MIOC-u treće krilo za 43. rođendan

Zagrebačka XV. gimnazija, popularni MIOC, uskoro će dobiti treće krilo škole sa 15 novih učionica zbog čega će se nastava u toj školi napokon moći izvoditi u jednoj smjeni.



Najavljeno je to u subotu kada je škola svečano proslavila dvije obljetnice, 43 godine od osnutka škole te 30 godina rada na sadašnjoj lokaciji i spajanja s još dvije gimnazije.



Time su završene rasprave koje su se, podsjetimo, vodile između ravnateljice Veronike Javor i bivših učenika MIOC-a o tome koliko godina škola slavi. Naime, ravnateljica je najavila proslavu 30-og rođendana, a bivši učenici su smatrali da se time zanemaruju generacije koje su pohađale školu prije preseljenja na novu lokaciju.



Kako doznajemo od ravnateljice Javor, gradnja škole nikada nije bila dovršena, zbog čega su pomoć zatražili i od gradonačelnika Milana Bandića.



- Škola nudi mnogo izvannastavnih aktivnosti, no zbog nedostatka slobodnih termina mnogi se programi odvijaju vikendom - rekla je Javor.



Uz bivše i sadašnje učenike, profesore i djelatnike, proslavi su nazočili i izaslanik predsjednika RH Izet Aganović, ministar znanosti Dragan Primorac, gradonačelnik Milan Bandić, dekan FER-a Vedran Mornar te drugi prijatelji škole.



Gradonačelnik Bandić, čija je kći pohađala MIOC, zabunom je na skupu najavio izgradnju dvorane i rekonstrukciju škole iako škola ima dvije dvorane. U programu koji je vodio bivši učenik škole, voditelj Domagoj Novokmet, sudjelovala je primadona Ruža Pospiš-Baldani, simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka.



Videovezom iz inozemstva javili se poznati bivši učenici

Najuspješniji bivši učenik Marin Soljačić, znanstvenik sa bostonskog Massachusetts Institute of Technology i Niko Kranjčar, hrvatski nogometni reprezentativac iz Portsmutha u Velikoj Britaniji, javili su se u Lisinski videovezom povodom proslave. 





Povijest MIOC-a

Zagrebačka XV. gimnazija ima 1260 učenika i 130 profesora, a prva je škola u Hrvatskoj koja je 1965. uvela predmet informatiku. Od 1980. učenici se koriste računalima. Program međunarodne mature uveden je 1991. godine, a profesori redovito pohađaju seminare u inozemstvu.


Antonija Handabaka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03