Miškecov prolaz ponovno Prolaz sestara Baković?

ZAGREB - Hoće li Miškecov prolaz postati Prolaz sestara Baković, sutra se odlučuje treći put. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova dosad dva puta nije prihvatio taj prijedlog HNS-a, gdje se uzdaju u treću sreću.



- To je treći prijedlog HNS-a i sretna sam jer se nadam da će se ta ulica sada preimenovati. Nadam se da će prijedlog ovaj put proći proceduru i dobiti većinu da se preimenuje.



Tko je bio Miškec?



Prijedlog smo ponavljali jer smo smatrali da trebamo uvjeriti i javnost i gradske zastupnike da je u redu da se taj naziv vrati - objasnila je Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Gradske skupštine, dodajući da HNS ima argumente u inzistiranju preimenovanja prolaza u centru grada. Kako kaže, jedna od sestara Baković živjela je u tom prolazu, dok je druga radila u obližnjem kiosku, a obje su mučki ubijene 1941. godine.



Zašto je prijedlog dosad odbijan, potpredsjednica Skupštine kaže da nikad nije suvislo objašnjeno. Nije bilo ni argumenta čemu inzistiranje na Miškecovu prolazu jer, kako kaže Paliković Gruden, nitko nije znao njegovo puno ime i prezime i navodno je bio brijač.



Promjena dokumenata



No, Marika Matei, vlasnica jednog od prvih zagrebačkih butika smještenog upravo u spornom prolazu, odgovara da je Miškec bio prosjak i gradska legenda.



Vlasnica susjednog obrta pak preimenovanje pozdravlja jer ionako, kaže, prolaz uvijek i zove prema sestrama Baković. No, neovisno o mišljenju, svi oni na kraju zaključuju da im u slučaju promjene slijedi procedura promjene dokumenata i papirologije.  



- Prolaz se stalno preimenuje. Neki su se stanari i bunili kako to da se prolaz zove po Miškecu. Ovdje sam 40 godina i ionako će ga na kraju većina zvati onako kako se zvao nekad davno - Balkan prolaz - zaključuje Matei. Iako stanari smatraju da bi prolaz trebao nositi ime po sestrama Baković, ljuti ih činjenica promjene dokumenata.



  Izgubile život 1941. u borbi protiv fašizma



Sestre Baković, Rajka i Zdenka, izgubile su život 1941. godine u borbi protiv fašizma, kada su imale 21, odnosno 24 godine. U Miškecovu prolazu nalazi se spomen-ploča sestrama prema kojima je taj prolaz u gradskom centru nekad i nosio ime. Naziv Miškecov prolaz dobio je prema gradskoj legendi Miškecu koji je živio u kotlovnici kina Balkan.






Ivana Rimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21