Mladi inovatori izumili zamjenu za tipkovnicu

Mladi inovatori iz Samobora vratili su se sa zlatnom i srebrnom medaljom s međunarodnog inovatorskog natjecanja IENA 2006. koje se održalo prošli vikend u Nürnbergu.



Mate Rimac i Luka Bošnjaković, obojica 18-godišnjaci, za izum čarobne rukavice, koja će prema njima potpuno zamijeniti tipkovnicu i miša pri upravljanju računalom, osvojili su zlatnu medalju, a u suradnji s inovatorom Markom Milečkim, za inovaciju aktivni retrovizor srebro.

Ideja iz tatinog automobila



Zlatna medalja čarobne rukavice, koja radi na principu rasporeda tipki na mobitelu, nije jedina nagrada za izum kojim su osvojili još jedno zlato u Južnoj Koreji na natjecanju ISIE te druga posebna priznanja, od kojih je najvažnije Genius award koje su dečki dobili u Mađarskoj. Drugi izum koji je također privukao pozornost javnosti je aktivni retrovizor koji pomicanjem u smjeru okretanja upravljača potpuno otklanja mrtvi kut u vozačevu vidnom polju.



- Ideja o retrovizoru mi je pala na pamet prije gotovo godinu dana kad sam vozio očev auto u kojem zbog njegove veličine nisam ništa vidio, no tek nedavno smo Marko i ja odlučili realizirati ideju - objasnio je Mate Rimac, idejni začetnik aktivnih retrovizora.

Pripreme za natjecanja



Jedna njemačka i francuska tvornica automobila već su pokazale zanimanje za izum koji bi mogao povećati sigurnost u prometu.



Iako dečki više ne idu u istu srednju strukovnu školu u Samoboru, danas pohađaju različite fakultete, i dalje surađuju na izradi izuma. Uz veliku pomoć njihova mentora profesora Ivana Vlainića unapređuju izume između natjecanja i rade na novim inovacijama. Upravo se pripremaju za još jedno natjecanje koje će se održati u Bruxellesu, gdje se također nadaju nagradama.



- Vrlo važan faktor je volja.Kao što vidite, radimo u skromnijim uvjetima nego neke prestižne zagrebačke škole, a opet postižemo bolje rezultate - komentirao je Ivan Vlainić, pokazujući brojne izume svojih učenika.



Maturalni rad postao patent

Čarobna rukavica kojom su se dečki proslavili u početku je bila maturalni rad Mate Rimca, a danas je patentirani izum čija će cijena ako krene u proizvodnju, za koju su dečki rekli da će biti u Hrvatskoj, biti oko 1000 kuna. Mladići ne sumnjaju da će patenti biti prihvaćeni u široj proizvodnji, čime će, kažu, njihov hobi postati profesija.







Goran Vugrinec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:32