelnicu očekuje manje-više definirana situacija. Prije svega, ljudi. Sva gradska kazališta nedavno su dobila nove upravitelje i većini mandat tek počinje. U sljedeće četiri godine malo što će se promijeniti kad su posrijedi rukovodeći ljudi u zagrebačkim kazalištima.

Dubravka Vrgoč počinje drugi, četverogodišnji mandat u HNK, Snježana Abramović ostaje još četiri godine na čelu Zagrebačkog kazališta mladih, Dražen Ferenčina upravo je dobio četverogodišnji mandat za ravnatelja Gavelle, Roman Šušković nedavno je otpočeo svoj četverogodišnji mandat na čelu Gavelle. Lani je kazalište Komedija također dobilo novoga ravnatelja, u Zagrebačkom kazalištu lutaka čvrsto je zasjela Lili Štokalo, u Trešnji Višnja Babić... Njihovi programi su dakle definirani i, po svemu sudeći, posrijedi je svojevrstan kompromis između gradonačelnika i koalicijskih partnera. Njima je prepustio vlast, ali ne i kadroviranje! Barem ne javno.

Naime, gradonačelnik Bandić odugovlačio je s imenovanjem dr. Lederer gotovo punih pola godine. Novi pročelnik Ureda trebao je biti imenovan najkasnije iza Nove godine. Proteklih mjeseci dužnost je kao v.d. pročelnika obnašao Tedi Lušetić, pa se čak u kuloarima spekuliralo da će biti i trajno rješenje.

Ideološki neutralni

Imenovanje Ane Lederer s liste desničarske stranke Neovisni za Hrvatsku zacijelo će uzbuditi velik dio kazalištaraca koji su se svojedobno pobunili protiv stranačkog šefa Ane Lederer, dr. Zlatka Hasanbegovića, koji je u Karamarkovoj vladi bio preuzeo Ministarstvo kulture, a dr. Lederer imenovao za zamjenicu.

Onoliko koliko smo ovih dana doznali iz razgovora i s dužnosnicima stranke Neovisni za Hrvatsku i s većinom ravnatelja, govori da imenovanje dr. Lederer neće donijeti nekakve drastične promjene.

Prije svega, politički teret koji stranka dr. Hasanbegovića nosi u javnosti, da je zagovornik desnoga ekstremizma, pritiskat će njegovu pročelnicu pri svakom koraku. Bilo kakva odluka koja bi sugerirala kakvo “desno skretanje” naići će na velik otpor među kazalištarcima.

Većina kazalištaraca politički je, moglo bi se tako formulirati, neutralna. Ne postoji na našoj kazališnoj sceni nekakav ideološki lobi koji provodi svoju agendu. Takvo što neće biti moguće niti u budućnosti.

Ukratko, ova je godina u našem teatru, barem zagrebačkom, obilježena kadrovskim bitkama, a predstave su nekako pale u drugi plan. Malo je ovosezonskih naslova koji zaslužuju veću pozornost pa se kadrovska pitanja nameću kao interesantna tema više nego što bi to trebalo biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:59