SKANDAL U CENTRU

Na poznatoj zgradi u Ilici ilegalno niknuo balkon, još je veće iznenađenje tko ga je napravio

Izašli smo na teren i proveli očevid. Nisu ishođene dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture - rekli su iz ministarstva
Velimir Neidhardt
 Cropix

Teško da bi pogled na uličnu stranu poznate iličke Kuće Job, djela arhitekata Stjepana Hribara i Ivana Velikonje, mogao otkriti što se sve događa među zidovima tog poznatog kulturnog dobra.

Za to će ipak trebati kroz susjedni haustor zaviriti prema dvorišnoj strani pa preko nekoliko krovova baciti pogled prema skrivenoj fasadi te peterokatnice.

Na prvi pogled sve izgleda kako treba, osim što na prvom katu zgrade, s desne strane, u oči bodu novoizbijena balkonska vrata i jedna metalna ograda koja, vidi se to jako dobro, predstavlja kostur novog balkona.

Neobično, s obzirom na to da je riječ o zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i koja je, pojasnili su nam iz Ministarstva kulture, na području kulturnog dobra - povijesne urbane cjeline Grada Zagreba.

Pa ipak, već nekoliko mjeseci traju radovi na vanjskom zidu i fasadi kulturnog dobra - točnije na proširenju prozora i izgradnji balkona - zbog čega su nadležne inspekcije još u kolovozu zaprimile prijave sa sumnjom na nelegalne radove, koje su se na kraju pokazale opravdanima.

image
Damjan Tadić/CROPIX

Zavod šuti

Prijave u vezi s radovima na dvorišnoj strani Ilice 17, potvrđeno je Jutarnjem listu, dobili su u Državnom inspektoratu, Uredu pučke pravobraniteljice te Službi za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture, a iako je jedna prijava poslana i Zavodu za zaštitu spomenika Grada Zagreba, iz tog tijela ni nakon tri upita nismo dobili nikakav odgovor.

No, da se u stanu u zgradi na adresi Ilica 17, na prvom katu desno, doista odvijaju radovi za koje nisu ishođene dozvole, potvrdili su nam iz Ministarstva kulture.

"Temeljem prijava, Služba za inspekcijske poslove izvršila je očevid na predmetnoj lokaciji i utvrdila da su u stanu desno, na prvom katu građevine, u tijeku radovi rekonstrukcije stana i izgradnje novog balkona te utvrdila da za predmetne radove nisu ishođena potrebna odobrenja od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu", stoji u odgovoru na naš upit.

Inspekcija Ministarstva kulture, dodaju, potom je na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika zatražila da poduzme radnje iz svoje nadležnosti, odnosno da kao nadležno tijelo "postupi u skladu sa člankom 73. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te vlasniku odnosno investitoru radova izda rješenje o privremenoj obustavi radova i uputi ga na ishođenje potrebne dokumentacije".

image
Zgrada u zagrebačkoj Ilici u kojoj se nalazi stan u vlasništvu supruge Velimira Neidhardta i ilegalno napravljen balkon
Goran Mehkek/Cropix

Građanska dužnost

Je li Zavod tako i postupio, nažalost, nismo uspjeli saznati, no ako je izdao nalog za privremenu obustavu radova, trebao ga je nasloviti na Narcisu Neidhardt, vlasnicu stana, ali i suprugu predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, arhitekta Velimira Neidhardta.

Upravo u njenom stanu, potvrdili su sugovornici Jutarnjeg, već se mjesecima izvode radovi koji uključuju i izgradnju novog balkona, a da stan pripada supruzi predsjednika HAZU, vidljivo je i iz zemljišnih knjiga, odnosno vlasničkog lista.

U njemu jasno piše da je Narcisa Neidhardt vlasnica "dvosobnog stana s nusprostorijama u prvom katu desno", a kako je vidljivo iz povijesnog ispisa, ona je taj stan naslijedila 2018. godine.

Supružnici Neidhardt, inače, žive samo nekoliko kućnih brojeva niže, a kako je sam akademik Neidhardt o otkrio u jednom intervjuu Jutarnjem listu, dom im je u Ilici 26, također u stanu u vlasništvu Narcise Neidhardt.

Kako Jutarnji list doznaje, radovi u stanu u vlasništvu Neidhardt traju dugo, no intervencija na vanjskoj fasadi stara je nekoliko mjeseci.

Većina sugovornika zgrožena je činjenicom da se na kulturnom dobru odvijaju radovi bez dozvola, kao i činjenicom da se ovakva vrsta radova obavlja u vremenu nakon što je Zagreb zadesio strašan potres u kojem je dobar dio donjogradskih građevina nepovratno stradao ili bio oštećen.

Prijavu inspekcijama podnio je predstavnik stanara Vedran Koričančić koji nam je rekao da je radove prijavio jer je to smatrao svojom dužnošću.

image
Damjan Tadić/CROPIX

- Gledajte, meni osobno ne smeta što netko želi balkon, ali smatram da ne može svatko na zgradi raditi što mu padne na pamet. Prijavili smo sve inspekciji i dobili informaciju da su se radovi doista odvijali bez dozvole. Hoće li vlasnici nakon prijave ishoditi dozvolu, kao i smiju li se uopće na zgradi koja je kulturno dobro raditi ovakvi radovi, vidjet ćemo kad se izjasni Gradski zavod za zaštitu spomenika - rekao je Koričančić i napomenuo da je supružnike Neidhardt, otkako je Narcisa Neidhardt naslijedila stan, često sretao u zgradi.

Neidhardt: Nakon vašeg dopisa rado ću provjeriti o čemu je riječ

Jutarnji list pokušao je stupiti u kontakt s Narcisom i Velimirom Neidhardtom, ali kako broj Narcise Neidhardt nigdje nije zaveden, zvali smo vlasnika broja registriranog u Ilici 26 gdje supružnici žive, a to je Velimir Neidhardt.

No kako nam se on nije javljao niti odgovarao na poruke, poslali smo mu upit u njegov ured u HAZU. Pitali smo ga je li upoznat s činjenicom da se u stanu u vlasništvu njegove supruge obavljaju radovi bez dozvola, zna li obitelj da je zgrada kulturno dobro, zašto su radovi obavljani mimo dozvola te hoće li dovršiti započete radove. Odgovor Velimira Neidhardta prenosimo u cijelosti.

"Vezano uz Vaš upit akademik Velimir Neidhardt iznosi sljedeće:

1. U pravu ste da se ne radi o stanu u vlasništvu akademika Neidhardta.

2. Akademik Neidhardt podržava postupanje u skladu sa zakonskom regulativom, osobito o zaštićenim objektima poslije potresa.

3. Potaknut Vašim dopisom vrlo rado će istražiti o čemu se ovdje radi", stoji u odgovoru koji potpisuje Ured za odnose s javnošću Akademije.

Kuća Job građena od 1930. do 1932.

Kuća Job sagrađena je između 1930. i 1932. godine, a prvotno je bila najamna trgovačko-stambena zgrada. Djelo je arhitekata Stjepana Hribara i Ivana Velikonje, a sagradilo ju je poduzeće Braća Kaučić i Gyiketta. Kako stoji na stranicama Grada Zagreba, "Kuća Job je tipološka varijacija modela trgovačko-stambene zgrade s poslovnim mezaninom dvokrilne gradnje s centralnom jezgrom, stilističkih obilježja međuratnog modernizma internacionalnog stila."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:21