OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

NAJČEŠĆE PRITUŽBE PACIJENATA Liječnici odbijaju dati lijekove, kontracepciju i uzeti bris grla

U protekloj godini Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata grada Zagreba zaprimilo je 88 prijava
 Joško Ponoš/CROPIX

ZAGREB - Koliko traje uzimanje brisa grla? Pet sekundi. Osim kod nas - tada traje punih pet dana. Jedna je Zagrepčanka, naime, s jakom upalom grla po pomoć došla svojoj liječnici obiteljske medicine i dobila uputnicu za Dom zdravlja Zapad u Španskom. Tamo su joj sutradan rekli da oni bris ne obavljaju već samo preuzimaju materijal za analizu. Poslali su je u ljekarnu po štapić za bris i nazad liječnici. No štapić pacijentica nije mogla ni kupiti, s objašnjenjem da ih ljekarne ne drže jer im se prodaju u paketima od sto komada što im se ne isplati. Liječnica joj je trećeg dana rekla da ni ona nije obavezna uzeti bris grla. Na kraju je tek petog dana pacijentica bris uzela u KBC-u Sestre milosrdnice.

Ovo je samo jedan od 88 bizarnih i frustrirajućih slučajeva u zdravstvenim ustanovama na koje su se Zagrepčani prošle godine požalili Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba.

Oprostite, kome?

Pitanje je na mjestu, jer za PZZPPZG koji je jučer javno objavio svoje izvješće za 2014. većina građana nikad nije čula. No, čak i takvo manje poznato tijelo Ureda za zdravstvo primilo je čitav niz prijava među kojima je slučaj brisa grla daleko od najgoreg.

U dva slučaja ginekolog je pacijenticama odbio ugraditi spiralu Mirena za sprečavanje začeća, a u jednom zbog priziva savjesti pacijentici odbio izvršiti hormonalnu terapiju koja uopće nema veze s kontracepcijom. Povjerenstvo je zaključilo: to je teško kršenje prava pacijenta, HZZO je zaključio da nema ničeg spornog.

U jednom slučaju dermatolog je odbio pregledati petogodišnjaka koji mu od srama i straha nije znao reći zbog čega je došao na pregled, jedan je pedijatar odbio zahtjev da obavi kućni posjet, a jedan je liječnik opće medicine odselio na drugu adresu, a da pacijente o tome uopće nije obavijestio. Na svoj novi broj javljao se samo jedan sat u cijelom danu.

Svaki od 88 slučajeva je zbunjujuć na svoj način: pacijentu je bez objašnjenja odbijena nova zaliha pelena za inkontinenciju, drugom je liječnik odbio propisati antibiotik za jaku upalu grla.

A što tek reći za Zagrepčanina koji se u bolnici pojavio na EEG pretrazi, da bi mu rekli da je njegova liječnica opće medicine poslala nepotpunu e-uputnicu? Ili za slučaj novinara kojem su policajci prilikom uhićenja zaprijetili hospitalizacijom u Vrapču? Ili za slučaj u kojem sud nije prihvatio medicinske dokumente kao opravdanje nedolaska na ročište?

- Pacijenti se žale da liječnici opće medicine preslobodno shvaćaju svoje radno vrijeme, ne javljaju se na telefone i općenito su neljubazni i površni. U jednom slučaju pacijentu je nakon ozljede ručnog zgloba u tri kontakta njegova liječnica bespogovorno izdala sve uputnice koje je tražio, a da niti jednom nije pogledala zglob- pišu članovi Povjerenstva u izvješću.

Svake godine imaju sve više prijava

Povjerenstvo funkcionira samo zahvaljujući volonterskom naporu njegovih članova. Da rade dobro, pokazuju brojke: 2013. im je broj prijava skočio za 87 posto, lani za novih 46 posto. I odgovore na svaku. Povjerenstvo vodi mr. sc. Damir Jukica, ima pet članova, za to nisu plaćeni, a ukupni budžet im je mršavih 31 tisuću kuna. Nemaju ured, pa sve obavljaju iz privatnog stana Jukice, nemaju službeni automobil na raspolaganju, pa čak ni pravo na besplatni prijevoz ZET-om. Uz to, odbijeno im je i besplatno parkiranje u okolici zdravstvenih ustanove. Šefica Ureda za zdravstvo im je poručila: Cijenim vaš rad, ali on je posao za volontere, ali ne mogu vam omogućiti nikakve pogodnosti koje tražite jer to je protuzakonito.

S pravom stoga pišu u svom jučerašnjem izvješću: ovo su vjerojatno najgori uvjeti rada u državi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:56