DRAMA NA IBLERU

Raspušten zagrebački SDP, Grbin: ‘Dulje vrijeme ne funkcioniraju, gleda se prema Bandiću...‘

Za povjerenika u zagrebačkom SDP-u imenovan je Davor Terzić koji je vodio Trešnjevku jug
Gordan Maras, Peđa Grbin (arhivska)




 
 Damjan Tadic/Cropix

S 12 glasova za i 3 glasa protiv Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku o raspuštanju zagrebačke organizacije SDP-a. Odluka je donesena nakon dva i pol sata vijećanja.

Prije sjednice Predsjedništva predsjednik stranke Peđa Grbin razgovarao je s Gordanom Marasom koji je želio biti kandidat za gradonačelnika Zagreba jer je imao podršku zagrebačke organizacije.

Po izlasku iz sjedišta stranke na Iblerovom trgu Maras je izjavio kako je povukao svoju kandidaturu. Naime, stranački vrh nije podržavao Marasa nego je skloniji kandidaturi Joška Klisovića.

Odlučeno je napraviti još jedan korak, a to je raspuštanje cijele organizacije.

Slijedi imenovanje povjerenika koji će voditi zagrebački SDP dok se ne provedu novi izbori.

"Ne toleriramo kriminal"

Prethodno je Predsjedništvo donijelo odluku o raspuštanju vukovarske organizacije koje je željela kandidirati Željka Sabu za gradonačelnika Vukovara.

- Prije dva tjedna Predsjedništvo SDP-a je donijelo odluku kojom je od gradske organizacije u Vukovaru tražilo da Željko Sabo ne bude naš kandidat na lokalnim izborima. To smo tražili jer se protiv njega vodi kazneni postupak. Gradska organizacija preporuku nije poštovala i predložila je Sabu za gradonačelnika i Predsjedništvo je donijelo jedinu moguću odluku, a to je raspuštanje organizacije - kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sjednice Predsjedništva dodajući kako je SDP stranka koja ne tolerira kriminal.

Potom je objasnio zašto je raspušten zagrebački SDP.

- Organizacija SDP-a u Gradu Zagrebu ne funkcionira već dulje vrijeme. To je javna tajna ako se može nazvati tajnom. Prožeta je sukobima, nefunkcioniranjem. Bila je i predmet rada Predsjedništva zbog čega smo morali raspustiti tri organizacije. Na žalost to se događalo i drugdje. Nefunkcioniranje, ali i činjenica da u tim organizacijama, pa i vodstvu, gledaju prema Milanu Bandiću kada odlučuju kakve će odluke donositi. Mi to nismo mogli prihvatiti - kazao je Grbin.

Problem cijele organizacije

Naveo je da se ovdje radi o problemu cijele organizacije te da ne može prihvatiti da ambicije pojedinaca koje ne vode interesa o stranci i još su naslonjeni na Bandića, na klijentelizam i oportunizam nisu prihvatljive i da ih je to nagnalo da Glavnom odboru predlože raspuštanje cijele organizacije.

- Da bude jasno, ovo nije raspuštanje članova i članica, nego tijela koja vode zagrebački SDP. Nisam izabran za predsjednika SDP-a da statiram - kazao je Grbin i rekao da nije povukao ovaj potez da bi na izborima zagrebački SDP otišao u katastrofu.

Na pitanje o riskantnosti takvog poteza četiri mjeseca pred izbore Grbin je kazao da je jak SDP u Zagrebu ključ za jaki cijeli SDP razlog za ovaj potez. Rekao je da su drugi već prestigli SDP-u u Zagrebu, a on to neće mirno gledati.

Kazao je i da je Joško Klisović jedan od kandidata za gradonačelnika Zagreba.

- Predsjedništvo SDP-a je danas preuzelo odgovornost, a nakon toga preuzima Glavni odbor. Odluku o kandidatu ćemo donijeti u razgovoru s mnogim članovima, ali Predsjedništvo, ni ja ne bježim od odgovornosti - kazao je Grbin.

Za povjerenika u zagrebačkom SDP-u imenovan je Davor Terzić koji je vodio Trešnjevku jug. Terzić u roku od mjesec dana treba organizirati unutarstranačke izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:52