ALERGIJE

'Mi redovito kosimo ambroziju, samo smo sad na kolektivnom'

Čitatelji Jutarnjeg upozorili su na neodržavani travnjak Kineziološkog fakulteta u Zagrebu
 Emica Elvedji / CROPIX

U dvorištu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, upozorio je čitatelj Jutarnjeg lista, ima puno nepokošene ambrozije, iako je prema propisima ne bi trebalo biti.

Na temelju Naredbe o poduzimanju mjera obaveznog uklanjanja ambrozije, koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, osobe su dužne tijekom vegetacijske sezone u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju. Štetne učinke ambrozije komentirala je zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, dr. Ivana Portolan Pajić.

- Fakultet s radom počinje u listopadu kad se već očekuje manja koncentracija ambrozije. Najveće koncentracije su sredinom ili krajem kolovoza, a cvjetanje ambrozije u potpunosti prestaje pojavom prvog jutarnjeg mraza - objasnila je dr. Portolan Pajić i dodala kako ambrozija može djelovati i do 100 kilometara na čovjeka.

- Ambrozija s Kineziološkog fakulteta ne mora biti nužni krivac za simptome ljudi u toj gradskoj četvrti jer na osobe koje su vrlo alergične ona može djelovati i kad je udaljena 100 kilometara. Bilo bi nužno da svaka ustanova koja je ima na tlu ukloni ambroziju sukladno zakonu i propisu - apelirala je dr. Portolan Pajić.

Upozorila je da je ambrozija vrlo jak alergen, stoga ne samo da je nužno ukloniti korijen iz bližeg okruženja, nego i šire, budući da njezina pelud može letjeti vrlo daleko. S Kineziološkog fakulteta poručuju da se redovito i adekvatno brinu o svojim zelenim površinama.

- Površinu koja je u našoj nadležnosti fakultet uredno održava. Veći intenzitet rada naše tehničke službe odvija se od proljeća do jeseni, ovisno o vremenskim prilikama i samoj potrebi, što se određuje vizualnim pregledom područja rada. Radi se o urednoj i održavanoj zelenoj površini i fakultet dosad nije imao nikakvih primjedbi na neodržavanje svojih zelenih površina - kažu s Fakulteta.

Priznali su, međutim, da se površina trenutačno ne kosi zbog kolektivnog godišnjeg odmora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02