PRAVOMOĆNE PRESUDE

'NAPOKON SE U OVOJ ZEMLJI OSUĐUJU PRAVI KRIMINALCI' Članovi Živog zida kažnjeni sa 1700 kuna zbog sadnje magnolije pokraj 'Džamije'

U ovoj zemlji počeli smo se baviti ozbiljnim problemima i  pravi se kriminalci osuđuju, komentirao je Lukanić
 Srećko Milić

Rekonstrukcija okoliša oko Meštrovićeva paviljona, zvanog Džamija, lani je izazvala reakcije građana jer su uklonjena dva stabla magnolije. Paviljon okružen samo velikom travnatom površinom natjerao je aktiviste Živog zida na akciju sadnje drveća. Dok su 16. studenoga 2018. na Trgu žrtava fašizma kopali jame za sadnice u koje su stavili dvije magnolije koje su kupili u Zrinjevcu, Živi zid je akciju prenosio na Facebook stranici uz apel: “Vraćamo magnolije Zagrebu”.

Ubrzo su aktivisti na čelu s tadašnjim glavnim tajnikom Živog zida Tihomirom Lukanićem uhićeni i prijavljeni, djelatnici Zrinjevca su magnolije iščupali, a uslijedile su i pravomoćne presude na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Lukanić je na temelju Odluke o komunalnom redu, točnije zbog sudjelovanja u neovlaštenoj sadnji dviju magnolija zbog kojih je namjerno oštetio travnjak, kažnjen sa 1000 kuna, a 700 kuna mora platiti njegov “botaničarski” kolega Damir S. (47) iz Jakovlja koji je u kobno vrijeme “donosio materijal za sadnju i uklanjao višak iskopane trave i zemlje”.

Novčane kazne moraju uplatiti u gradski proračun.

- Zbog komunalnoga grijeha da sam namjerno oštetio travnjak, kažnjen sam sa 1000 kuna, dok se postupak zbog kršenja JRM-a od tog istog dana i dalje vodi. U ovoj zemlji počeli smo se baviti ozbiljnim problemima i pravi se kriminalci osuđuju - prokomentirao je za Jutarnji Tihomir Lukanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:06