SUPER BAKA ANKA

NESEBIČNA DOBITNICA VOLONTERSKOG OSKARA ‘Osjećam se kao da sam upravo dobila nagradu za životno djelo’

Anki Juričić dodijeljena je nagrada Volonterski Oskar, jer već 35 godina nesebično pomaže drugima
 Livio Andrijić/EPH

Volonterski Oskar za nju je, kaže, poput nagrade za životno djelo. I doista jest, s obzirom na to da je čak 35 godina svog života posvetila nesebičnom pomaganju drugima.

Puna je optimizma

U srijedu je bila toliko uzbuđena da u prvom trenutku, kada je začula svoje ime, nije mogla vjerovati da je baš ona izabrana. Super baka, kako je od milja zovu, 77-godišnja Anka Juričić, dobitnica je ovogodišnje nagrade Volonterski Oskar. Od ukupno dvije tisuće glasova građana ona je osvojila više od 40 posto. Većinu ljudi osvaja na prvu. Iako je gotovo u osmom desetljeću, Anka je i dalje puna optimizma i snage da čini dobra djela.

- Prijatelj prijatelju pomaže. A ja ns sve ljude s kojima radim gledam kao na prijatelje. Neugodno mi je biti u centru pozornosti, ali hvala svima koji su dali glas za mene - poručila je najvrednija zagrebačka volonterka.

Svoju bi nagradu, kaže, najradije dala nekom drugom. Njezin je favorit, otkriva, bio finalist Tomislav Čleković (45), volonter udruge Krila za terapijsko jahanje, osoba s intelektualnim teškoćama i lišena radne sposobnosti.

Njezini suradnici imaju samo riječi hvale.

- Nikada nisam upoznala tako divnu osobu. Svima su oči zasuzile nakon njezina govora u Starogradskoj vijećnici. Osebujna je, drži jako do sebe i evo i dandanas šije sebi odjeću - istaknula je Gorana Karabatić iz Doma za starije osobe Trešnjevka, gdje je dobitnica Anka Juričić u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja, a tamo je desetak godina.

Svoju, kako kaže, životnu nagradu proslavila je uz kavu i kolače. Volontira jer želi pomagati najpotrebitijima, jer stvara nova prijateljstva i jer se i ona tako obogaćuje, neprestano razmišljajući je li dovoljno napravila, i je li mogla više. Na pitanje do kada planira volontirati, 77-godišnja Anka poručuje: “Do god bude mogla i dok ima potrebitih”.

Proživjela je svašta

Korisnicima Doma za starije danas pomaže, popravlja odjeću, donosi namirnice i lijekove, vježba s njima, razgovara... A prije toga, dodaje, proživjela je svašta.

Tijekom rada u Dječjem domu u Nazorovoj pomogla je jednoj djevojčici, ostavljenoj, traumatiziranoj, slomljenoj i tužnoj. Bila je bez oslonca i bez samopouzdanja. Anka joj je pokušala prikazati ljepšu stranu života. Pravila joj je društvo, razgovarala s njom, rješavala školske zadaće i pružila ruku potpore kad god ju je djevojčici trebala. Pomagala je i liječenom alkoholičaru koji je dotaknuo dno, ostao bez obitelji, krova nad glavom i svega ostaloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:36