ŠTETA 400.000 KUNA

NEZAKONITA RABOTA GRADSKE TVRTKE Punih devet godina ilegalno su si povećavali plaće

ZAGREB - Punih devet godina, od 2002. do 2011., nezakonito su si isplaćivali dodatak na osnovicu plaće i time oštetili Holding za gotovo 400 tisuća kuna.

Odluku o povećanju osnovice donijeli su samostalno, bez odobrenja nadležnih, a da se time nije pohvalio jedan od djelatnika kolegi iz drugog sektora, velika operacija u Službi ekonomskih i financijskih poslova Autobusnog kolodvora Zagreb ostala bi tajna.

Tako otprilike glasi sažetak nalaza Službe za unutarnju reviziju i kontrolu Zagrebačkog holdinga, koja je provela kontrolu nezakonitosti u podružnici AK Zagreb, a koji je nedavno dostavljen privremenoj upraviteljici Danieli Franić i trenutačnim članovima Uprave.

Nalaz je napravljen u prosincu ove godine, i to nakon anonimne dojave jednog zaposlenika Autobusnog kolodvora. Policija sada istražuje tko je donio odluku o povećanju osnovice, budući da je na temelju ovog nalaza, ali i anonimne prijave, podignuta kaznena prijava zbog sumnje da je odgovorna osoba počinila kazneno djelo.

“Te su stvari bile tajne i nitko od nas radnika nije niti slutio da se to događa sve dok se to nije pročulo nakon što je netko to nekome povjerio”, stajalo je u prijavi koja je u studenome digla Upravu Holdinga na noge. Prijavu su podigli radnici Autobusnog kolodvora koji su nam objasnili o čemu se radi.

Cijela operacija nezakonitih isplata, kako stoji u nalazu unutarnje revizije Holdinga, počela je nakon što je u veljači 2002. godine donesen novi temeljni kolektivni ugovor. Tim dokumentom smanjena su primanja radnicima. No, ne i djelatnicima Službe ekonomskih i financijskih poslova, kojima se plaća tada počela obračunavati tako da im se osnovica uveća za šest posto.

“Prema navodima odgovornih osoba u Podružnici, odluka kojom se uvećala osnovica donesena je kako bi se eliminiralo smanjenje plaće”, stoji u nalazu revizije.

U vrijeme kad se počeo davati dodatak na osnovicu plaće, direktor Autobusnog kolodvora bio je Vjekoslav Karar, no njegova odluka kojom je regulirano povećanje plaće, prema navodima odgovornih osoba Podružnice, nije pronađena u arhivi.

Stoga je nejasno po kojoj se osnovi i na temelju čije odluke povećavala plaća djelatnicima ove službe na Autobusnom kolodvoru, što je u devet godina rezultiralo većim troškovima za plaće za 398 tisuća kuna u brutu.

Povećanje osnovice ukinuto je tek u rujnu 2011. godine, a ukinuo ju je rukovoditelj Službe ekonomskih i financijskih poslova Tomislav Katalinić, i to tek po nalogu bivšeg voditelja podružnice Ante Cicvarića koji je tu podružnicu vodio od prosinca 2009. do studenoga 2013. godine.

Među desetoricom djelatnika koji su devet godina imali uvećanu osnovicu nalaze se i sam Katalinić, ali i Vesna Majher, bivša gradska zastupnica i voditeljica financija predsjedničke kandidature Milana Bandića.

U Zagrebačkom holdingu odnosno podružnici Autobusni kolodvor svoj komentar na ovaj slučaj obećali su dati u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:12